Το Σκοπιανό μπορεί να δρομολογήσει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», καθώς η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να απορρίπτει σε συντριπτικά ποσοστά έναν συμβιβασμό για την ονομασία της γειτονικής χώρας που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Την ίδια ώρα, σε τροχιά κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας παραμένει η ΝΔ, ενώ έχει εδραιωθεί σε διψήφια ποσοστά (10,5 ποσοστιαίες μονάδες) το προβάδισμά της απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για μια ικανοποιητική λύση στο Σκοπιανό, το σκηνικό που διαμορφώνεται από την κοινή γνώμη δείχνει πιεστικό για τους χειρισμούς σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Από την πανελλαδική μέτρηση γίνεται εμφανές ότι μια συμφωνία στη βάση και της νέας πρότασης Νίμιτς όχι μόνον δεν τυγχάνει ουσιαστικής υποστήριξης, αλλά απορρίπτεται με εξαιρετικά μεγάλα ποσοστά από τους ερωτηθέντες. Ενδεικτική των αρνητικών διαθέσεων είναι η απόρριψη από το 77% ακόμη και του παλαιού ονόματος Nova Makedonija, που είχε ανοίξει τον κύκλο των συλλαλητηρίων του 1992. Αλλα ονόματα που περιλαμβάνουν τον όρο Μακεδονία, μάλιστα, συγκεντρώνουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά αποδοκιμασίας.
Πιεστικό κλίμα για την κυβέρνηση δημιουργεί και η τάση που καταγράφεται στην κοινωνική βάση υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος (61%), μέσα από το οποίο θα ληφθεί η τελική απόφαση για μια συμφωνία με τα Σκόπια. Πρόκειται για εξέλιξη που όχι μόνον μπορεί να εγκλωβίσει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο απορρίπτει κάθε σχετική εισήγηση, αλλά και να δημιουργήσει βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, με δεδομένο ότι οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου κινούνται υπέρ του δημοψηφίσματος. Διχασμένη, εξάλλου, εμφανίζεται η ελληνική κοινωνία και ως προς την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων με τους Σκοπιανούς, την οποία αποδέχεται το 50% των ερωτηθέντων, κρίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο για μια αποδεκτή λύση.
Σε πολιτικό επίπεδο, προκύπτει εκ νέου ότι μια αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι ανοικτή και θα κριθεί στο νήμα, καθώς η ΝΔ εξακολουθεί να κινείται σε εκλογικά επίπεδα (35,4% στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος) που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η ανάσχεση της πτωτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και των ποσοστών του Αλέξη Τσίπρα, είναι περιορισμένη και δεν επιτρέπει ουσιαστικές προσδοκίες από την πλευρά της κυβέρνησης για μια ανατροπή σκηνικού.

Επιβεβαιώνεται εκ νέου, εξάλλου, η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ συντριπτικό είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Διψήφιο ποσοστό αγγίζει το Κίνημα Αλλαγής (9,8%) υπερβαίνοντας και στη νέα μέτρηση τα ποσοστά που συγκέντρωναν μέχρι πρότινος μαζί η ΔΗΣΥ και Το Ποτάμι, ενώ οι εξελίξεις στο Σκοπιανό, όπως και ο κύκλος κινητοποιήσεων που άνοιξε για τους πλειστηριασμούς, τις διατάξεις για τις απεργίες κ.ά., προσφέρουν ζωτικό χώρο σε μικρότερα κόμματα (όπως η Ενωση Κεντρώων) ή εξωκοινοβουλευτικούς σχηματισμούς (όπως η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση).