Εκτός από το Σκοπιανό, πληροφορούμαι ότι στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες –αν όχι εβδομάδες –και η συζήτηση περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μου λένε πηγές, περιμένει πώς και πώς τη συζήτηση στη Βουλή για τη φοροδιαφυγή. Γιατί; Για να ανοίξει μια σειρά από θέματα. Εξηγούμαι εν τάχει. Οι άνθρωποί μου μού τόνισαν ότι σκοπεύει να μιλήσει όχι μόνο για τα καζίνα και τις άδειες που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά και για τα τηλεοπτικά και τους νέους «παίκτες» που ξαφνικά (;) μπήκαν στο παιχνίδι. Και όλα αυτά, προσθέτουν, με κάποιον τρόπο θα τα συνδέσει με τη φοροδιαφυγή. Τώρα, θα συνδέσει τη διαδικασία; Τους επιχειρηματίες; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι από την Πειραιώς θα επιμείνουν στο «σκληρό ροκ». Για του λόγου μου το αληθές σάς παραπέμπω στη χθεσινή ανακοίνωση για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και στη δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος για τα καζίνα. Τα χειρότερα έρχονται.
Μεταμεσονύκτια ραντεβού

Είναι παλιό αλλά ενδιαφέρον. Οπως μου μεταφέρθηκε –κάπως γλαφυρά ομολογώ –ένα καυτό βράδυ του περασμένου Ιουλίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ένας υπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο ΔΕΚΟ που εποπτεύει και τους ζήτησε να παρουσιαστούν εντός μιας ώρας στο γραφείο του. Τα δύο στελέχη έφτασαν στο υπουργικό γραφείο στη μία τη νύχτα. Εκείνος, λέει, τους περίμενε μαζί με διευθύνοντα σύμβουλο ιδιωτικής εταιρείας. Η εντολή προς τους δύο υφισταμένους του, επιμένει η πηγή μου, ήταν να κλείσουν σύμβαση ύψους περίπου 8,5 εκατ. ευρώ με την ιδιωτική εταιρεία, που εκκρεμούσε από το 2004, ώστε να πάρει η εταιρεία τα λεφτά της. Οι δύο, πηγαίνοντας την επομένη στο γραφείο τους, διαπίστωσαν ότι η εν λόγω σύμβαση είχε υλοποιηθεί μόλις κατά 20% και αντί να την κλείσουν, την παρέπεμψαν στον θεσμό της Διαμεσολάβησης. Να σας πληροφορήσω ότι έκτοτε ο υπουργός δεν τους ξαναείδε.
Σε ποιον θα πέσει το φλουρί;

Οι ενημερωμένοι αναγνώστες μου ξέρουν ότι απόψε και το Σάββατο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Σας έχω λοιπόν και επιπλέον πληροφορίες. Η συνεδρίαση θα γίνει σε προσφάτως ανακαινισμένο πολυτελές ξενοδοχείο της Πλατείας Μεταξουργείου, όπου είχε συνεδριάσει ξανά το καλοκαίρι και παλιότερα η συριζαϊκή ΚΕ –μια ανάσα, δηλαδή, από την Κουμουνδούρου, για να μην τρέχουν αδίκως μακριά τα μέλη του κόμματος. Επειδή, όμως, η σημερινή συνεδρίαση είναι η πρώτη μεγάλη κομματική συγκέντρωση του 2018, ο Αλέξης Τσίπρας θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας και ο Πάνος Καμμένος δεν έχει προσχωρήσει ακόμη –εξ όσων γνωρίζω –στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να του πέσει το φλουρί, όπως έγινε στο Υπουργικό, είμαι περίεργος να δω ποιος θα είναι ο τυχερός και τι θα κερδίσει.

Εγγλέζος

Το κατώφλι του Γιάννη Στουρνάρα, πέρασε χθες το απόγευμα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Οι δύο άνδρες που διατηρούν καλές σχέσεις από την περίοδο 2012-14 τα λένε κατά καιρούς για όλα τα ζητήματα. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, πάντως, ήταν Εγγλέζος στο ραντεβού του. Το λέω γιατί εάν είχε πάει λίγο νωρίτερα θα έπεφτε πάνω στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που ήταν πριν από εκείνον στον διοικητή της ΤτΕ.

Βιβλία και σοσιαλδημοκρατία

Στην Κεντροαριστερά χθες το έριξαν στις βιβλιοπαρουσιάσεις. Θα ξεκινήσω από εκείνη του «Πολυνομία και κακονομία στην Ελλάδα» από τη διαΝΕΟσις των Δημήτρη Σωτηρόπουλου και Λεωνίδα Χριστόπουλου στο Public. Στο πάνελ εκτός από τους συγγραφείς βρέθηκαν οι Νίκος Αλιβιζάτος και Πάνος Τσακλόγλου και στο κοινό ο Σταύρος Θεοδωράκης ενώ πράκτοράς μου εντόπισε και τους Γιάννη Μανιάτη και Μιχάλη Καρχιμάκη. Οπως έμαθα, όλοι περίμεναν και τον Μητσοτάκη, εκείνος όμως δεν εμφανίστηκε ποτέ.

Οχι πολύ μακριά, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, έγινε μια ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας – την οποία συνδιοργάνωσαν το Ιδρυμα Φρίντριχ – Εμπερτ και οι εκδόσεις Πόλις – με αφορμή την έκδοση «Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα» του Ξενοφώντα Κοντιάδη. Εκεί μίλησαν Γιώργος Καμίνης και Παύλος Χρηστίδης ενώ από κάτω τούς άκουγε προσεκτικά η Φώφη Γεννηματά.

Για ένα πιάτο φακές

Εντάξει, σε αυτή τη Βουλή – με αυτή τη σύνθεση εννοώ – μπορούν να τσακωθούν για τα πάντα, δεν αμφιβάλλω. Αλλά χθες καβγάδισαν στην Εξεταστική για την Υγεία για ένα πιάτο φακές. Τι εννοώ; Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν τον μάρτυρα, πρόεδρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή να απαντήσει για ποιον λόγο τιμολογούνταν ένα πιάτο φακές όσο κι ένα πιάτο μοσχάρι, δηλαδή με 12 ευρώ. Εκείνος, όπως μου είπε κοινοβουλευτική πηγή μου, σήκωσε το γάντι και τους απάντησε ότι τους τελευταίους 12 μήνες έχουν δοθεί 2,8 εκατ. ευρώ για φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δοθεί πάνω από 8 εκατ. ευρώ. Για να καταλήξει «κι εσείς ενδιαφέρεστε αν κόστιζε 12 ευρώ το μοσχαράκι». Εγώ, πάντως, έχω να πω πως και τα δυο μού ακούγονται εξίσου ύποπτα.