Αντιμέτωποι με έναν πρώην αξιωματικό της CIA, οι ομοσπονδιακοί πράκτορες πήραν ένα υπολογισμένο ρίσκο το 2013. Δεν τον πίεσαν για τις απόρρητες πληροφορίες που είχαν βρει στη βαλίτσα του. Και δεν τον ρώτησαν ούτε καν εκείνο που ήθελαν να μάθουν περισσότερα απ’ όλα: αν ήταν κατάσκοπος για λογαριασμό της Κίνας.
Το διακύβευμα ήταν μεγάλο. Η κινεζική κυβέρνηση είχε συστηματικά εξουδετερώσει αμερικανούς κατασκόπους στην Κίνα, διαλύοντας το δίκτυο που είχε χρειασθεί πολλά χρόνια για να φτιάξει η CIA. Η Ουάσιγκτον έψαχνε εκείνους που δούλευαν για λογαριασμό του Πεκίνου και το πρώην στέλεχός της CIA Τέρι Τσαν Σινγκ Λι, ήταν ο κυριότερος ύποπτος. Σε δύο βιβλία του βρέθηκαν χειρόγραφες σημειώσεις με ονόματα πρώην πρακτόρων.
Το FBI θα μπορούσε να τον είχε συλλάβει επί τόπου για κατοχή απόρρητων εγγράφων. Ομως σε μια μυστική ειδική ομάδα της υπηρεσίας, οι ερευνητές αντιτάχθηκαν σε αυτό. Εάν ο Λι εργαζόταν πράγματι για το Πεκίνο, η σύλληψή του με άσχετη κατηγορία θα κινητοποιούσε τους Κινέζους, οι οποίοι θα κάλυπταν τα ίχνη τους. Εάν δεν ήταν κατάσκοπος –και κάποιοι υποστήριζαν μετ’ επιτάσεως ότι δεν είναι –η σύλληψή του ίσως επέτρεπε στον πραγματικό προδότη να διαφύγει.
Ετσι, το FBI επέτρεψε στον Λι να επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ και στην οικογένειά του. Οι πράκτορες ήταν σίγουροι πως, καθισμένοι σε ένα γραφείο στη Βόρεια Βιρτζίνια και παρακολουθώντας τον υπομονετικά, θα κατάφερναν να μάθουν πώς η Κίνα είχε αποδεκατίσει το αμερικανικό κατασκοπευτικό δίκτυο και να αποφασίσουν εάν ο Λι είχε συμμετοχή σε αυτό.
Σχεδόν πέντε χρόνια αργότερα, όταν ο Λι επέστρεψε αναπάντεχα στις ΗΠΑ, το FBI κινήθηκε. Τον συνέλαβε μόλις πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο Κένεντι. Η σύλληψη, με την ίδια κατηγορία η οποία θα μπορούσε να του είχε απαγγελθεί πέντε χρόνια νωρίτερα, είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια από τις πιο οδυνηρές υποθέσεις στη σύγχρονη Ιστορία της CIA. Ομως δεν απαντά στο ερώτημα εάν είχε εμπλοκή ο Λι ή όχι. Επί χρόνια ήταν ο κύριος ύποπτος σε αυτό το κυνήγι κατασκόπων, όμως οι υπεύθυνοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν εάν είναι πραγματικά ένοχος.
Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στους «New York Times», που αποκαλύπτουν την υπόθεση, ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμα απόφαση να κατηγορηθεί ο Λι για κατασκοπεία, επειδή παρέδωσε αμερικανικά μυστικά στους Κινέζους ή κάτι άλλο, πέραν της κατηγορίας για παράνομη κατοχή απόρρητων πληροφοριών. Και έτσι το μυστήριο για το πώς η Κίνα διέλυσε το δίκτυο των αμερικανών κατασκόπων στο έδαφός της παραμένει.
Ο 53χρονος Λι είχε μια ήρεμη θητεία στη CIA. Εγινε πολίτης των ΗΠΑ και, έπειτα από τέσσερα χρόνια στον στρατό, σπούδασε διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, εντάχθηκε στη CIA και εμφανιζόταν ως αμερικανός διπλωμάτης σε χώρες όπου υπήρχαν επιχειρήσεις της υπηρεσίας τις οποίες επέβλεπε. Οπως φαίνεται είχε υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στο Τόκιο μεταξύ 1999 και 2002. Επίσης εργάστηκε στο Τμήμα Ανατολικής Ασίας στα κεντρικά της CIA, καθώς και στο Πεκίνο πριν αποχωρήσει το 2007 και πιάσει δουλειά στο Χονγκ Κονγκ.
Οταν η CIA παρατήρησε το 2010 ότι οι κατάσκοποί της άρχισαν να εξαφανίζονται, φτιάχτηκε μια ειδική ομάδα από αξιωματικούς της υπηρεσίας και του FBI. Ο Λι αρχικά δεν ήταν ύποπτος, όμως οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως γνώριζε τις ταυτότητες αρκετών από τους κατασκόπους που είχαν συλληφθεί, εκτελεσθεί ή φυλακισθεί. Πληρούσε όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να θεωρηθεί ύποπτος για κατασκοπεία. Ομως οι δείκτες αυτοί συχνά κάνουν λάθος, όπως στην περίπτωση του Μπράιαν Κέλι, ο οποίος στη δεκαετία του 1990 κατηγορήθηκε, λανθασμένα, ως πράκτορας των Ρώσων. Και έτσι το μυστήριο, παραμένει.