Η συνάντηση της Νέας Υόρκης μόλις που ξεπέρασε τα 90 λεπτά. Ηταν αρκετά, ωστόσο, για να υποβάλει ο Μάθιου Νίμιτς τις πέντε προτάσεις για το όνομα –ένα χαρμάνι από παλαιά υλικά που δημιουργούν μια νέα κατάσταση -, αλλά και για να ζυγίσει τις πρώτες αντιδράσεις από τους μόνιμους αντιπροσώπους της Αθήνας και των Σκοπίων. Ο Βάσκο Ναουμόσκι ήταν το ίδιο ξινός, όπως και έξω από την αίθουσα της κλειστής σύσκεψης. Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης δεν χρειάστηκε να δείξει κάποια ευαρέσκεια για τις προτάσεις –που εμφανώς ήταν βελτιωμένες σε σχέση με εκείνες που είχε κληθεί να συζητήσει η κυβέρνηση Καραμανλή μία δεκαετία νωρίτερα. Αφησε τις αντιδράσεις στον Σκοπιανό, παρατηρώντας εάν εναρμονίζονται με εκείνες της βοηθού (Αλεξάντρα Μιόφσκα) που έχει βάλει από δίπλα του η κυβέρνηση Ζάεφ –σε ρόλο επιτηρητή. Αυτός κι αν ήταν νεωτερισμός στη διαπραγματευτική διαδικασία, ο οποίος σχολιάστηκε και από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ. Στην πραγματικότητα, επρόκειτο για μια κίνηση καλής θέλησης της κυβέρνησης Τσίπρα προς την κυβέρνηση Ζάεφ, που θα ήθελε να είχε απομακρύνει τον Ναουμόσκι, αλλά δεν μπορεί. Ο αντιπρόσωπος έχει οριστεί από τον πρόεδρο Ιβανόφ και αποτελεί «στρατιώτη» του VMRO και του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Νίκος Κοτζιάς έχει από καιρό πλήρη εικόνα της κατάστασης και θεωρούσε σκόπιμο να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο πριν ακόμη πάρουν όλοι θέση στην αφετηρία. Για λόγους ισορροπίας, δίπλα στον σκοπιανό βοηθό έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η επικεφαλής της Α3 Διεύθυνσης (Βαλκανικών Υποθέσεων) του ΥΠΕΞ Σοφία Γραμματά, αλλά με σαφείς εντολές να αποφευχθεί μια ελληνική αμφισημία. Ο πρέσβης Βασιλάκης έχει το πρόσταγμα. Το αγκάθι του Ναουμόσκι θα ξεπεραστεί και με τις κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις του Κοτζιά με τον σκοπιανό ομόλογό του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Αλλη μία πρωτοτυπία στο ένα τέταρτο του αιώνα που αναζητείται ο μεγάλος συμβιβασμός. Η πρώτη συνάντηση της Θεσσαλονίκης, παρά το κλίμα μυστηρίου, έδειξε να λειτουργεί. Η δεύτερη θα ακολουθήσει στις αρχές Φεβρουαρίου, ενόψει και της έλευσης Νίμιτς, σε ουδέτερο έδαφος. Αναζητούνται ήδη ξενοδοχεία σε Γενεύη ή Βρυξέλλες. Εάν έχουν μεσολαβήσει σημαντικές εξελίξεις, θα προέρχονται από το Νταβός και τη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, στην οποία πιθανότατα θα ξαναβρεθούν οι δύο ΥΠΕΞ.
Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας, ωστόσο, θεωρούν ότι ο πυρετός της διαπραγμάτευσης «καίει» πρωτίστως τους Σκοπιανούς. Στην παρούσα φάση, υπό πίεση βρίσκονται οι γείτονες που πρέπει να λάβουν αποφάσεις σχεδόν περιοριστικά πάνω στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Η πίεση του Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον οποίο βρίσκεται εσχάτως σε ανοικτή γραμμή ο Κοτζιάς, δείχνει πως το ΝΑΤΟ αντιλαμβάνεται ότι η λύση περνά κυρίως από τα Σκόπια. Εάν επιθυμούν να κινηθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον, όπως εκείνο που προσφέρουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, θα πρέπει να κινηθούν διαφορετικά. Πρόκειται επίσης για νέα κατάσταση, που επιτρέπει στον Κοτζιά να δώσει βάρος στο εσωτερικό μέτωπο. Το μήνυμα είναι ότι στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν κεφάλια στη Βουλή, αφού εάν βρεθεί μία λύση στο Σκοπιανό μόνον από τους 300 μπορεί να τορπιλιστεί. Το δημοψήφισμα τελείωσε πριν ακόμη το σκεφτεί ο Καμμένος, ενώ η βεβαιότητα ότι στο τέλος θα κληθεί να αποφασίσει μια πλειοψηφία βουλευτών και όχι κομμάτων είναι και αποτέλεσμα πολιτικής αριθμητικής. Ο ΥΠΕΞ προεξοφλεί ότι στην παρούσα Βουλή υπάρχουν 151 βουλευτές που θα κλείσουν ένα θέμα που χρονίζει, έστω κι αν εκείνη την ώρα το Κοινοβούλιο είναι αποκλεισμένο από «μακεδονομάχους». Αν δεν είχε προκύψει το «φάλτσο» με την επίθεση στην Εκκλησία, το οποίο έσπευσε να καλύψει ο Τσίπρας με τη νυχτερινή επίσκεψη στην Αρχιεπισκοπή, ο Κοτζιάς θα είχε ξεκινήσει και συναντήσεις με βουλευτές. Μέσα στον χειμώνα, βλέπει ότι το 18 μπορεί να είναι η χρονιά του.