Πόση ζάχαρη καταναλώνουν τα παιδιά; Τα δεδομένα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία καταδεικνύουν ότι οι υπερβολές (και) στα γλυκά τείνουν να γίνουν ο κανόνας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Διεθνής επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», κατέληξε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αναλογία παχύσαρκων αγοριών στην Ευρώπη (16,7% του πληθυσμού).

Αντίστοιχες μελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν ότι 4 στα 10 Ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Επιπλέον, στη Βρετανία, δεδομένα που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας περιγράφουν ότι τα παιδιά εκεί καταναλώνουν ακόμη και τρεις φορές περισσότερη ζάχαρη από τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: τα Βρετανόπουλα, ηλικίας 4 έως 10 ετών, καταναλώνουν ετησίως τουλάχιστον 400 μπισκότα, 120 κέικ, γλυκά ψωμάκια και αρτοσκευάσματα, 100 μερίδες γλυκών (πάστες, τούρτες κ.τ.λ.), 70 σοκολάτες και παγωτά και 150 χυμούς του εμπορίου (κατά βάση φρουτοποτά).

Οι θερμίδες, όμως, που περιέχουν όλες οι παραπάνω «γλυκές αμαρτίες» οδηγούν τα παιδιά σε προβλήματα βάρους εάν η κατανάλωσή τους είναι καθημερινή και ανεξέλεγκτη. Για παράδειγμα, μία μερίδα παγωτού περιέχει 175 θερμίδες, ένα μικρό πακέτο πατατάκια 190 θερμίδες και μία μπάρα σοκολάτας έως και 200 θερμίδες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία ανέλαβε δράση σχεδιάζοντας μια καμπάνια που στοχεύει στην καλύτερη ενημέρωση των γονέων. Ειδικότερα στο επίκεντρο της ενημερωτικής αυτής δράσης είναι η εκπαίδευσή τους ώστε να επιλέγουν υγιεινά σνακ για τα μικρά τους.

Αλλωστε, οι επιστήμονες επιμένουν ότι το κολατσιό ανάμεσα στα κύρια γεύματα μπορεί να είναι τόσο λάιτ, ώστε να μην ξεπερνά τις 100 θερμίδες. Σημειωτέον δε ότι αλυσίδες σουπερμάρκετ στη Βρετανία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετέχουν στην καμπάνια προσφέροντας εκπτωτικά κουπόνια στους γονείς, ώστε να αγοράζουν προϊόντα με λίγη ζάχαρη και πολλές βιταμίνες.

Η λίστα. Ετσι, μεταξύ άλλων, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς μια λίστα προϊόντων που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν από τα ράφια του σουπερμάρκετ, με στόχο να μυηθούν τα πιτσιρίκια σταδιακά σε ένα ισορροπημένο και θρεπτικό διατροφολόγιο.

Μεταξύ αυτών είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, γλυκά όπως το ζελέ χωρίς ζάχαρη και οι ρυζογκοφρέτες.

Μάλιστα, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία έχει θέσει ως εθνικό στόχο να έχει μειωθεί η πρόσληψη ζάχαρης (γενικά στον πληθυσμό) κατά 20% έως το 2020. Εντούτοις, μερίδα ειδικών κρίνει ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο με αμφίβολα αποτελέσματα, καθώς το καταναλωτικό κοινό πρέπει έως τότε να έχει εκπαιδευτεί εις βάθος και οι υγιεινές επιλογές να έχουν μετατραπεί σε στάση ζωής.

Οι συνταγές. Πάντως, στο πλαίσιο αυτό, οι διατροφολόγοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) προτείνουν στο Διαδίκτυο συνταγές με λίγες θερμίδες που θα λατρέψουν τα παιδιά (μεταξύ των οποίων και η ελληνική σαλάτα) αλλά και πρακτικές συμβουλές ώστε οι μπόμπιρες να επιλέγουν φρούτα αντί για πατατάκια.

Ετσι, μεταξύ άλλων συστήνουν να υπάρχει πάντα ένα μπολ στο τραπέζι του σπιτιού γεμάτο με φρούτα εποχής. Επίσης, στα ράφια του ψυγείου πρέπει να είναι τοποθετημένο καθημερινά ένα τάπερ με κομμένα λαχανικά (π.χ. αγγούρι, καρότο και πιπεριά).

Με τρικ όπως τα παραπάνω και συστηματική ενημέρωση μικρών και μεγάλων, οι ειδικοί ευελπιστούν ότι σταδιακά θα αναχαιτιστεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας.