Οπως έμαθα από έγκυρη πηγή, ο οφειλέτης που επιχείρησαν να «διασώσουν» από τον πλειστηριασμό –προφανώς εν αγνοία τους –η Ζωή Κωνσταντοπούλου και οι συναγωνιστές της χθες το πρωί σε συμβολαιογραφείο του Πειραιά ήταν κατασκευαστής με ακίνητη περιουσία και οφειλές της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ. Προς ενημέρωσή σας, ο εν λόγω οφειλέτης δεν είναι αναξιοπαθής. Και το λέω όχι μόνο γιατί είναι κατασκευαστής αλλά κι επειδή εκτός από το εκπλειστηριαζόμενο έχει και άλλα ακίνητα όπως και η εγγυήτρια σύζυγός του, σύμφωνα με τους πληροφοριοδότες μου. Αρα, ούτε πρώτη, ούτε λαϊκή κατοικία προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον πλειστηριασμό όσοι διαμαρτύρονταν χθες. Ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να σας πω ότι οι τραπεζικές μου πηγές είναι κατηγορηματικές. Το «ξεσκόνισμα», μου λένε, που κάνουν οι τράπεζες σε καθεμία υπόθεση, ακόμη και την παραμονή του πλειστηριασμού, είναι τέτοιο ώστε δεν έχει περάσει καμιά περίπτωση πρώτης κατοικίας. Δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω γιατί μπορώ να φανταστώ τι προβλήματα θα είχαν αν άφηναν.
Αλλαγή φρουράς για το Μακεδονικό;
Οπως ενημερώθηκα αρμοδίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε χθες πρόεδρο της γαλάζιας Διοικούσας Επιτροπής του Νομού Θεσσαλονίκης τον Αντώνη Γυφτόπουλο, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας και στέλεχος της ΝΔ από το 1978. Ο Γυφτόπουλος διαδέχεται τη Βίκυ Ευταξά, την οποία είχε βάλει στο τιμόνι της Διοικούσας ο Μητσοτάκης λίγους μήνεςμετά την εκλογή του –και είχε θεωρηθεί προσωπική επιλογή του. Τι τον οδήγησε, άραγε, στην αντικατάστασή της; Σύμφωνα μια εκδοχήπου μου έδωσαν οι βορειοελλαδίτες άνθρωποι μου, υπήρξε γκρίνια. Νεοδημοκράτες, λένε, της χρεώνουν διαρροές περί απαγορευτικού του κόμματος στους βουλευτές να συμμετέχουν στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό αλλά και έλλειψη καλής επαφής με τις ΝΟΔΕ.Ισως, βέβαια, υπάρχει, κι άλλη εξήγηση. Ο Γυφτόπουλος είναι στενός συνεργάτης του Απόστολου Τζιτζικώστα. Σημειώνω για τα πρακτικά ότι η τοποθέτησή Γυφτόπουλου έγινε τη στιγμή που το Σκοπιανό είναι χοτ θέμα και ο Τζίτζι βγαίνει συχνά – πυκνά ωσάν Μακεδονομάχος.
Ευχές, εθνικές και κόκκινες γραμμές
Κόσμος και ντουνιάς χθες, ανήμερα του Αγίου Αντωνίου, στο πολιτικό γραφείο του
Αντώνη Σαμαρά στο κέντρο της Αθήνας, έμαθα. Εκτός από τους Μεσσήνιους –που το έχουν ως έθιμο να ανηφορίζουν στην Αθήνα τέτοια μέρα, τον εορτάζοντα επισκέφθηκαν και πολλοί γαλάζιοι βουλευτές. Από τους πρώτους ήταν οι
Αδωνης Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και
Μάκης Βορίδης ενώ λίγο αργότερα πήγαν οι
Βασίλης Κικίλιας, Θανάσης Μπούρας, Γιάννης Κεφαλογιάννης και
Ελίζα Βόζεμπεργκ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων πάντως, μέρες που είναι, θέλω να σας ενημερώσω πως στον Αντώνη Σαμαρά ευχήθηκαν τηλεφωνικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο
Κώστας Καραμανλής. Η είδηση βέβαια βγήκε από τη συνάντηση Σαμαρά με τα μακεδονικά σωματεία που τον επισκέφθηκαν. Οπως είπαν οι εκπρόσωποί τους αμέσως μετά, ο πρώην πρωθυπουργός μένει πιστός στη γραμμή που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το ’92. Δεν θέλω να ευλογάω τα γένια μου, αλλά σας τα είχα γράψει από χθες.
Επιχορήγηση στον φιλικό Τύπο
Το θέμα που είχαν αναδείξει από προχθές από Το Ποτάμι, έφτασε και στη Βουλή. Βουλευτές του Ποταμιού και της ΔΗΣΥ ζήτησαν εξηγήσεις από τον Γιώργο Σταθάκη (φωτογραφία) για την απόφασή του να δώσει έξτρα επιχορήγηση σε πέντε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες για την προβολή του προγράμματος αντικατάστασης της αυτόνομης θέρμανσης. Ο ποταμικός Γιώργος Μαυρωτάς κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει με ποια κριτήρια δόθηκε η έξτρα επιχορήγηση στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες. Γιατί; Οπως το έθεσε κι ο Γιάννης Μανιάτης, ελαφρώς ειρωνικά, «προφανώς δεν υπάρχουν ελληνικές εφημερίδες με μεγαλύτερη κυκλοφορία». Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω ότι στην πρώτη τριάδα του πίνακα των κυκλοφοριών δεν υπάρχει ούτε μία φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Από τον Λεβέντη στο Μαξίμου
Μεγαλεία η Μεγαλοοικονόμου. Υποθέτω πως ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν φανταζόταν η πρώην βουλευτής Λεβέντη και νυν – όπως τις λέμε στη συριζαϊκή διάλεκτο – βουλεύτρια Τσίπρα πως θα μπορούσε να προσκληθεί στο Μαξίμου από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για να τα πουν από κοντά. Κι όμως. Οχι απλά την κάλεσε, αλλά έκανε και δήλωση σύμφωνα με την οποία «η χώρα βγαίνει από την κρίση με σταθερά βήματα. Είναι θετικό που άνθρωποι κεντρώοι, του πολιτικού Κέντρου, στρατεύονται στη μάχη για να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια». Του πολιτικού Κέντρου, ε; Σαν να λέμε εγώ είμαι Νορβηγός, ψηλός και ξανθός.