Το 2018 θα είναι όπως όλα δείχνουν μια από τις καλύτερες χρονιές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την τεχνολογία των μπαταριών που προορίζονται για ηλεκτρικά οχήματα. Οι επενδύσεις στις καθαρές αυτές μορφές ενέργειας αναμένεται να φτάσουν φέτος τα 330 δισ. δολάρια, με τις περισσότερες να διοχετεύονται στην ηλιακή και αιολική ενέργεια αλλά και την ανάπτυξη μπαταριών και ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg New Energy Finance.
Βασικοί παράγοντες για την άνθηση αυτή θα είναι η συνεχιζόμενη μείωση του κόστους για τις ΑΠΕ, οι εν εξελίξει μεγάλες επενδύσεις από επιχειρήσεις, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο, η αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα κατασκευής μπαταριών και η συνεχιζόμενη δέσμευση της Κίνας να αναπτύξει μορφές καθαρής ενέργειας και κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα, όπως εκτιμά η ING.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των παγκόσμιων απαιτήσεων για ενέργεια θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η ταχύτερη ανάπτυξη της τεχνολογίας των μπαταριών εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Bloomberg New Energy Finance που ειδικεύεται στις έρευνες για ανανεώσιμες πηγές, οι νέες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά αναμένεται να οδηγήσουν στην παραγωγή ενέργειας άνω των 100 γιγαβάτ. Μόνο το 2017 οι επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια έφτασαν τα 160 δισ. δολάρια. Η ING εκτιμά ότι οι τιμές της ηλιακής ενέργειας έχουν πέσει πάνω από 60% από το 2009.
Οσον αφορά τα αιολικά πάρκα η BNEF εκτιμά ότι φέτος θα κατασκευαστούν έργα που θα μπορούν να παράγουν επιπλέον 60 γιγαβάτ, ενώ έργα άλλων 67 γιγαβάτ αναμένονται για το 2019.
Το 2018 όμως θα είναι η χρονιά των μπαταριών καθώς οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πλάνα για να μπουν δυναμικά στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι τιμές των μπαταριών ιόντων λιθίου αναμένεται φέτος να υποχωρήσουν 10% -15% λόγω μεγάλης αύξησης της παραγωγής. Μεταξύ άλλων, φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί στη Νεβάδα των ΗΠΑ το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών στον κόσμο που ανήκει στην Tesla. Μεγάλα τέτοια εργοστάσια αναμένεται να κατασκευαστούν και στη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία, σύμφωνα με την ING.
Τον πρωταρχικό ρόλο πλέον τον έχουν οι μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό τους κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι εταιρείες όπως η Apple και η Goldman Sachs κάνουν ή ετοιμάζονται να κάνουν μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.