Ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρέθηκε ξαφνικά στο επίκεντρο του Αυστραλιανού Οπεν στη Μελβούρνη. Χωρίς αμφιβολία, ο σέρβος σταρ του τένις έχει τα φώτα στραμμένα πάνω του σε όλα τα γκραν σλαμ, πόσο μάλιστα αυτή τη φορά που επανέρχεται ύστερα από μεγάλο διάστημα απουσίας από τα κορτ. Ομως, για όλη αυτή τη φασαρία το θέμα δεν ήταν αγωνιστικό, αλλά… συνδικαλιστικό.

Ο Τζόκοβιτς, ως πρόεδρος του συμβουλίου των παικτών, ενδιαφέρθηκε όχι μόνο για αυτούς που ανήκουν στην ελίτ, αλλά και για τους υπόλοιπους, όσους βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις. Εγινε λοιπόν μια συνάντηση πριν από την έναρξη του Οπεν, σε μία προσπάθεια οργάνωσης αλλά και διεκδίκησης περισσότερων χρημάτων από τα Γκραν Σλαμ. Στα τέσσερα μεγάλα τουρνουά (Οπεν Αυστραλίας, Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλεντον και Οπεν ΗΠΑ) τα χρηματικά έπαθλα έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ωστόσο οι αθλητές θεωρούν ότι τα έσοδα των διοργανωτών είναι πολύ περισσότερα και αυτοί παίρνουν μόνο ένα μικρό ποσοστό.

«Οταν είσαι στο τοπ 100 οι αποδοχές σου είναι αρκετά ικανοποιητικές» εξήγησε ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου Κέβιν Αντερσον. «Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει είναι οι αθλητές που βρίσκονται χαμηλά».

Στη Μελβούρνη λοιπόν έγινε η καθιερωμένη ετήσια συνεδρίαση του συμβουλίου και εκεί πήρε για αρκετή ώρα τον λόγο ο Τζόκοβιτς προσπαθώντας να πείσει τους αθλητές πως πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή ένωση (ανεξάρτητα από την ATP) με την οποία θα μπορούσαν να διεκδικήσουν περισσότερα οφέλη.

Κάπου εκεί άρχισε το… μπλέξιμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αγγλικού Τύπου, ο Τζόκοβιτς αφού ζήτησε ευγενικά από τους υπευθύνους του τουρνουά και όσους γενικά δεν ήταν αθλητές να αποχωρήσουν από την αίθουσα, στη συνέχεια κάλεσε έναν αυστραλό δικηγόρο προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαδικασία σύστασης της νέας ένωσης.

«Ποιο μποϊκοτάζ»;

Ο Τζόκοβιτς λοιπόν βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και κλήθηκε τελικά να απαντήσει αν προέτρεψε τους παίκτες σε μποϊκοτάζ της επόμενης διοργάνωσης στη Μελβούρνη, αν δεν υπάρξει αύξηση των χρηματικών επάθλων. Κι αυτό έγινε μετά τον αγώνα του με τον Αμερικανό Ντόναλντ Γιανγκ στον πρώτο γύρο.

«Με παρουσιάσατε σαν κάποιον άπληστο που ζητάει περισσότερα χρήματα και θέλει να μποϊκοτάρει τα τουρνουά. Δεν απείλησα ποτέ με κάτι τέτοιο. Απλά οι παίκτες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε κάποια θέματα και αυτό δεν νομίζω ότι είναι κακό. Ακούστηκαν πολλές απόψεις, αλλά καμία για μποϊκοτάζ» δήλωσε ο Τζόκοβιτς.

Να σημειώσουμε ότι στο Οπεν της Αυστραλίας θα μοιραστούν σε αθλητές και αθλήτριες 55 εκατ. δολάρια, με τους νικητές ανδρών και γυναικών να παίρνουν επιταγή τεσσάρων εκατ. Βέβαια, τα έσοδα για τους διοργανωτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. και γι’ αυτό προφανώς οι παίκτες ζητούν περισσότερα χρήματα.