To «χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου» φαίνεται ν’ αποτελεί για την ΕΛ.ΑΣ. η δολοφονία του 57χρονου βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου που έπεσε νεκρός από 22 σφαίρες Καλάσνικοφ το απόγευμα της Τετάρτης έξω από το κατάστημα εμπορίας αυτοκινήτων στο Χαϊδάρι.

Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής δημιούργησαν ήδη έναν κύκλο υπόπτων, πολλοί από τους οποίους ωστόσο είχαν εξαϋλώσει τα ίχνη τους, τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα ερευνούν τον ρόλο ενός δικτύου αφανών, κυρίως αλβανών εκτελεστών που έχουν αναμειχθεί και σε άλλα συμβόλαια θανάτου κι ακολουθούν εντολές ελλήνων «νονών» της νύχτας. Μάλιστα, ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο οι δράστες να ήλθαν στην Ελλάδα για τρεις μήνες (με το νέο καθεστώς εισόδου στη χώρα) χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και ν’ αναχώρησαν αμέσως για το εξωτερικό. Επιπλέον, στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι από τις 30 δολοφονικές επιθέσεις, την τελευταία 15ετία, μεταξύ ποινικών, ελάχιστες έχουν εξιχνιασθεί. Με τις διωκτικές Αρχές να δείχνουν στο παρελθόν ότι πιθανόν αφήνουν χωρίς ουσιαστικό έλεγχο τις «εσωτερικές» εκκαθαριστικές ενέργειες στον χώρο της νύχτας. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ποινικοί που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα είχαν σχέσεις με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στα οποία έδιναν αλλά και αντλούσαν πληροφορίες.

Είχε ενημερωθεί γιασχέδιο δολοφονίας

Ο 57χρονος επιχειρηματίας που είχε αποφυλακισθεί το καλοκαίρι του 2016 και συμμετείχε σε εταιρεία διακίνησης πετρελαιοειδών, είχε ενημερωθεί προ πολλών μηνών για πιθανό σχέδιο δολοφονίας εις βάρος του από άλλους «νονούς» της νύχτας στη συνέχεια παλαιότερων αντιπαλοτήτων. Εκείνοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρούσαν ότι «έπρεπε να στοχεύσουν τον Βασίλη Στεφανάκο πριν στοχευθούν κι οι ίδιοι». Σε μια ιδιότυπη μάχη επιβίωσης, όπως την ορίζουν άτομα του ποινικού χώρου.

Ο Βασίλης Στεφανάκος φέρεται ότι λάμβανε ορισμένα μέτρα προστασίας με θωρακισμένο αυτοκίνητο αλλά και με τη φρούρησή του από 3-4 ιδιώτες.

Ωστόσο, φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, να εκτιμούσε ότι η προσπάθεια αποστασιοποίησής του από τον «κόσμο της νύχτας» και η ισχύς που είχε αποκτήσει θα αποθάρρυναν τους αντιπάλους του να επιχειρήσουν να τον σκοτώσουν. Αναφέροντας διαρκώς ότι «έχει κάνει ένα νέο ξεκίνημα κι ότι ήταν θύμα σκοπιμοτήτων».

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώνουν τα στοιχεία από τις ποινικές εκκρεμότητες του 57χρονου την τελευταία 20ετία.

Αρχικά με την εμπλοκή του σε λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων, τις υπόνοιες ότι σχετιζόταν με τη δολοφονία του «αρχινονού» Θέμη Καλαποθαράκου το 2000 στον Σχινιά, τον κύκλο δολοφονιών πρώην συνεργατών του κι ανταποδοτικές ενέργειες, τις σχέσεις του με αλβανούς ποινικούς, την απόδραση το 2006 των Αλκέτ Ριζάι και Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, τον αρχικό συσχετισμό του με την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009 αλλά και βομβιστικές επιθέσεις εναντίον δικαστών (δεν αποδείχθηκε οτιδήποτε). Ακόμη συγκέντρωσαν στοιχεία για δίκη που πραγματοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο στην Πάτρα, όπου ο 57χρονος ήταν κατηγορούμενος για την οργάνωση της αιματηρής επίθεσης το 2010 εναντίον 50χρονου ιδιώτη που τραυματίστηκε σοβαρά, στη Ροβιάτα Ηλείας. Στη δίκη αυτή ο Βασίλης Στεφανάκος είχε αθωωθεί, όμως είχε καταδικαστεί σε 12 χρόνια φυλάκιση ένας συνεργός του.

Η ΣυνωμοσίαΠυρήνων της Φωτιάς

Ακόμη συνεκτιμώνται οι πολυσυζητημένες σχέσεις του με μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς –φερόταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., να τους προμηθεύει με το ψευδώνυμο Κεφάλας όπλα κι εκρηκτικά αλλά και να τους υποβοηθά με πρώην συνεργούς του στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού. Χωρίς ωστόσο ο ίδιος να κατηγορηθεί ποτέ για τις επαφές του με τους Πυρήνες.

Οι αστυνομικοί εξετάζουν ιδιαίτερα σοβαρά την περίπτωση η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου ν’ αποτελεί την τρίτη πράξη ενός νέου κύκλου εγκληματικών ενεργειών που ξεκίνησε με την επίθεση που είχε σημειωθεί στις αρχές Ιανουαρίου με μαχαίρι στις φυλακές Κορυδαλλού με στόχο έναν 44χρονο έλληνα ποινικό που γλίτωσε με ελαφρά τραύματα.

Ο 44χρονος και ορισμένοι συνεργοί του έχουν καταγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ. ως «αντίπαλοι» του Βασίλη Στεφανάκου από προγενέστερες εγκληματικές ενέργειες.

Για την επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού οι δύο αλβανοί κρατούμενοι που μαχαίρωσαν τον 44χρονο υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι «προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια γιατί ο 44χρονος τους χρωστούσε 6.000 ευρώ από “συμβόλαιο” που είχαν για να επιτεθούν με πυροβολισμούς σε μπαρ στο Μικρολίμανο τον Νοέμβριο του 2014, όπου προκλήθηκαν οι τραυματισμοί 15 νεαρών θαμώνων». Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός θεωρήθηκε προσχηματικός για ν’ αποκρυβεί ότι η εντολή είχε δοθεί στο πλαίσιο αλληλεξόντωσης μεταξύ μελών της «ελληνικής μαφίας». Σημειώνεται ότι η επίθεση στο Μικρολίμανο είχε αποδοθεί παλιότερα από τους ίδιους Αλβανούς σε κατανάλωση αλκοόλ και σε παρεξήγηση που υπήρχε με άλλους θαμώνες.

Η δίκη για το μαχαίρωμα στον Κορυδαλλό πραγματοποιήθηκε πριν από έναν μήνα στον Πειραιά. Εκεί παρουσιάστηκε ο 44χρονος – στόχος της απόπειρας δολοφονίας που μίλησε για μια απλή παρεξήγηση στην οποία δεν ήθελε να δώσει συνέχεια. Ομως με βάση την αυτεπάγγελτη δίωξη οι δύο Αλβανοί καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις κι επέστρεψαν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σημειώνεται ότι οι ίδιοι αλλοδαποί προσφάτως κατηγορήθηκαν για την οργάνωση της δολοφονίας στις 12 Οκτωβρίου 2017 του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο πλαίσιο της υπόθεσης Energa. Επιπλέον έχει εξεταστεί αν συμμετείχαν και στην πρόσφατη επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο στην Ε’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού κατά του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα Νίκου Μαζιώτη.

Η δολοφονία 47χρονου «μπράβου»

Ως δεύτερη «πράξη» θεωρείται η εν ψυχρώ δολοφονία τον περασμένο Μάιο του 47χρονου «μπράβου» Βασίλη Γρίβα έξω από σχολείο στα Γλυκά Νερά. Ο 47χρονος θεωρούνταν στενός συνεργάτης και συγκατηγορούμενος σε διάφορες δικογραφίες του προαναφερόμενου 44χρονου ποινικού που είχε μαχαιρωθεί στον Κορυδαλλό.

Ετσι λοιπόν ερευνάται αν μέλη αυτής της αντίπαλης συμμορίας ενεργοποιήθηκαν για να σκοτώσουν τον 57χρονο επιχειρηματία, με ορισμένους από αυτούς ν’ αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.

Τέλος, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ερευνούν το ενδεχόμενο, με μικρές πιθανότητες επαλήθευσης, η δολοφονία του Βασίλη Στεφανάκου να σχετίζεται είτε με νεότερες εχθρότητες που δημιούργησε με κρατούμενους ποινικούς ή με σχέσεις που είχε αναπτύξει με ομάδα αντιεξουσιαστών. Με τα στελέχη των διωκτικών Αρχών να συμπληρώνουν ότι «στην περίπτωση του Βασίλη Στεφανάκου ποτέ, τίποτα δεν ήταν όπως φαινόταν».