Το μεταγραφικό σίριαλ που έχει ως πρωταγωνιστή τον Μολέντο παραμένει στην επικαιρότητα. Εδώ και καμιά δεκαριά μέρες ο ΠΑΟΚ όλο αγοράζει τον βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή κι όλο κάτι χαλάει και η πώληση δεν ολοκληρώνεται. Χθες το πρωί κυκλοφόρησε ότι πρόταση για τον Μολέντο έχει κάνει και ο Ολυμπιακός –οι Ερυθρόλευκοι το διαψεύδουν, αλλά κανείς δεν παίρνει όρκο ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Το βράδυ κυκλοφόρησε ότι έχει κάνει πρόταση για τον Βραζιλιάνο και η ΑΕΚ, που έχει μπλέξει με τον Ογκνιεν Βράνιες. Ωραίο θέμα για τροφή για σκέψη.
Παραμύθι
Να ξεκαθαρίσω κάτι: η πρόταση του Ολυμπιακού για τον Μολέντο μού μοιάζει ωραίο παραμύθι. Την υποψία ότι δεν έγινε ποτέ τη δημιουργούν τρία πράγματα. Το πρώτο, ότι η είδηση βγήκε από τον Παναθηναϊκό: αν ο Ολυμπιακός ήθελε τον Μολέντο, κάποιος από την ομάδα του Πειραιά θα το επιβεβαίωνε –χθες έλεγαν όλοι «όχι» κι ορκίζονταν ότι η ιστορία διακινείται από τους ανθρώπους του ΠΑΟ. Το δεύτερο, που την κάνει λιγότερο πιστευτή, είναι ότι ο Ολυμπιακός στόπερ δεν χρειάζεται: έχει τον Βούκοβιτς, βασικό στην Εθνική Σερβίας, που δεν αγωνίζεται καθόλου –τι να τον κάνει τον Βραζιλιάνο; Η τρίτη ένδειξη αφορά μια λεπτομέρεια που έχει να κάνει με τα υποτιθέμενα ανταλλάγματα, μεταξύ των οποίων ήταν ο ποδοσφαιριστής Καραμάνος. Ο παίκτης χθες συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στην Πορτογαλία: πώς διάβολο θα πήγαινε στον ΠΑΟ; Και μιλάμε για κάποιον που όταν είναι στην Ελλάδα δεν χάνει όχι ματς του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη, αλλά ούτε και παιγνίδι του μπασκετικού Ολυμπιακού στο ΣΕΦ. Για να πάει ο Καραμάνος στον Παναθηναϊκό θα πρέπει να έχει αποφασίσει να πάθει κατάθλιψη!

Βράνιες
Δεν πολυπιστεύω ούτε το περίφημο ενδιαφέρον της ΑΕΚ, μολονότι μετά τον καβγά της Ενωσης με τον Βράνιες αυτό μοιάζει περισσότερο αληθοφανές. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή γεννιέται αυθορμήτως μια απορία που έχει να κάνει με τα χρήματα. Ο ΠΑΟ αξιώνει 500 χιλιάδες για τον Μολέντο και κάποιους δανεικούς ποδοσφαιριστές. Ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής θέλει για το πρώτο εξάμηνο 350 χιλιάδες, που σημαίνει ότι ζητά 700 χιλιάδες τον χρόνο. Η ΑΕΚ, αν ήθελε να δώσει ένα τέτοιο συμβόλαιο θα το έδινε στον Βράνιες. Που με 500 χιλιάρικα θα έκανε τούμπες από τη χαρά του.

Φήμες
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς τεχνικός διευθυντής ΠΑΕ για να καταλάβει ότι μια τέτοια συζήτηση είναι ευεργετική για τον Παναθηναϊκό, αφού λειτουργεί ως μέσο πίεσης για τον ΠΑΟΚ, που φαίνεται να διστάζει να δώσει τα χρήματα και τους παίκτες που θέλει ο ΠΑΟ, ώστε η ιστορία επιτέλους να τελειώνει. Θα ήταν φυσικά ακόμα καλύτερα τα πράγματα για τον ΠΑΟ αν όλες αυτές οι ιστορίες είχαν μεγαλύτερη αληθοφάνεια. Πώς θα μπορούσε αυτό να συμβεί; Αν οι μεγάλες ελληνικές ομάδες αγόραζαν παίκτες η μία από την άλλη και δεν αποκτούσαν παίκτες που αγωνίζονται στους αντιπάλους μόνο ελεύθερους. Ο ΠΑΟΚ π.χ., που ποτέ δεν είχε πρόβλημα να πουλήσει παίκτες στους μεγάλους της Αθήνας, με αυτόν τον τρόπο κρατούσε πάντα ψηλά τις τιμές των παικτών του. Δημιουργούσε δυο-τρεις ωραίες φήμες με τη βοήθεια των κατάλληλων ατζέντηδων κι έτσι έφτανε να πάρει κάποτε τρία εκατομμύρια ευρώ για τον Σαλπιγγίδη, που αν έκανε προσφορά θα έμενε ελεύθερος ή τέσσερα εκατομμύρια για τον Χριστοδουλόπουλο: και για τους δυο είχε ενδιαφερθεί και τους απέκτησε τελικά μόνο ο ΠΑΟ.

Πίρλο
Στο εξωτερικό αντιπαλότητες μεταξύ μεγάλων ομάδων υπάρχουν παντού –πλην όμως οι αληθινά έξυπνοι ξέρουν να πουλάνε ποδοσφαιριστές στους ανταγωνιστές τους, ώστε να κρατάνε τις τιμές ψηλά. Πέρυσι η Λίβερπουλ πούλησε τον Στέρλινγκ στη Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι τον Μάτα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην Ιταλία, ο Ρομπέρτο Μπάτζιο αγωνίστηκε και στη Γιούβε και στην Ιντερ και στη Μίλαν κι όλες έδωσαν χρήματα η μία στην άλλη για να τον αγοράσουν. Οι δυο μιλανέζικες ομάδες αυτά τα συνηθίζουν: κι ο Πίρλο βρέθηκε στη Μίλαν προερχόμενος από την Ιντερ, που όταν τον πούλησε πίστεψε ότι το μεγάλο κόλπο το έκανε αυτή. Η εσωτερική αγορά, όταν και εφόσον λειτουργεί, έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: κρατά ψηλά τις τιμές των ποδοσφαιριστών. Οποια ομάδα από το εξωτερικό εμφανίζεται για να αποκτήσει έναν ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην Ελλάδα, όταν γνωρίζει πως διεκδικητής του ποδοσφαιριστή είναι και μια ομάδα από την Ελλάδα, πληρώνει πιο πολλά. Αν ξέρει ότι ο ΠΑΟ δεν πρόκειται ποτέ να πουλήσει έναν παίκτη στον Ολυμπιακό ο ξένος αγοραστής καθορίζει και την τιμή του.

Αλίμονο
Και οι οπαδοί που γκρινιάζουν; Αλίμονο στις διοικήσεις που λαμβάνουν στα υπόψιν τους τούς οπαδούς. Δυστυχώς στον ΠΑΟ εξακολουθούν να μετράνε τη γνώμη τους. Και για αυτό φοβάμαι ότι κυκλοφορούν τις ιστορίες αυτές για τον Μολέντο. Οχι για να ανεβάσουν την τιμή του Βραζιλιάνου, αλλά για να δείξουν ότι αρνήθηκαν προτάσεις του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ κ.τ.λ. για τα μάτια του κόσμου…