Από την Τουρκία εισέβαλαν οι θυελλώδεις βοριάδες που σφυροκόπησαν χθες σταδιακά όλη την Ελλάδα με ριπές οι οποίες ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα 100-110 χιλιόμετρα την ώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε στην Κρήτη και στον οικισμό Φινοκαλιά του Νομού Λασιθίου την πιο σφοδρή ριπή (132 χλμ./ώρα) πανελλαδικά ενώ, όπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο δρ Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, «αυτό που ξεχωρίσαμε, παρότι δεν σημειώθηκε σε κάποια περιοχή ταχύτητα-ρεκόρ, είναι το γεγονός ότι οι θυελλώδεις άνεμοι της τάξης των 10 μποφόρ επηρέασαν τη χώρα σε πολύ μεγάλη έκταση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έντονο φαινόμενο που προκάλεσε μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα (θέτοντας επί ποδός κυρίως την Πυροσβεστική Υπηρεσία ανά την Ελλάδα) «οφείλεται σε ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, που βρισκόταν στην περιοχή της Τουρκίας. Το σύστημα αυτό προκάλεσε το πολύ ισχυρό βορειοδυτικό ρεύμα στη χώρα μας, τους θυελλώδεις ανέμους δηλαδή, και μάλιστα όχι μόνο στη θάλασσα αλλά και στις χερσαίες, κατοικημένες περιοχές».
Οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Αστεροσκοπείου έπιασαν ισχυρές ριπές ανέμου, μεταξύ άλλων, στην Πάρνηθα (122 χλμ./ώρα νωρίς το πρωί), στη Νάξο, στη Βοιωτία, στην Εύβοια και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. «Είναι ενδεικτικό ότι σε περίπου 20 σταθμούς του δικτύου μας οι μέγιστες ριπές ξεπέρασαν τα 100 χλμ./ώρα» προσθέτει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου. Από το απόγευμα σε αρκετές περιοχές άρχισε να εξασθενεί η ένταση των βορειοδυτικών ανέμων, αν και παρέμεναν θυελλώδεις στα νότια, μεταξύ άλλων στις περιοχές Καρπάθου, Κάσου και Ανατολικής Κρήτης μέχρι αργά το βράδυ. «Τα δεδομένα πάντως για την Παρασκευή είναι πολύ καλύτερα».
Μεταξύ άλλων ζημιές προκλήθηκαν στο γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η Πυροσβεστική δέχτηκε βροχή κλήσεων (περισσότερες από 100 μόνο στην Αττική) κυρίως για κοπή δέντρων και απομάκρυνση αντικειμένων, με τους πυροσβέστες να επεμβαίνουν επιπλέον σε περιστατικά στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κατερίνη, Σέρρες κ.α.) καθώς και σε Κρήτη, Κέρκυρα και Πελοπόννησο. Η πτώση δένδρων σε καλώδια της ΔΕΗ προκάλεσε διακοπές ηλεκτροδότησης σε αρκετές γειτονιές, ενώ όπως ήταν αναμενόμενο τα πλοία έμειναν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά (έγιναν τα δρομολόγια του Αργοσαρωνικού), της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Το «Παναγία Αγιάσου» στον Πειραιά
«Ξέσυρε την άγκυρα» και βρέθηκε ακυβέρνητο στην είσοδο του λιμανιού
Ρυμουλκά έδεσαν με ασφάλεια το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Παναγία Αγιάσου» (παροπλισμένο από το 2013) το οποίο παρέσυραν τα μποφόρ με αποτέλεσμα να βρεθεί ακυβέρνητο στην είσοδο του λιμανιού του Πειραιά. Χθες το βράδυ παρέμενε στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρικού Ορμου και σήμερα αναμένεται να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Για τη δύσκολη επιχείρηση ακινητοποίησης του πλοίου επιστρατεύτηκαν τα ρυμουλκό «Παντοκράτωρ» και «Αγωνιστής» καθώς και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο πλοίο κατάφεραν να επιβιβαστούν παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες κάποια άτομα από τα ρυμουλκά, ενώ γίνονταν προσπάθειες να δοθεί ρεύμα στο πλοίο ώστε να σηκώσει την άγκυρά του. Στελέχη εταιρειών ρυμούλκησης ανέφεραν ότι σε κάθε περίπτωση το πλοίο θα μπορέσει να ρυμουλκηθεί σε ασφαλές σημείο που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα του παροπλισμένου πλοίου και συγκεκριμένα για το γεγονός ότι παραμένει επί χρόνια εγκαταλειμμένο στον Πειραιά ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πειραιά, ενώ αμέσως μετά την ασφάλιση του «Παναγία Αγιάσου», που σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «ξέσυρε την άγκυρά του λόγω των σφοδρών ανέμων στο αγκυροβόλιο ανοιχτά του Πειραιά», ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής συγκάλεσε σύσκεψη παρουσία του υφυπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού. Στη σύσκεψη η ηγεσία του Λιμενικού ενημέρωσε τον υπουργό και τον υφυπουργό μεταξύ άλλων και για τα παροπλισμένα στο λιμάνι της Ελευσίνας επιβατηγά – οχηματαγωγά «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» (λόγω των ισχυρών ανέμων αποκόπηκαν οι κάβοι πρόσδεσης).