Η υπόθεση του αδυνατίσματος είναι για τους περισσότερους δρομείς σχεδόν επικίνδυνη αποστολή. Κι αυτό γιατί εμπεριέχει πολλές παρεξηγήσεις, παρανοήσεις και λαθεμένες αντιλήψεις. Κάποιες από αυτές είναι αρκετά παλιές συμβουλές που στην πορεία του χρόνου διαψεύστηκαν. Αλλες είναι παραδοσιακές εικασίες που στην πραγματικότητα δεν είχαν ποτέ βάση επιστημονική. Τέλος, συγκεκριμένες ανάγονται απλά στη σφαίρα των ευσεβών πόθων όλων εκείνων που για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στους δρόμους πρέπει πρώτα να κλείσουν το στόμα τους. Για να αποφύγετε τις κακοτοπιές, σας παραθέτουμε τους πέντε δημοφιλέστερους μύθους στην προσπάθεια της απώλειας κιλών.
Η θεωρία αυτή πλανάται εδώ και χρόνια, υποστηριζόμενη συχνά από ερευνητές, επιστήμονες, ακόμα και την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση. Τώρα όμως έρχεται η στιγμή της αποκατάστασης της αλήθειας. Η κατανάλωση λιπαρών δεν συνδέεται απευθείας με την αύξηση του σωματικού βάρους. Μέχρι και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών σε νόρμα του συνέστησε την αύξηση της πρόσληψης λιπαρών στην καθημερινότητα των πολιτών του.
Ο οργανισμός χρειάζεται μια βάση λιπαρών προκειμένου να λειτουργήσει σωστά και να δώσει το απαραίτητο πουσάρισμα στον μεταβολισμό των δρομέων. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της αμερικανικής ιατρικής ένωσης, ειδικοί σημείωσαν πως οι συνεργαζόμενοι μαζί τους εθελοντές που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά για τέσσερις εβδομάδες είδαν τον μεταβολισμό τους να παίρνει την κατιούσα, οδηγώντας τους να χάνουν λιγότερες από 300 θερμίδες την ημέρα. Παράλληλα, επηρέασε τη λειτουργία των ορμονών, όπως η χοληστερίνη και η ινσουλίνη. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρειάζεται όλοι ν’ ακολουθήσουν μια δίαιτα πλούσια σε υγιεινά λιπαρά, όπως επιδεικνύει ακριβώς η μεσογειακή διατροφή.
«Πολλοί είναι εκείνοι που όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος μειώνουν κατά πολύ την κατανάλωση των λιπαρών λόγω της υψηλής ενεργειακής τους πυκνότητας. Είναι αλήθεια ότι το λίπος είναι το θρεπτικό συστατικό που αποδίδει τις περισσότερες θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους μάς δίνει 9 kcal. Η τακτική αποφυγής του λίπους είναι λάθος καθώς τα λιπαρά είναι χρήσιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Tο λίπος είναι σημαντικό για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (π.χ. λιποδιαλυτές βιταμίνες), για την παραγωγή ορμονών, αλλά χρησιμοποιείται και ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το λίπος της διατροφής μας θα πρέπει να καλύπτει το 25%-30% της ημερήσιας ενεργειακής μας πρόσληψης. Καταναλώστε καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, λιναρόσπορος, αβοκάντο, παχιά ψάρια, θαλασσινά» επισημαίνει η Αστερία Σταματάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, ΜSc στην κλινική διατροφή.
Η αριθμητική προσέγγιση στο αδυνάτισμα δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος για την απώλεια των κιλών και γι’ αυτό πρέπει να εκδιωχθεί απ’ το συλλογικό ασυνείδητο των υπέρβαρων. Γιατί ναι μεν κάποιος ενδέχεται να καταναλώνει λιγότερες θερμίδες από αυτές που καίει, αλλά αυτές να έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα στη δίαιτά του. Στην εξίσωση του αδυνατίσματος, διαφορετικό αντίκτυπο έχουν, για παράδειγμα, οι 500 θερμίδες με μπρόκολο και σολομό από τις αντίστοιχες θερμίδες με τηγανητές πατάτες και cheesecake. «Αυτή η πρακτική μπορεί να έχει ορατά αποτελέσματα στη ζυγαριά, ωστόσο είναι λάθος. Για να καλύπτονται οι ανάγκες μας, για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός και να έχουμε την απόδοση που επιθυμούμε, πρέπει να λαμβάνουμε πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να καταναλώνουμε τις απαιτούμενες θερμίδες, οι οποίες όμως να προέρχονται από τρόφιμα τα οποία μας κάνουν καλό» τονίζει η Αστερία Σταματάκη.
