Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της ένατης έκθεση της UEFA, για την συγκριτική αξιολόγηση των ευρωπαϊκών συλλόγων, με την επωνυμία «The European Club Footballing Landscape», εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν: «Οι σύλλογοι παράγουν έσοδα, αλλά επενδύουν επίσης σε υποδομές, χάρη τους κανονισμούς της UEFA για το οικονομικό Fair Play. Για πρώτη φορά, οι επενδύσεις των ομάδων σε γήπεδα και άλλα μακροπρόθεσμα πάγια περιουσιακά στοιχεία υπερέβησαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2016. Επομένως, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ομοσπονδίες και League, τόσο εντός όσο και εκτός Ευρώπης, αρχίζουν να εφαρμόζουν τις δικές τους εκδόσεις του Financial Fair Play», είπε ο Σλοβένος Πρόεδρος
Η τελευταία έκθεση υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο το οικονομικό Fair Play έχει μετατρέψει τα οικονομικά του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μια πιο σταθερή και βιώσιμη κατάσταση για τους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μάλιστα δείχνει ότι οι τάσεις των θετικών εσόδων, επενδύσεων και κερδοφορίας που διαπιστώθηκαν στην περυσινή έκθεση συνεχίζονται.
«Τα δεδομένα αυτής της έκθεσης και άλλων ερευνών από το νέο μας κέντρο πληροφοριών βοηθούν στην ενημέρωση των αποφάσεών μας. Για άλλη μια φορά, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι αυξάνεται η διαφορά των εμπορικών εσόδων και των χορηγιών μεταξύ της κορυφαίας κατηγορίας των συλλόγων και των υπολοίπων. Η UEFA πρέπει να διασφαλίσει ότι το ποδόσφαιρο παραμένει ανταγωνιστικό», πρόσθεσε ο Τσεφερίν.
Ανάμεσα στα σημαντικά ευρήματα της έκθεσης, είναι πως από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, μετά το 2010, 40 σύλλογοι έχουν περάσει στην ιδιοκτησία ξένων επενδυτών, με την Κίνα να εμφανίζεται πιο ενεργή στις τελευταίες δύο σεζόν. Από το 2016, σε πάνω από το 70% όλων των ξένων εξαγορών στα 15 κορυφαία πρωταθλήματα πρωταθλήματ, συμμετείχαν Κινέζοι επενδυτές. Την περίοδο αυτή, οι Κινέζοι ιδιοκτήτες έχουν πάρει συλλόγους σε Premier League και Championship, Serie A, Ligue 1, La Liga και την Eredivisie.