«Μία χώρα την οποία αποκαλούμε σύμμαχο επιμένει να συγκροτήσει έναν τρομοκρατικό στρατό στα σύνορά μας. Τι άλλο μπορεί να στοχεύει αυτός ο τρομοκρατικός στρατός εκτός από την Τουρκία; Αποστολή μας είναι να τον στραγγαλίσουμε πριν καν δει το φως της μέρας»: οι απειλές που εκτόξευσε χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνουν το οριακό σημείο στο οποίο έχουν φτάσει οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, λόγω της στήριξης που προσφέρει η Ουάσιγκτον στους κούρδους μαχητές στη Συρία.

Την αφορμή για το ξέσπασμα αυτό έδωσε η προχθεσινή ανακοίνωση του διεθνούς συνασπισμού που συστάθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του ISIS στη Συρία, ότι θα συγκροτήσει μεθοριακή δύναμη αποτελούμενη από 30.000 μαχητές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, το ήμισυ της δύναμης αυτής –που θα αναλάβει να περιπολεί τόσο τα σύνορα με την Τουρκία και το Ιράκ όσο και εντός της Συρίας, κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού, φυσικού ορίου ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η Δαμασκός και εκείνα που ελέγχουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις –θα είναι μέλη των τελευταίων. Στις τάξεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων κυριαρχούν όμως οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), μία πολιτοφυλακή την οποία η Αγκυρα θεωρεί παράρτημα του PKK.

«Να τι έχουμε να πούμε σε όλους τους συμμάχους μας: μην μπαίνετε ανάμεσα σε εμάς και σε τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδάλλως δεν θα είμαστε υπεύθυνοι για τις ανεπιθύμητες συνέπειες» προειδοποίησε ο Ερντογάν. «Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρις ότου εξαφανιστεί και ο τελευταίος τρομοκράτης κατά μήκος των συνόρων μας, πόσω μάλλον 30.000». Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο, η Αγκυρα έχει ήδη ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μία επιχείρηση στα ελεγχόμενα από τους Κούρδους εδάφη της Βόρειας Συρίας.