Από τον ΕΟΠΥΥ ξεκινάει η μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τον Οργανισμό να δρομολογεί ριζικές αλλαγές στη δεξαμενή των συμβεβλημένων γιατρών. Με τις νέες συμβάσεις καταργείται το πλαφόν των 200 επισκέψεων σε μία προσπάθεια καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ενώ δημιουργούνται γιατροί δύο κατηγοριών. Ο Οργανισμός απηύθυνε χτες πρόσκληση ενδιαφέροντος σε περίπου 3.000 οικογενειακούς γιατρούς –δηλαδή, γενικούς ιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Η πρόσκληση θα έχει ισχύ έως τα τέλη του μήνα εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχει και η αντίστοιχη ανταπόκριση από τους γιατρούς. Σε δεύτερο χρόνο, έως τα τέλη Μαρτίου, αναμένεται και δεύτερη πρόσκληση για 4.000 – 4.500 γιατρούς λοιπών ειδικοτήτων, π.χ. νευρολόγους, γαστρεντερολόγους, ωτορινολαρυγγολόγους, συμπληρώνοντας το παζλ των ειδικοτήτων. Με τις αλλαγές που δρομολογούνται αναμένεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας κάτω από την ομπρέλα του οποίου λαμβάνουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένοι, να αυξήσει τον αριθμό των συμβεβλημένων γιατρών από 5.000 σε 7.500. Σημειώνεται, άλλωστε, ότι οι υπάρχουσες συμβάσεις ισχύουν από το 2012, όταν δηλαδή ξεκίνησε η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αποκλείοντας μοιραία την είσοδο νέων γιατρών.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι το βάρος της μεταρρύθμισης στον πολύπαθο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μετακυλίεται στους ιδιώτες γιατρούς, δεδομένου ότι η ίδρυση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) εξελίσσεται με ρυθμούς χελώνας. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχετική συνέντευξη Τύπου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δεσμευτεί ότι το επόμενο δίμηνο θα έμπαιναν σε πλήρη λειτουργία 75-80 τέτοιες μονάδες. Επίσης, τότε είχε επισημανθεί ότι οι ΤΟΜΥ στο τιμόνι των οποίων θα βρίσκονται οι οικογενειακοί γιατροί θα αποτελούσαν τον πυρήνα της «επαναστατικής», όπως έχει πολλάκις χαρακτηριστεί, μεταρρύθμισης. Αντίθετα, ο ιδιωτικός τομέας θα συνεπικουρούσε, όταν και όπου προέκυπτε ανάγκη. Εντούτοις, οι ΤΟΜΥ έχουν μείνει (προς το παρόν) στα χαρτιά. Ειδικότερα, έχουν ιδρυθεί μόλις δέκα με τα σχέδια για τη λειτουργία επιπλέον 90 να έχουν λάβει παράταση για το τέλος του πρώτου εξαμήνου του ’18.
Με τις νέες συμβάσεις ο ΕΟΠΥΥ καταργεί το πλαφόν των 200 επισκέψεων –ένα μέτρο που είχε ταλαιπωρήσει τους ασφαλισμένους καθώς το σύστημα ήταν μονίμως (και συχνά τεχνηέντως) συμφορημένο –αλλά και την πληρωμή των γιατρών με 10 ευρώ ανά επίσκεψη.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ. Σύμφωνα με τον νέο σχεδιασμό, οι οικογενειακοί γιατροί θα αμείβονται πλέον με πάγια αντιμισθία. Οπως σημειώνουν πηγές στα «ΝΕΑ» η μηνιαία αμοιβή των παθολόγων και των γενικών ιατρών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1.600 ευρώ (μεικτά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες) ενώ για τους παιδιάτρους θα οριστεί ταβάνι 2.000 ευρώ.
Επιπλέον και αντίθετα με όσα ισχύουν σήμερα με τις επισκέψεις των ασφαλισμένων, οι παθολόγοι και οι γενικοί ιατροί θα έχουν υπό την ευθύνη τους πληθυσμό αναφοράς που δεν πρέπει να ξεπερνά τους 2.250 κατοίκους της περιοχής όπου έχει επαγγελματική έδρα ο γιατρός. Ομως για τους παιδιάτρους ο πληθυσμός αναφοράς ορίζεται σε 1.500 παιδιά, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των μικρών ασθενών.
Διευκρινίζεται ότι οι 3.000 οικογενειακοί γιατροί υπολογίζεται να καλύψουν τις πληθυσμιακές ανάγκες περίπου 6 εκατ. πολιτών κατά βάση σε περιοχές της χώρας όπου είτε δεν έχει προβλεφθεί η ίδρυση ΤΟΜΥ είτε η πρόσβαση στις μονάδες είναι δύσκολη με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η κάλυψη του πληθυσμού και από ιδιώτες γιατρούς. Σε ό,τι αφορά τους 4.000 – 4.500 γιατρούς των λοιπών ειδικοτήτων – π.χ. καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, οφθαλμιάτρους και δερματολόγους – ο ΕΟΠΥΥ σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει μία νέα γραμμή συνεργασίας «προαγοράζοντας» τον χρόνο των γιατρών που θα συμβληθούν.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 2011

Γυρίζουν την πλάτη στις συμβάσεις οι οπτικοί

Την πλάτη τους γυρίζουν οι οπτικοί στις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια γυαλιών στους ασφαλισμένους.

Η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτομετρών απάντησε χθες αρνητικά στην πρόσκληση του Οργανισμού προς τον κλάδο για υπογραφή σύμβασης, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει εξοφλήσει οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 (αφορούν τα Ταμεία που συγχωνεύτηκαν στον νέο τότε ασφαλιστικό φορέα).
Υπό τα δεδομένα αυτά, αμφιβολίες εκφράζει ο κλάδος και για τη δέσμευση του Οργανισμού περί εξόφλησης σε 90 μέρες.
Η Ενωση εγκαλεί τη διοίκηση του Οργανισμού επειδή ανακοίνωσε στους ασφαλισμένους ότι το καθεστώς αλλάζει. «Το να απομονώνεις, κάθε φορά, έναν επαγγελματικό κλάδο και να τον φέρνεις αντιμέτωπο δήθεν με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, αντίκειται σε κάθε έννοια δικαίου και ηθικής και πρέπει να σταματήσει άμεσα», σχολιάζουν οι οπτικοί.
Οι νέες συμβάσεις αφορούν:

10εκατοµµύρια ασφαλισµένους που βρίσκονται υπότην ιατροφαρµακευτικήοµπρέλα του ΕΟΠΥΥ

2.800 – 3.000οικογενειακούς γιατρούς (γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδίατρους)
4.000 – 4.500γιατρούς λοιπώνειδικοτήτων
7.000 – 7.500θα αριθεµεί η δεξαµενήιδιωτών γιατρών
5.000ιδιώτες γιατροίεξυπηρετούν σήµερατους ασφαλισµένους