Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι εντατικολόγοι της χώρας, δεδομένου ότι έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την κλήρωση για την επιλογή των ειδικευμένων γιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση στην εντατική θεραπεία κι εντούτοις ακόμη εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μοιραία οι Μονάδες μετρούν δεκάδες κενά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο «λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη».
«Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν» επισημαίνει η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οπως μάλιστα αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Εταιρείας, το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε φάση επιδημικής έξαρσης της ιλαράς ενώ επιπρόσθετα αναμένεται να αυξηθεί και η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο άμεσο μέλλον, «επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ».
Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη παρέμβασή του το υπουργείο Υγείας άλλαξε ριζικά τον τρόπο επιλογής υποψηφίων για εξειδίκευση στις Μονάδες. Μάλιστα, η σχετική απόφαση προβλέπει ακόμη και τη διεξαγωγή κλήρωσης, αφήνοντας έτσι την πλήρωση των θέσεων στην τύχη της…
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, για κάθε ΜΕΘ καταρτίστηκε στην οικεία Υγειονομική Περιφέρεια ηλεκτρονικός πίνακας ειδικευμένων γιατρών υποψηφίων προς εξειδίκευση. Η επιλογή τους γίνεται βάσει της προτεραιότητας καταχώρισης στον πίνακα, ενώ κατά την πρώτη εφαρμογή της νέας διαδικασίας πριν από δύο μήνες η επιλογή έγινε με κλήρωση.
Και ενώ, όπως προβλέπεται, οι γιατροί οφείλουν να προσέλθουν στο νοσοκομείο για υπογραφή σύμβασης και ανάληψη καθηκόντων εντός δέκα εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία παραλαβής της απόφασης τοποθέτησής τους, οι θέσεις παραμένουν κενές προκαλώντας παρενέργειες στη λειτουργία των Μονάδων.
Σημειώνεται ότι η τελευταία επιλογή ειδικευμένων γιατρών προς εξειδίκευση στην εντατικολογία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, όταν περίπου 240 υποψήφιοι πέρασαν από συνέντευξη για μία από τις 50 θέσεις που ήταν κενές τη συγκεκριμένη στιγμή. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Ενωση ζητά την επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού καθώς επίσης και την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων εντατικολόγων.
Αρρυθμίες στη λειτουργία των Μονάδων προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ για τους λοιπούς ειδικευομένους προβλέπεται παράταση της θητείας τους έως και τέσσερα εξάμηνα –με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε νέους γιατρούς -,για τους ειδικευμένους που ολοκληρώνουν την εξειδίκευση στην εντατικολογία ο χρόνος παράτασης συρρικνώθηκε πρόσφατα σε μόλις έξι μήνες.
Οι εκπρόσωποι της Εταιρείας επιμένουν ότι πρέπει να ανασταλεί η σχετική εφαρμογή της απόφασης που συρρικνώνει τον χρόνο παράτασης, καθώς καθυστερεί δραματικά η συμπλήρωση των θέσεων που ορφανεύουν.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη χθεσινή, εβδομαδιαία έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καταγράφονται σταθερά αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να διαμορφώνεται στα 1.185 περιστατικά, και μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.
Οι ειδικοί του Κέντρου επισημαίνουν ότι αναμένεται η επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων το επόμενο διάστημα και «δεν μπορεί να αποκλειστούν η αύξησή τους και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές».
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά) αλλά και πολίτες από τον γενικό πληθυσμό που κατά βάση ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών.
Σε ό,τι αφορά την «ευάλωτη» ομάδα –στην οποία ανήκουν και οι τουλάχιστον 40 επαγγελματίες υγείας που έχουν νοσήσει -, οι ειδικοί επιμένουν ότι τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικοι που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις για την ιλαρά.