«Πέπλο ομίχλης» καλύπτει τις προτάσεις που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας και πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη. Ο ειδικός μεσολαβητής του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής του με τους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσκι, είπε απλώς ότι κατέθεσε μία δέσμη ιδεών. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι ιδέες αυτές κινήθηκαν γύρω από ονομασίες που έχουν κατατεθεί και στο παρελθόν, είτε σε αγγλική είτε σε σλαβική γραφή.

«Οι ιδέες ως σύνολο είναι νέες, επειδή είναι ένας νέος συνδυασμός απόψεων, αλλά όταν γίνονται συνομιλίες για ένα ζήτημα επί 25 χρόνια, είναι σχεδόν απίθανο να καταλήξουμε σε κάτι εντελώς νέο», πρόσθεσε ο Νίμιτς.
Απέφυγε όμως να αποκαλύψει οποιαδήποτε λεπτομέρεια και πλέον το «διπλωματικό μπαλάκι» μεταφέρεται στις δύο πρωτεύουσες που θα πρέπει να μελετήσουν τις προτάσεις του. Το μόνο στοιχείο που με σαφήνεια ανέφερε ο Νίμιτς ήταν ότι δεν θα ήταν ρεαλιστικό να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» με κάποια μορφή στο όνομα που θα επιλεγεί. Αναμένεται δε, σύμφωνα με την αρχική πληροφόρηση, να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια το προσεχές διάστημα. Από την ελληνική πλευρά δεν υπήρχε, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, κάποια επίσημη αντίδραση. Ωστόσο, ο σκοπιανός διαπραγματευτής σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης (που διήρκεσε περί τα 90 λεπτά) κινήθηκε σε σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι η χώρα του έχει όνομα, το οποίο είναι «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς της. Πρόσθεσε δε ότι οι ιδέες Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση». Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Ναουμόσκι είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Σε ανακοίνωσή της μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δήλωσε, σε πολύ ηπιότερους τόνους, ότι στα Ηνωμένα Εθνη δημιουργούνται οι συνθήκες για να προχωρήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι προτάσεις Νίμιτς θα εξεταστούν από τις ομάδες εργασίας που θα συσταθούν υπό τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ το προσεχές διάστημα. Με το κλίμα στις δύο χώρες να είναι ήδη βαρύ πάντως, ίσως καταβληθεί μία προσπάθεια να επανέλθει κάποιου είδους αισιοδοξία. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η πιθανή ανακοίνωση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Στο τραπέζι παραμένει επίσης μία συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ στο Νταβός.
Στην Αθήνα, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι εξέφραζαν ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επισκέπτεται από χθες τα Σκόπια. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, που συναντάται με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, ρωτήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξής του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ για το κατά πόσο θα μπορούσε η γειτονική χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία πριν από την επίλυση του ονοματολογικού.
Η απάντησή του ήταν κατηγορηματική: «Οχι. Η θέση του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη. Ολες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ λαμβάνονται στη βάση της συναίνεσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη του. Η Σύνοδος του Βουκουρεστίου και όλες οι μετέπειτα Σύνοδοι Κορυφής διατύπωσαν τη θέση ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη χώρας σας να ενταχθεί στη Συμμαχία τη στιγμή που θα επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ».
Από τα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε σπεύσει μιλώντας στην ιστοσελίδα Balkan Insight από το πρωί της Τετάρτης να αποφορτίσει το κλίμα, λέγοντας ότι «πρέπει να αποδεχθούμε την πιθανότητα να μην καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις διαφορές μας αυτή τη στιγμή, αλλά είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε». Επανέλαβε δε ότι «μία λύση είναι πιθανή μόνο αν δεν υπονομεύεται η ταυτότητα της χώρας», ενώ πρόσθεσε ότι «θα ήταν πολύ “ευρωπαϊκό” αν δεν υπήρχε μονοπώλιο του όρου “Μακεδονία”». Οσο για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Η εσωτερική πολιτική σκηνή στην ΠΓΔΜ είναι καυτή και δυσχεραίνει τη διαμόρφωση συναίνεσης στο ονοματολογικό. Η δε ανακοίνωση, μέσω διαγγέλματος, του προερχόμενου από το εθνικιστικό VMRO – DPMNE προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβανόφ ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τον νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή για διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, δείχνει ότι η αντιπολίτευση δεν είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση Ζάεφ. Αυτό το σκηνικό προφανώς είναι αρνητικό και για σκέψεις αλλαγής του Συντάγματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκστρατεία, η ΝΔ στα συλλαλητήρια

Να προχωρήσουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ιστορία του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ και να αναλάβουν πρωτοβουλίες το επόμενο χρονικό διάστημα, βγαίνοντας στην κοινωνία και συμβάλλοντας στο να ηττηθούν εθνικιστικές θέσεις, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των διαμεσολαβητών στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα τόνισε πως είναι αναγκαίο να οικοδομηθούν ευρείες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ζητήματος.

Στη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έγιναν συγκεκριμένες αναφορές σε προτάσεις για το όνομα, ενώ για τη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου σχολιάστηκε πως εξακολουθεί να διατυπώνει μια διαφορετική άποψη, αλλά παραμένει διάχυτη η εκτίμηση του Μαξίμου πως δεν θα οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ… ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Από την πλευρά της, η ΝΔ αποδεσμεύει τους βουλευτές που θέλουν να συμμετάσχουν την Κυριακή στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό, ενώ –μετά και τη χθεσινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη –διαμηνύει πως αν η κυβέρνηση δεν ενημερώσει τα κόμματα και δεν τοποθετηθεί επισήμως για ένα συνολικό πακέτο λύσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπει σε καμία συζήτηση ούτε θα συμμετάσχει σε ένα Συμβούλιο Αρχηγών. Αλλωστε αυτό διεφάνη και από τις συναντήσεις που είχε τις προηγούμενες ημέρες με βουλευτές της Μακεδονίας, οι οποίοι του μετέφεραν το κλίμα στις περιοχές τους. Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενθαρρύνει τη συμμετοχή βουλευτών σε συλλαλητήρια, αλλά από την Πειραιώς τόνιζαν με έμφαση χθες ότι δεν υπάρχει ούτε θα εκδοθεί κάποιο απαγορευτικό.
Στο Κίνημα Αλλαγής, την ίδια ώρα, επιμένουν να μην τοποθετούνται στη δημόσια συζήτηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αν δεν υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ολα τα σχήματα του νέου φορέα συμφώνησαν στη χθεσινή σύσκεψη πως ο δημόσιος διάλογος δεν πρέπει να γίνεται με βάση φήμες ή διαρροές, αλλά στη βάση επίσημων προτάσεων. Οταν η κυβέρνηση ανακοινώσει τις προτάσεις προς διαπραγμάτευση, τότε το Κίνημα Αλλαγής θα ζητήσει και ενημέρωση. Μέχρι τότε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, δεν θα εμπλακούν σε καμία συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν βιάζονται και θα επιχειρήσουν να αναδείξουν την πολιτική διγλωσσία της κυβέρνησης.