Για να είμαστε ειλικρινείς, κατά περιόδους υπήρξαν ενδείξεις ότι εκείνοι που τρώνε σχετικά νωρίς μέσα στην ημέρα έχουν πλεονέκτημα ως προς τη διαχείριση του βάρους τους. Παρ’ όλα αυτά, μια έρευνα από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο του Ισραήλ ανατρέπει αυτήν τη θεωρία αφού απέδειξε ότι οι μουσουλμάνοι που νήστευαν στο Ραμαζάνι κι έτρωγαν μετά τη δύση του ηλίου είχαν καλύτερες διατροφικές συνήθειες και πιο υγιή επίπεδα ορμονών. Μια καλή ιδέα για να αποφεύγει κάποιος τη συσσώρευση θερμίδων είναι να τηρεί τον κανόνα των 12 ωρών. Να τρώει δηλαδή το βασικό του γεύμα την επόμενη ημέρα, 12 ώρες μετά την κατανάλωση του βραδινού του.
«Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι για το αν θα πάρει κάποιος βάρος σημασία έχει πόσες θερμίδες θα καταναλώσει κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας κι όχι πότε θα τις καταναλώσει. Βέβαια, από την άλλη, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλων και λιπαρών γευμάτων πολύ αργά το βράδυ (ειδικά πριν από την κατάκλιση) καθώς η διαδικασία της πέψης δυσχεραίνεται» υπογραμμίζει η διατροφολόγος.
Οσα χιλιόμετρα και να τρέξετε μέσα στην ημέρα, με πολλές στραβομπουκιές μπορείτε να καταστρέψετε τα αποτελέσματα της άσκησής σας σε λίγα λεπτά. Γι’ αυτόν τον λόγο κάποιοι παίρνουν κιλά αν και κάνουν σκληρή προπόνηση. Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά αυτά που βάζετε στα πιάτα σας είναι ακόμα σημαντικότερα. «Υπάρχει η πεποίθηση ότι αν κάποιος γυμνάζεται εντατικά, μπορεί να καταναλώνει όποιες τροφές επιθυμεί. Η αλήθεια είναι ότι μια σωστή διατροφή βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του αθλουμένου. Επίσης, όση προπόνηση και να γίνεται, αν η διατροφή είναι επιβαρυμένη, η απώλεια βάρους είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι στη ρύθμιση του βάρους η διατροφή συμμετέχει περίπου κατά το 70% και η άσκηση 30%» δηλώνει η διαιτολόγος.
Οι υδατάνθρακες είναι απαγορευμένος καρπός για πολλές δίαιτες. Παρ’ όλα αυτά, σιγά σιγά κάνουν την επιστροφή τους στο καθημερινό μενού εκείνων που τρέχουν, μιας και αποτελούν τη βασική πηγή γλυκογόνου του οργανισμού. Το στοιχείο – κλειδί για την αποφυγή του φορτώματος με περιττά κιλά είναι το μέτρο στην κατανάλωσή τους. Το μαρτυρά και μια έρευνα που επισημαίνει πως εκείνοι που προσπαθούσαν να χάσουν κιλά κι έτρωγαν υδατάνθρακες, έχασαν περισσότερο λίπος μέσα σε 12 εβδομάδες από αυτούς που τους είχαν περιορίσει.
«Είναι λάθος η αντίληψη ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Ενα γραμμάριο υδατανθράκων αποδίδει μόλις 4 Kcal. Οι υδατάνθρακες παίζουν σημαντικό ρόλο στην προπόνηση και στην απόδοση. Είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας και αποτελούν το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου. Το ποσό των υδατανθράκων που καταναλώνουμε ημερησίως θα πρέπει να καλύπτει το 50%-55% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης. Καταναλώστε φρούτα, λαχανικά, προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης και όσπρια» καταλήγει η Αστερία Σταματάκη.