Αντιμέτωπος με ένα θέμα που έχει πληγώσει τη ΝΔ κατά το παρελθόν και απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς σε κάθε βήμα βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό σχεδόν μονοπωλούν τις συζητήσεις και στο εσωτερικό του κόμματος. Σε αυτό που όλοι συμφωνούν και αποτελεί και μια ασφαλή οδό για την αποφυγή εσωκομματικών διαφωνιών είναι πως η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει θέση εάν δεν παρουσιαστεί προηγουμένως μια ενιαία πρόταση από την κυβέρνηση στο σύνολό της.
Σε ό,τι αφορά την ουσία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος κινείται με οδηγό τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, καλείται να συνυπολογίσει τις εξής σύνθετες παραμέτρους:
1. Τη φιλελεύθερη πτέρυγα του κόμματός του, εκπρόσωποι της οποίας θεωρούν ότι το Σκοπιανό πρέπει επιτέλους να λυθεί στα πλαίσια ενός έντιμου συμβιβασμού με τη γειτονική χώρα για να μη χαθεί άλλη ευκαιρία. Τα πρόσωπα αυτά δεν θα είχαν αντίρρηση για μια σύνθετη ονομασία, αποδεχόμενοι –κυνικά –ότι η λέξη “Μακεδονία” χρησιμοποιείται ήδη από πολλές χώρες του κόσμου.
2. Τους υπέρμαχους της απόφασης των πολιτικών αρχηγών του 1992, σύμφωνα με την οποία δεν γίνεται δεκτή καμία ονομασία που να περιέχει την λέξη “Μακεδονία”. Σε αυτή την ομάδα ανήκει και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματος. Η θέση του πρώην πρωθυπουργού συνοψίζεται στην εξής φράση: «Η εθνική γραμμή είναι η σύνοδος των πολιτικών αρχηγών του ’92, η κόκκινη γραμμή είναι το Βουκουρέστι». Αυτή την κατεύθυνση υποδεικνύει και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
3. Τους βουλευτές της ΝΔ που εκλέγονται στην Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για τα στελέχη που γνωρίζουν ότι εάν συναινέσουν είτε με δημόσιες τοποθετήσεις είτε, πολύ περισσότερο, διά της ψήφου τους σε μια σύνθετη ονομασία, το πολιτικό τους μέλλον γίνεται εξαιρετικά αβέβαιο.
4. Την Εκκλησία της Ελλάδας, που πήρε ήδη θέση για το θέμα. Είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της συντηρητικής παράταξης με την Εκκλησία και πολύ δύσκολα βουλευτές της ΝΔ, ανεξαρτήτως εκλογικής περιφέρειας, θα επιλέξουν να συγκρουστούν με τον Κλήρο.
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί η ύπαρξη κομμάτων στα «δεξιά» της ΝΔ που ποντάρουν σε μια πιο ήπια στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, έτσι ώστε να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή μέσα από μια πιο συντηρητική ρητορική.
Οι ισορροπίες και με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά είναι επίσης ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τον πρόεδρο της ΝΔ. Συνομίλησε και με τους δύο πριν από την παρουσίαση, ολοκληρωμένα, της θέσης του στην τελευταία συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος αλλά είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και νέα επικοινωνία εάν μεταβληθούν τα δεδομένα που σήμερα ισχύουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινείται μέχρι στιγμής προσεκτικά και επιλέγει να βρίσκεται ένα βήμα πίσω από την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι εκείνη έχει την ευθύνη των χειρισμών. Φρόντισε να περιορίσει τις “εθνικιστικές κραυγές” στο κόμμα του μέσα από συναντήσεις που είχε με βουλευτές και στελέχη, επέτρεψε την συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και σκλήρυνε τη στάση του επισημαίνοντας την ανάγκη υιοθέτησης συνολικά της γραμμής του Βουκουρεστίου, που περιλαμβάνει, εκτός από την ονομασία, την καταδίκη του αλυτρωτισμού και την κατάργηση των συμβόλων.
Το μήνυμα που εκπέμπει προς κάθε κατεύθυνση, εξάλλου, είναι πως εάν τελικά υπάρξει ενιαία πρόταση από την πλευρά και των δύο κυβερνητικών εταίρων, τότε και μόνον τότε η ΝΔ θα πρέπει να πάρει επισήμως θέση. Το θέμα σε μια τέτοια περίπτωση θα συζητηθεί εκτενώς εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής και η όποια απόφαση προκύψει θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους, εντός και εκτός Βουλής. Με την κίνηση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να εμποδίσει τις εσωκομματικές συγκρούσεις μεταξύ εκείνων που θα δηλώνουν περισσότερο «πατριώτες» από τους άλλους.