«Οι ισχυρισμοί – παραληρήματα του 58χρονου δολοφόνου της Δώρας Ζέμπερη δεν έχουν καμία σχέση με τα δεδομένα της έρευνάς μας κι όσα ο ίδιος μας εξομολογήθηκε όταν συνελήφθη. Μας μίλησε για το στερητικό σύνδρομό του αφού είχε να κάνει χρήση ναρκωτικών 3-4 ημέρες, για την “άτυχη στιγμή” και για το “αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω”. Στη δολοφονία της άτυχης εφοριακού δεν υπάρχει προφανώς κανείς εντολέας και ηθικός αυτουργός. Η δραματική αλήθεια είναι ότι ο 58χρονος προτίμησε να ληστέψει με την απειλή μαχαιριού την άτυχη κοπέλα, γιατί οι υπεύθυνοι του νεκροταφείου είχαν ζητήσει να σταματήσει η χρήση επίχρυσων καντηλιών που έκλεβε και να αντικατασταθούν με πλαστικά που του ήταν άχρηστα. Ολο αυτόν τον καιρό που υποτίθεται ότι ήταν σε… διαπραγματεύσεις με το “αφεντικό” κι άλλους τάχα ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας της 32χρονης κοπέλας, εκείνος έσπαγε αυτοκίνητα κυρίως γύρω από το εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου για να κλέψει ό,τι αντικείμενα έβρισκε μέσα. Μάλιστα, τον αναζητούσαν κι άλλες αστυνομικές υπηρεσίες γιατί, εκτός των άλλων, είχε κλέψει τσάντα με έγγραφα από αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Από εκεί και πέρα προχωρά σε ένα συνονθύλευμα ισχυρισμών με εμπλοκή προσώπων που ίσως είχε γνωρίσει περιστασιακά και για άσχετο λόγο. Απορούμε γιατί δίνεται τέτοια βάση στους ανερμάτιστους ισχυρισμούς του και θεωρείται ότι τάχα δημιουργούνται νέα δεδομένα στην υπόθεση…».
Σε αυτές τις αναφορές προχώρησαν, μιλώντας στα «ΝΕΑ», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με το «σίριαλ» που βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες για τα υπομνήματα του 58χρονου Μανώλη Σοροπίδη, δράστη της δολοφονίας –το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου στο Β’ Νεκροταφείο –της υπαλλήλου της Α’ ΔΟΥ Πειραιά. Ο 58χρονος συνελήφθη 20 ημέρες αργότερα, ύστερα από συντονισμένες έρευνες της Ασφάλειας Αττικής, με βάση την προσπάθειά του να πουλήσει το κινητό τηλέφωνο που της είχε κλέψει σε μικρό κατάστημα, κοντά στην Ομόνοια. Ομως, δύο μήνες μετά την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, δημιουργείται νέος θόρυβος έπειτα από κατάθεση τριών νέων υπομνημάτων –το τελευταίο χθες το μεσημέρι –του δολοφόνου που κρατείται στις φυλακές Δομοκού.
Στα χειρόγραφα αυτά κείμενα συνολικής έκτασης περίπου 100 σελίδων που χαρακτηρίζονται από ημιτελείς, ασύντακτες φράσεις, τουλάχιστον 30 αντιφατικά στοιχεία, αναφορές χωρίς καμιά δυνατότητα διασταύρωσης κ.ά., ο 58χρονος αποδίδει τον θάνατο της Δώρας Ζέμπερη σε υποτιθέμενη εντολή γνωστού ποινικολόγου, πρώην βουλευτή, που φερόταν να συνεργάζεται με δύο αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών της ΕΛ.ΑΣ. Εκείνοι φέρεται ότι του «ανέθεσαν» συμβόλαιο θανάτου 30.000 ευρώ για να σκοτώσει με… μαχαίρι την άτυχη κοπέλα επειδή, τάχα, τους «είχε κάνει ζημιές σε ελέγχους στην Εφορία». Σύμφωνα με τους ίδιους ισχυρισμούς, οι υποτιθέμενοι ηθικοί αυτουργοί είχαν σκοπό να εκδιώξουν από τη θέση της την εφοριακό στις ερχόμενες εκλογές, όμως αυτές «καθυστερούσαν»…
Φτωχοί και πλούσιοι…
Κάπου εκεί λοιπόν στην ιδιόμορφη ιστορία του 58χρονου μπλέκονται… φτωχοί και πλούσιοι σε περίεργους συνδυασμούς. Οπως ισχυρίζεται χαρακτηριστικά σ’ ένα από τα υπομνήματά του ο 58χρονος, «μου είπαν ότι οικογένειες με παιδιά βρίσκονται στον δρόμο, στη φτώχεια και στο κρύο εξαιτίας της. Μωρό πέθανε από το κρύο. Το “αφεντικό” μού είπε ότι οι πελάτες του κάνουν φιλανθρωπίες και έχουν μεγάλη οικονομική επιφάνεια κι είναι τρανταχτά ονόματα. Δεν είναι όλοι απλοί πολίτες, είναι και διεθνούς κύρους…». Στη συνέχεια μιλούσε για «ανθρώπους με χρυσές λίρες, κρατικά ομόλογα και δολάρια».
Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με καταθέσεις συναδέλφων της στην ΕΛ.ΑΣ., η 32χρονη ασχολούνταν, ως απλή ελέγκτρια, με υποθέσεις μικρού βεληνεκούς, κυρίως μισθωτών… Κι ακολουθούν σουρεαλιστικές περιγραφές, με τους εντολείς να του ζητούν «να κάνει ζωή καντηλανάφτη», να του επιβάλλουν να βάζει ως συνθηματικό τα παπούτσια του στο παράθυρο του σπιτιού όπου διέμενε, να του δίνουν φάρμακα αλλά και δόσεις ηρωίνης, να του κανονίζουν εισαγωγή σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Οπως εξάλλου και να του δίνουν σε μυστική συνάντηση το «μαχαίρι» του φόνου, σαν να είναι δυσεύρετο όπλο. Επιπλέον ο 58χρονος για να δικαιολογήσει την κλοπή χαρτονομίσματος πέντε ευρώ από την άτυχη κοπέλα υποστήριξε ότι το έκανε γιατί, τάχα, ένας αστυνομικός από τους συνεργάτες τού «αφεντικού» τής το είχε δώσει στον δρόμο, λίγο πριν εισέλθει στο νεκροταφείο. Κι ότι το πήρε πίσω για να μη βρεθεί DNA του «ενστόλου»…
Σημειώνεται ενδεικτικά ότι ο 58χρονος σε άλλα σημεία του υπομνήματός του αναφέρει ότι «πολλές φορές είχα παραισθήσεις παράξενες, πρωτόγνωρες. Ούτε στο σινεμά και στην τηλεόραση δεν είχα δει τέτοιες μορφές παράξενες, άσχημες, κακές, να με χαϊδεύουν…».
Συμπληρώνεται ακόμη πως στο υπόμνημα που κατέθεσε τη Δευτέρα το απόγευμα αναπτύσσει τη νέα εκδοχή ότι εκείνος είχε μαχαιρώσει μόνο ελαφρά την κοπέλα, την άφησε ζωντανή κι όταν έφευγε είδε κινητικότητα γύρω της (πιθανόν έπειτα από παρέμβαση κι άλλων «δολοφόνων»).
Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας που εκπροσωπεί μέλη της οικογένειας της άτυχης εφοριακού, μιλώντας στα «ΝΕΑ», σημειώνει ότι «τα αναφερόμενα από τον δολοφόνο για εμπλοκή ηθικού αυτουργού κ.λπ. εκτιμώ ότι είναι παντελώς ανυπόστατα. Ζήτησα την άρση του απορρήτου των συνομιλιών του πριν από τη σύλληψή του. Θα μπορούσε να αναζητηθεί κι ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα των υπομνημάτων που έχει υποβάλει για ν’ αναδειχθεί η αλήθεια και τι μπορεί να υποκρύπτεται…».
Οι «συνοµιλητές»
Σημειώνεται πάντως ότι έχει ήδη υπάρξει μια αρχική έρευνα για τυχόν «συνομιλητές» του 58χρονου εντός κι εκτός φυλακής που μπορεί να του υπαγόρευσαν –λόγω δικών τους σκοπιμοτήτων –μέρος αυτών των ισχυρισμών.
Διαπιστώθηκε ότι ο 58χρονος είχε παραμείνει στη φυλακή για λίγες ώρες με δραστήριο αλβανό ποινικό αλλά και πρώην αστυνομικό από τη Θεσσαλία που δεν φαίνεται να έχουν συμμετοχή στη σύνταξη αυτών των κειμένων. Ακόμη συνεκτιμήθηκε ότι ο 58χρονος και πριν από την πρώτη απολογία του στον ανακριτή προχωρούσε σε διαρκείς αλλαγές ισχυρισμών για τον τρόπο που εξελίχθηκε η αιματηρή επίθεση στη Δώρα Ζέμπερη (ακόμη τότε δεν είχε εμπλέξει τρίτα πρόσωπα), με την επίκληση ότι είχε δεχθεί συμβουλές κρατουμένων στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. Κι αυτό ενώ ήταν σε πλήρη απομόνωση και για λόγους ασφαλείας. Οσον αφορά σχεδιάγραμμα του Β’ Νεκροταφείου που έχει επισυνάψει στα υπομνήματά του, υπενθυμίζεται ότι τέτοιου είδους σκαρίφημα είχε φτιάξει και στην αρχική απολογία του, έπειτα από απαίτηση του δικαστικού λειτουργού.