Ο ασθενής με σακχαρώδη διαβήτη είναι ένας αγγειακός άρρωστος που όλες οι αρτηρίες του καταστρέφονται πιο γρήγορα από αθηροσκλήρωση συγκριτικά με τον μη διαβητικό. Ετσι ο διαβητικός είναι επιρρεπής για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια συχνότερα συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.

Εκείνο που ξεχωρίζει τον διαβητικό από τον μη διαβητικό άρρωστο είναι η βαρύτητα των βλαβών των αρτηριών του. Για τον λόγο αυτό άλλωστε όλες οι μέχρι σήμερα πολυκεντρικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο διαβητικός άρρωστος που πάσχει από χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και δεν παρουσιάζει άλλα συμπτώματα και οπωσδήποτε χρειάζεται επέμβαση, τότε η εγχείρηση Bypass είναι η ενδεδειγμένη επέμβαση γι’ αυτόν και όχι η εμφύτευση stents με αγγειοπλαστική (μπαλόνι) .

Τα ίδια αποτελέσματα δίνει και η τελευταία μελέτη (MACCE) που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) . Στη μεγάλη αυτή μελέτη με 4.661 διαβητικούς ασθενείς, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς με προεμφραγματική στηθάγχη ή έμφραγμα, τα αποτελέσματα έπειτα από μια επταετία παρακολούθησης ήταν ανάλογα με αυτά που έδειξαν οι μέχρι τώρα μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες. Δηλαδή αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότερο ήταν εκείνοι που είχαν χειρουργηθεί με επέμβαση Bypass συγκριτικά με εκείνους στους οποίους είχαν εμφυτευθεί stents, τόσο από πλευράς εμφραγμάτων όσον από πλευράς εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτων.

Ομως αυτό το ερώτημα που διατυπώνουν οι ερευνητές είναι το κατά πόσον ωφελούν τα stents ακόμα και στα οξέα ισχαιμικά επεισόδια (έμφραγμα και προεμφραγματική στηθάγχη), δηλαδή εκεί που για όλο τον γενικό πληθυσμό έχουν απόλυτη ένδειξη. Οι συγγραφείς μάλιστα της μελέτης αυτής προτείνουν να γίνει μια άλλη μελέτη μόνον με οξέα ισχαιμικά επεισόδια. Αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι αποτελεί την κύρια ένδειξη εμφύτευσης stents (μπαλόνι) αφορά το έμφραγμα και την προεμφραγματική στηθάγχη (ασταθή στηθάγχη).

Ομως τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης θέτουν το ερώτημα του κατά πόσον οι διαβητικοί ωφελούνται από την εμφύτευση του stent στο εξελισσόμενο έμφραγμα του μυοκαρδίου όπου θρομβώνεται και αποφράσσεται η αρτηρία.

Πάντως, η εμφύτευση stents σε χρόνια διαβητικό ασθενή χωρίς συμπτώματα θεωρείται από όλες τις μελέτες εγκληματικό ιατρικό λάθος.