Με την εκλογή στο αξίωμα του προέδρου ενός θερμού υποστηρικτή της ανεξαρτησίας, συνεδρίασε χθες για πρώτη φορά το νέο Kοινοβούλιο της Καταλωνίας, δίνοντας ξεκάθαρα το στίγμα του. Ο Ροζέ Τορέντ, από το αριστερό κόμμα Esquerra Republicana, εξελέγη πρόεδρος της Βουλής, σχεδόν έναν μήνα αφότου τα κόμματα που υποστηρίζουν την απόσχιση της Καταλωνίας από την Ισπανία κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών στις τοπικές εκλογές. Η κίνηση αυτή θεωρείται, από τους αναλυτές, ως επίδειξη δύναμης έναντι της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο 38χρονος Τορέντ ζήτησε τον «άμεσο τερματισμό» της διακυβέρνησης της περιοχής από τη Μαδρίτη, μέτρο που είχε επιβληθεί πέρυσι, αφότου το τοπικό Κοινοβούλιο ανακήρυξε –παρανόμως, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση –την ανεξαρτησία της περιοχής. Ο Τορέντ, τον οποίο υποστήριξαν τα δύο μεγάλα αποσχιστικά κόμματα, διαθέτει πλέον μια ισχυρή φωνή στο κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί τους Καταλανούς: εάν ο, αυτοεξόριστος στο Βέλγιο, πρώην πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουιτζντεμόν θα μπορέσει να αναλάβει εκ νέου τον προεδρικό θώκο και να συνεχίσει την πολιτική αντιπαράθεσης με τη Μαδρίτη. Μάλιστα, οι υποστηρικτές του προτείνουν να κυβερνά την εύπορη αυτή περιοχή της Ισπανίας μέσω βιντεοκλήσεων από τις Βρυξέλλες, όπου διέφυγε τον Οκτώβριο προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον του για προδοσία, ανταρσία και διασπάθιση δημόσιου χρήματος για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος της ανεξαρτησίας, το οποίο είχε κριθεί παράνομο.

Ολα αυτά συζητούνται καθώς είναι προγραμματισμένη για την 31η Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Καταλωνίας. Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και κατέχουν μια μικρή πλειοψηφία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να υποστηρίξουν τον Πουιτζντεμόν για το αξίωμα και τώρα αναζητούνται οι τρόποι που θα γίνει αυτό. Οι Αρχές της Μαδρίτης επιμένουν ότι ο Πουιτζντεμόν θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του σε ισπανικό έδαφος.

Οι κανόνες για το πώς ο Πουιτζντεμόν θα μπορέσει να κυβερνήσει την Καταλωνία από το εξωτερικό θα ερμηνευθούν από τον Τορέντ και την ειδική επιτροπή του Κοινοβουλίου, αν και οποιαδήποτε απόφαση υπέρ του καταλανού ηγέτη θα προσβληθεί στα δικαστήρια. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει χαρακτηρίσει «παράλογη» την πρόταση να κυβερνά ο Πουιτζντεμόν μέσω Skype, ενώ και οι νομικοί εμπειρογνώμονες του καταλανικού Κοινοβουλίου κατέληξαν στην άποψη ότι ο πρόεδρος της περιοχής θα πρέπει να έχει φυσική παρουσία μέσα στη Βουλή.

Τα αποσχιστικά κόμματα θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση μέσα στον μήνα. Οι θέσεις των βουλευτών που δεν ήταν παρόντες –τέσσερις βρίσκονται στις Βρυξέλλες και άλλοι τρεις στη φυλακή λόγω της συμμετοχής τους στη διοργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο –έμειναν κενές και σε αυτές τοποθετήθηκαν μεγάλες κίτρινες κορδέλες. Υποστηρικτές της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο χθες, κρατώντας καταλανικές σημαίες. «Γνωρίζω ότι θα έχουμε πολλά προβλήματα με την ισπανική κυβέρνηση, αλλά θα το κάνουμε ούτως ή άλλως» δήλωσε στο Ρόιτερ η Ντολόρες Εσπλούγας. «Στις 31 Ιανουαρίου ο Κάρλες Πουιτζντεμόν θα εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της Καταλωνίας».

Η αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχής έχει οδηγήσει εκατοντάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας, να μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία από την Καταλωνία σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Εστειλε συγχαρητήρια από τις Βρυξέλλες

Τα συγχαρητήριά του στον νέο πρόεδρο της καταλανικής Βουλής Ροζέ Τορέντ έστειλε ο Κάρλες Πουιτζντεμόν από τις Βρυξέλλες. «Είμαι σίγουρος ότι θα ασκήσεις τα καθήκοντα του αξιώματός σου με αξιοπρέπεια και γενναιότητα, προστατεύοντας τόσο τους θεσμούς όσο και τη χώρα» έγραψε στο twitter.