Ο Μανόλο Χιμένεθ πριν από ακριβώς έναν χρόνο επισημοποιούσε την επιστροφή του στην ΑΕΚ αναλαμβάνοντας ξανά το τιμόνι της. Γυρίζοντας στην Ελλάδα για λογαριασμό της ομάδας που μαζί με τη Σεβίλλη, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, κατέχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Στις 19 Ιανουαρίου 2016, ο ισπανός τεχνικός έδωσε τα χέρια με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και έγραψε την πρώτη σελίδα του νέου κεφαλαίου της καριέρας του με την ΑΕΚ, που συνεχίζεται.

Η αλήθεια είναι πως η επιστροφή του Χιμένεθ στην Ενωση αντιμετωπίστηκε επιφυλακτικά. Κυρίως από τον κόσμο, καθώς δεν πρέπει να λησμονούμε τον τρόπο με τον οποίο είχε αποχωρήσει από την ομάδα ο ισπανός τεχνικός. Εχοντας δεχθεί έντονα πυρά για τη διαχείριση των αποδυτηρίων και γενικότερα του ρόστερ τη σεζόν 2011-2012. Την οποία δεν ολοκλήρωσε, αποχωρώντας από την ΑΕΚ μόλις τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, η επιστροφή του Ισπανού στην Ενωση πέρυσι έγινε υπό διαφορετικές συνθήκες, με την ΑΕΚ να έχει πλέον μια σταθερή διοίκηση και τον ίδιο να αναλαμβάνει εν λευκώ τις τύχες της ομάδας, η οποία πραγματοποιούσε μια απογοητευτική, μέχρι εκείνο το σημείο, σεζόν.

Από «καμένη γη», ομάδα

Ο Χιμένεθ βρήκε την ΑΕΚ πέρυσι τον Ιανουάριο σε τραγική κατάσταση. Η ομάδα ξεκίνησε τη σεζόν με τον Τιμούρ Κετσπάγια στο τιμόνι, όμως ο γεωργιανός τεχνικός δεν έμελλε να μακροημερεύσει, αφού η εικόνα της Ενωσης ήταν απογοητευτική. Ετσι, έπειτα από την ήττα από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο, αποφασίστηκε η απομάκρυνσή του και η αντικατάστασή του από τον Ζοσέ Μοράις. Απόφαση που αποδείχθηκε πιο λανθασμένη και από εκείνη της πρόσληψης του Κετσπάγια.

Με τον Μοράις στον πάγκο η ΑΕΚ έκανε αρνητικό ρεκόρ συγκομιδής πόντων, μετρώντας μόλις 3 νίκες σε 14 ματς! Ετσι, ύστερα από την ήττα στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό, οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν, με τον Χιμένεθ να επιστρέφει στην ΑΕΚ με στόχο, σε πρώτη φάση, να παρουσιάσει ένα σύνολο που θα θυμίζει… ομάδα.

Ο ισπανός τεχνικός, έχοντας και ο ίδιος την ανάγκη να αποδείξει πράγματα στη δεύτερη ευκαιρία του στον πάγκο της Ενωσης, έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά. Αφιερώνοντας πολλές ώρες πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι και στον τομέα της ψυχολογίας. Με αρκετές συζητήσεις με τους ποδοσφαιριστές του και βάζοντας στο πρόγραμμα δραστηριότητες που είχαν στόχο να δέσουν τους παίκτες μεταξύ τους.

Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η εικόνα της ΑΕΚ να αλλάξει αμέσως. Η Ενωση απέκτησε ομοιογένεια, βρήκε σφυγμό, πήρε ψυχολογία από τις νίκες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και τελικά έκλεισε τη σεζόν ως πρώτη στα πλέι οφ. Φτάνοντας και στον τελικό του Κυπέλλου, αποκλείοντας στον ημιτελικό την ομάδα του Πειραιά. Χωρίς πάντως να καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο, αφού σε εκείνο το επεισοδιακό ματς του Βόλου γνώρισε την ήττα από τον ΠΑΟΚ με 2-1.

