«Πέρασε; Πόσοι το ψήφισαν; Αυτό ήταν;». Την όποια (τελευταία) ελπίδα των τρίτεκνων έσβησαν τα 154 «ναι» στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για την τρίτη αξιολόγηση, το οποίο μεταξύ άλλων φέρνει σημαντικές αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα. Βράδυ Δευτέρας, την ώρα της συζήτησης στη Βουλή, «ΤΑ ΝΕΑ» βρίσκονταν στα γραφεία του Συλλόγου Τριτέκνων Αττικής στην Καλλιθέα και κατέγραφαν λόγια αγωνίας αλλά και οργής.
«Μας παραμύθιαζαν μέχρι την τελευταία στιγμή. Πριν από δύο μήνες, 1η Νοεμβρίου του 2017, στη συνάντησή μας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με την Εφη Αχτσιόγλου και την Θεανώ Φωτίου, λαμβάναμε διαβεβαιώσεις ότι όχι μόνο δεν θα γίνει περικοπή επιδομάτων, αλλά θα αυξηθούν κιόλας! Τόσα ψέματα, γιατί;», διερωτάται η πρόεδρος του Συλλόγου Θεοκλήτη Μεσουρίδου. Η ίδια μαζί με τον 52χρονο Κώστα Ασκληπιάδη, την 55χρονη Ιωάννα Μανούσου και τον 43χρονο Δημήτρη Ντούμη συζητούσαν για τα κομμένα χρήματα και την καθημερινότητά τους, αναζητώντας νέους τρόπους αντίδρασης στη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών και ειδικότερα στην επίμαχη διάταξη 214 του πολυνομοσχεδίου. «Πάρε το πρώτο αεροπλάνο και φύγε από τη χώρα. Αυτό μας λένε! Ολα κι όλα 1.000 ευρώ θα μπαίνουν πια στο σπίτι μου: Για μένα, τη σύζυγό μου, που δεν εργάζεται και τα τρία παιδιά μας, δύο μαθητές λυκείου και ένα γυμνασίου. Ζει κανείς αξιοπρεπώς, έτσι;», λέει ο 52χρονος, εργαζόμενος σε ταξιδιωτικό πρακτορείο, προσθέτοντας ότι με τις νέες ρυθμίσεις χάνει 420 ευρώ.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ. «Τουλάχιστον έγινα αορίστου χρόνου στη δουλειά και γλίτωσα από άλλες φουρτούνες. Από το επίδομα χάνω 630 ευρώ», ψιθυρίζει η 55χρονη (με δύο παιδιά στο λύκειο και ένα στο γυμνάσιο), εργαζόμενη στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Ο σύζυγός της είναι οικοδόμος: «Είμαστε οι μεγάλοι χαμένοι. Και να φανταστείτε εμείς είμαστε οι τυχεροί. Εργαζόμαστε! Αλλά τα επιδόματα δεν είναι για πολυτέλειες, για ταξίδια και ιδιωτικά σχολεία. Πάνε στις καθημερινές ανάγκες των παιδιών, στα φροντιστήρια, στο φαγητό». Φέτος, στην τελευταία τάξη του λυκείου έγραψε την κόρη του στο φροντιστήριο ο 43χρονος δημόσιος υπάλληλος, που ζει με την (επίσης εργαζόμενη στο δημόσιο) σύζυγό του και τα παιδιά τους (17, 14 και 5 ετών) σε νοικιασμένο διαμέρισμα στον Πειραιά: «Τα επιδόματα θα έπρεπε να υπολογίζονται με βάση το καθαρό εισόδημα της κάθε οικογένειας. Η κυβέρνηση τελικά αποφάσισε με έναν δικό της, αλλόκοτο τρόπο. Εμένα μου παίρνουν 630 ευρώ και απλά περιμένω να πάω ταμείο για να ιεραρχήσω με τη σύζυγό μου τις ανάγκες μας».
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΙ. Ο Σύλλογος Τριτέκνων Αττικής εκπροσωπεί 18.500 οικογένειες. Οπως υποστηρίζει η πρόεδρος, σύμφωνα με τα νέα μέτρα, 40.000 οικογένειες θα δουν αύξηση 400 ευρώ το χρόνο, ωστόσο 46.000 θα χάσουν 636 ευρώ και άλλες 18.000 όλο το επίδομα: «Αλλα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν ξέρουμε από πού προέρχονται. Είναι παραλογισμοί που μόνο η κυβέρνηση μπορεί να εξηγήσει. Η κυρία Φωτίου είπε ότι οι μειώσεις θα αντιμετωπιστούν εντός του έτους. Δεν πιστεύουμε τίποτα πια».
«“Πλούσιος” με 13.600 ευρώ τον χρόνο;»
Μαχαίρι στον λαιμό χαρακτηρίζουν τις δόσεις των στεγαστικών δανείων τους η Ιωάννα Μανούσου και ο Κώστας Ασκληπιάδης, οι οποίοι είχαν εκμεταλλευτεί την υπουργική απόφαση για λήψη δανείων (από τον ΟΕΚ) για ανέγερση ή αγορά κατοικίας. «Εστω και μία μέρα αν αργήσουμε την καταβολή της μηνιαίας δόσης πληρώνουμε ποινή 140 ευρώ» λέει η 55χρονη, ενώ η πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Αττικής Θεοκλήτη Μεσουρίδου συμπληρώνει: «Ζητήσαμε μικρότερες δόσεις. Δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα πια να δίνουν 550 ευρώ κάθε μήνα. Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα φέρουν ρυθμίσεις για το θέμα. Περιμένουμε να δούμε κάποια στιγμή το κράτος πρόνοιας».
Ο μεγαλύτερος παραλογισμός, όπως λέει, στις νέες ρυθμίσεις είναι η σύνδεση του επιδόματος για το παιδί με τα περιουσιακά στοιχεία: «Το λεγόμενο τεκμαρτό εισόδημα! Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λοιπόν ένας τρίτεκνος με 13.600 ευρώ το χρόνο είναι πλούσιος και πρέπει να υποστεί περικοπές. Καλούμε τους αρμοδίους να επανεξετάσουν το θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και επιτέλους να αποδείξουν ότι υπάρχει κοινωνικό κράτος που ενδιαφέρεται για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Τους καλούμε να θυμηθούν όσα έλεγαν περί στήριξης της ελληνικής οικογένειας στην οποία τώρα επιβάλλουν μειώσεις και καταργήσεις και να δουν κατάματα την κατάστασή μας που χειροτερεύει».