Ανήμερα την Πρωτοχρονιά ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε παρακολούθησε, καθισμένος δίπλα στον νέο αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, την παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Η συνάντησή τους, κατά τον ολλανδό πρωθυπουργό, δεν ήταν παρά το ποδαρικό μιας «εντατικής συνεργασίας» με στόχο τη χάραξη κοινών γραμμών ενόψει των διεργασιών για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και την αναζήτηση λύσεων στο Μεταναστευτικό. «Η συνάντηση στη Βιέννη εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς επαφών που πραγματοποιεί ο ολλανδός πρωθυπουργός με ηγέτες “μικρότερων” κυρίως ευρωπαϊκών χωρών προκειμένου να δημιουργηθούν συμμαχίες ικανές να αποδυναμώσουν τον άξονα Βερολίνου – Παρισιού» επεξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Αντριαν Σχάουτ, επικεφαλής Ευρώπης στο Ινστιτούτο Clingendael, το οποίο αποτελεί σύμβουλο της ολλανδικής κυβέρνησης.
Οι προτάσεις Μακρόν αλλά και η πολιτική βούληση της Μέρκελ, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας για το πώς πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, έχουν ανησυχήσει τη Χάγη.
Η ολλανδική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή της ατζέντα την αρχή της επικουρικότητας και όχι της περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης με κοινό προϋπολογισμό και υπερυπουργό Οικονομικών, ούτε και με ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. «Η Ολλανδία επιδιώκει να συσταθεί μια ομάδα κρατών, ένα μπλοκ αρκετά ισχυρό, ώστε να αναγκαστεί το Βερολίνο να ακούσει την Ολλανδία ως εκπρόσωπο μικρότερων χωρών, στα ευρωπαϊκά ζητήματα και ιδίως στις συζητήσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης» σημειώνει ο Σχάουτ. Ποιες χώρες φαίνεται ότι βρίσκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα υπό την άτυπη ηγεσία της Ολλανδίας; Οι βαλτικές και οι σκανδιναβικές, η Ιρλανδία, δύο από τα μέλη του Βίσεγκραντ, η Σλοβακία και η Τσεχία, αλλά και η Αυστρία. Η τελευταία, μάλιστα, μπορεί να παίξει κρίσιμο ρόλο λόγω της στενότερης σχέσης της με τη Γερμανία, αλλά και διότι η Βιέννη αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ηδη ο Ρούτε έχει διανύσει αρκετά χιλιόμετρα για συναντήσεις και επαφές με τους ηγέτες των χωρών αυτών, μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά αμέσως μετά το δημοψήφισμα του Brexit, προκειμένου να λάβει θέση στη νέα ισορροπία δυνάμεων που αναμενόταν ότι θα δημιουργηθεί στην ΕΕ με την αποχώρηση της Βρετανίας.
Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου ο Ρούτε εξέφρασε ανοιχτά τον σκεπτικισμό του έναντι των προτάσεων του γάλλου προέδρου, χωρίς όμως να καταφέρει να αποτρέψει την απόφαση Μακρόν – Μέρκελ να προχωρήσουν σε κοινές προτάσεις σύντομα. Εξού και η συνάντηση με τον Κουρτς, παρότι ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας αντιμετωπίζεται με επιφυλάξεις από την ΕΕ λόγω της συμμετοχής τού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων στην αυστριακή κυβέρνηση. Το πεδίο όπου σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται να δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει κοινή γραμμή μεταξύ Αυστρίας και Ολλανδίας είναι το Μεταναστευτικό, όμως, κατά τον Σχάουτ, θα μπορούσαν Ολλανδία και Αυστρία να οδηγήσουν τη συζήτηση στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ευελιξίας στα κράτη-μέλη που δεν αποδέχονται το σύστημα της μετεγκατάστασης, με αντάλλαγμα την περικοπή ευρωπαϊκών κονδυλίων.