Ο οξύθυμος χαρακτήραςκαι οι εντάσεις

Ενα από τα στοιχεία που αναμφίβολα χαρακτηρίζουν τον προπονητή αλλά και τον άνθρωπο Χιμένεθ είναι ο ιδιαίτερος, έως και οξύθυμος, χαρακτήρας του. Που αρκετές φορές έχει φέρει τον ισπανό τεχνικό στο επίκεντρο εντάσεων. Οπως αυτές που είχαν καταγραφεί φέτος με τους Αραούχο και Βράνιες (με τον πρώτο μετά το ματς του Βελγίου με την Μπριζ και τον δεύτερο σε μια προπόνηση στα Σπάτα) ή ακόμα και εκείνη στη Λεωφόρο με τη χειρονομία του προς την εξέδρα. Που είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία απουσίας του από τον πάγκο για 45 ημέρες.

Ανανέωση, πορεία πρωταθλητισμούκαι αλλαγή πλεύσης στις μεταγραφές

Το φινάλε της περσινής σεζόν αναμφίβολα έδωσε θετικό πρόσημο στον Μανόλο Χιμένεθ, που κατάφερε να μεταμορφώσει προς το καλύτερο την εικόνα της ΑΕΚ, εξασφαλίζοντάς της παράλληλα το «καλό» ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω των πλέι οφ. Ετσι κέρδισε και το στοίχημα της παραμονής του στην Ενωση για τη φετινή σεζόν, κατά την οποία οι προσδοκίες ανέβηκαν κατακόρυφα.

Η ομάδα ενισχύθηκε με ποιοτικές μεταγραφές, κατάφερε να επιστρέψει στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ύστερα από το έξι χρόνια καταγράφοντας δύο εντυπωσιακές εμφανίσεις επί της Μπριζ (έχοντας νωρίτερα αποκλειστεί από την ανώτερη ΤΣΣΚΑ Μόσχας) και έδειχνε έτοιμη για το βήμα παραπάνω. Κάτι που αποδείχθηκε και από το ξεκίνημά της στη χρονιά, που ήταν εντυπωσιακό.

Η Ενωση, παρουσιάζοντας ομοιογένεια και δίψα για διάκριση, κατάφερε να βρεθεί από νωρίς οδηγός στην κούρσα του πρωταθλήματος. Καταγράφοντας μια εντυπωσιακή νίκη με ανατροπή επί του Ολυμπιακού, μια νίκη επί του ΠΑΟΚ και μια ισοπαλία στην Λεωφόρο κόντρα στον Παναθηναϊκό, στα τρία ντέρμπι. Κλείνοντας ωστόσο τον πρώτο γύρο ως δεύτερη, σε απόσταση βολής όμως από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό.

Την ίδια στιγμή, που κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στις 32 του Europa League, περνώντας ως δεύτερη στον όμιλό της πίσω από την Μίλαν, από την οποία απέσπασε δύο βαθμούς στις ισάριθμες αναμετρήσεις τους. Με τα παραπάνω επιτεύγματα να πιστώνονται σε μεγάλο βαθμό και στον Χιμένεθ.

Κάτι που ενδεχομένως έπαιξε τον ρόλο του και στην αλλαγή πλεύσης που παρατηρήθηκε στις μεταγραφές. Οπου τον Γενάρη η ΑΕΚ έκανε τις δύο πρώτες προσθήκες της από πολύ νωρίς, αποκτώντας τους παίκτες που επιθυμούσε ο ισπανός τεχνικός (Μασούντ, Μοράν), παρότι εντός ομάδας υπήρχαν ενδοιασμοί για τις εν λόγω επιλογές. Ειδικά για εκείνη του Ιρανού. Δείγμα της εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει πλέον τον Χιμένεθ και η διοίκηση της ομάδας, δίνοντάς του επί της ουσίας το απόλυτο κουμάντο στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Ολα ανοικτά ενόψει καλοκαιριού

Αυτή τη στιγμή ο Μανόλο Χιμένεθ δείχνει να απολαμβάνει την απόλυτη στήριξη και εμπιστοσύνη της διοίκησης, με την κατάληξη της σεζόν να κρίνει και το κατά πόσο αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Διατηρώντας δηλαδή τον ισπανό τεχνικό στο τιμόνι της ΑΕΚ και τη νέα χρονιά. Κάτι που δείχνει αρκετά πιθανό, όμως σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοικτό. Παρότι ήδη στις κουβέντες που έχουν γίνει με τη διοίκηση έχουν τεθεί στο τραπέζι ζητήματα με ορίζοντα μεγαλύτερο του καλοκαιριού που έρχεται.