Την εικόνα ενός γαλλοβρετανικού ζεύγους πάντα αγαπημένου, παρά το επίπονο διαζύγιο που διαπραγματεύονται Λονδίνο και ΕΕ, προσπάθησαν χθες να δώσουν Εμανουέλ Μακρόν και Τερίζα Μέι από τη στρατιωτική ακαδημία του Σάντχερστ, νοτιοδυτικά του Λονδίνου, όπου πραγματοποιήθηκε η 35η γαλλοβρετανική σύνοδος. Οπως επεσήμαινε βέβαια εξαρχής η «Monde», το να γιορτάζεις τη γαλλοβρετανική συνεργασία σε ένα τέτοιο προβληματικό φόντο προϋποθέτει μία κάποια διπλωματική ευελιξία: «Ως προς αυτό, μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στους δύο ηγέτες. Μπορούμε επίσης να τους χρεώσουμε κάποια απώτερα κίνητρα».

Εμανουέλ Μακρόν και Τερίζα Μέι υπέγραψαν μία νέα συνθήκη για τον έλεγχο της μετανάστευσης ανάμεσα στις χώρες τους η οποία προβλέπει ταχύτερη εξέταση, από τις βρετανικές Αρχές των αιτήσεων ασύλου από ασυνόδευτους ανηλίκους. Η συμφωνία αυτή έρχεται να συμπληρώσει τις συμφωνίες του Τουκέ, που έχουν ουσιαστικά μετατοπίσει από το 2013 τα γαλλοβρετανικά σύνορα στη γαλλική επικράτεια. Επιπλέον, το Λονδίνο δεσμεύτηκε να δώσει ακόμη 50 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 140 εκατ. που έχει δώσει την τελευταία τριετία, για τη διασφάλιση των συνόρων στο Καλαί. Κι ας υποσχόταν ο Μακρόν τον Μάρτιο του 2016 ότι σε περίπτωση Brexit τα σύνορα θα μεταφέρονταν στο Ντόβερ, στη βρετανική πλευρά.

«Το Brexit επ’ ουδενί θέτει εν αμφιβόλω τις συμφωνίες του Λάνκαστερ Χάουζ», διαβεβαίωσε ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στις συμφωνίες που καθορίζουν από το 2010 τη γαλλοβρετανική στρατιωτική συνεργασία. «Η Βρετανία θα παραμείνει ακλόνητος εταίρος για τους φίλους και τους συμμάχους της μετά το Brexit», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η βρετανίδα πρωθυπουργός. Πλαισιωμένοι από επτά υπουργούς έκαστος, οι δυο ηγέτες συνήψαν σειρά συμφωνιών κυρίως στον τομέα της άμυνας αλλά και της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, το Παρίσι υποσχέθηκε να δανείσει στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανταλλαγής έργων τέχνης, την ταπισερί της Μπαγιέ, ένα μοναδικό στο είδος του δημιούργημα από τον 11ο αιώνα. Η περίφημη ταπισερί βέβαια αφηγείται την ήττα της Αγγλίας απέναντι στην εισβολή του Γουλιέλμου του Κατακτητή –για «ένα κάποιο γαλλικό θράσος», έκανε λόγο κατόπιν αυτού η «Daily Telegraph». «H Γαλλία ζητάει 45 εκατομμύρια επιπλέον στερλίνες για να σταματάει τους μετανάστες στο Καλαί και μας δανείζουν την ταπισερί της Μπαγιέ για παρηγοριά», εξανέστη η εξίσου ευρωφοβική «Daily Mail».

Με τις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ, ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια του Brexit, να μην έχουν καν ξεκινήσει, η βρετανίδα πρωθυπουργός, επικεφαλής μίας κυβέρνησης διχασμένης, έχει λόγους να επιζητεί την εύνοια ενός γείτονα με βαρύνοντα λόγο στην όλη διαδικασία. Αυτά είναι τα εν δυνάμει «απώτερα κίνητρα» της Μέι. Οσο για τον Μακρόν πολλοί στο Λονδίνο υποψιάζονται τον κήρυκα της «ευρωπαϊκής αναγέννησης» πως θέλει να χρησιμοποιήσει το Brexit ώστε να απορροφήσει προς όφελος του Παρισιού όσο περισσότερες θέσεις εργασίας και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς του City.

«Νομίζω πως το City θα συνεχίσει να είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Αυτό είναι ένα αβαντάζ όχι μόνο για το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι στην πραγματικότητα καλό για την Ευρώπη και για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», επέμεινε χθες η Μέι. Ελάχιστη ώρα αργότερα, ο Μακρόν χαιρέτιζε τη δύναμη των γαλλοβρετανικών σχέσεων, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να επιτρέψει στη βρετανική χρηματοπιστωτική βιομηχανία να έχει προνομιούχο πρόσβαση στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά. «Εχω μία απαίτηση και αυτή είναι η διατήρηση της ενιαίας αγοράς. Είναι μία από τις βασικές αρχές της ΕΕ. Η επιλογή βρίσκεται τώρα στη βρετανική πλευρά», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος. Παρά την άρτια χορογραφημένη επίδειξη εγκαρδιότητας, οι διαφορές παρέμειναν διακριτές.