Τα δάκρυα του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Δευτέρα στο Α’ Νεκροταφείο, στην κηδεία του στενού του συνεργάτη Θόδωρου Μιχόπουλου, ήταν η ανθρώπινη πλευρά του Πρωθυπουργού, που την προσεχή Πέμπτη θα συμπληρώσει τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας και θα είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος κυβέρνησης μνημονιακής περιόδου. Ηταν όμως και ένα σήμα ότι έχει μεγάλες διακυμάνσεις στα συναισθήματά του και στις αντιδράσεις του.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην παρουσία του στη Βουλή, λίγο πριν την κηδεία του Θ. Μιχόπουλου, όταν μίλησε επί του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Η σκηνική του παρουσία αλλά και γενικά το ύφος και ο τόνος της ομιλίας του έδειξαν, αν και σαφώς επηρεασμένος από το δυσάρεστο γεγονός της απώλειας του συνεργάτη του, ότι είναι αρκετά φορτισμένος. Η παρέμβασή του δεν ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη όπως άλλες φορές και χαρακτηρίστηκε ως μια «χαμηλής πολιτικής πτήσης» ομιλία.
Ο Αλ. Τσίπρας, λένε άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, δείχνει το τελευταίο διάστημα αρκετά πιεσμένος σε πολλά επίπεδα και αυτό αποτυπώνεται σε αρκετές κινήσεις του, σε σημείο που οι αντίπαλοί του να εκτιμούν ότι φθείρεται όλο και περισσότερο η δημόσια εικόνα του. Σε αυτό κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζουν πολλοί παράγοντες όπως π.χ. τα μηνύματα των πιστωτών για ενισχυμένη εποπτεία αντί για καθαρή έξοδο, που ήταν και το κεντρικό κυβερνητικό επιχείρημα.
Ακόμα και η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τα αριστερά τον επηρεάζει αρκετά, καθώς τον αποδυναμώνει στο αριστερό ακροατήριο. Εξάλλου τα κτυπήματα είναι συνεχή, όπως από το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ, τη ΛΑΕ, την Πλεύση Ελευθερίας, αλλά και από τον Γιάνη Βαρουφάκη, όπως προχθές το βράδυ που αποκάλυψε (Παραπολιτικά fm) συνομιλίες με τον Αλ. Τσίπρα που εμπεριείχαν και ιδιαίτερα προσβλητικές εκφράσεις εναντίον του.
Το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί, σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν και εσχάτως δείχνει μια μικρή βελτίωση, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία του. Αυτό αποτυπώνεται ορισμένες φορές με νευρικότητα και στη λεκτική του επικοινωνία. Στην παρούσα φάση, οι συνεχείς επιθέσεις που δέχεται κυρίως από τα αριστερά, καθώς και η κριτική από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ, ακόμη κι αν δεν τον ανησυχούν, τον επηρεάζουν σημαντικά. Γι’ αυτό και στη Βουλή προ ημερών ήταν σχετικά ήπιος με το ΚΚΕ, λέγοντας ότι χρειάζεται διάλογος, ενημέρωση και επαγρύπνηση για τη βελτίωση των όρων ζωής της εργατικής τάξης.
Οι ποιοτικοί δείκτες για τον Αλ. Τσίπρα και σε προσωπικό επίπεδο είναι αρνητικοί και αυτό αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις. Βέβαια, παραμένει το πιο ισχυρό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαιτείται μεγάλη προσπάθεια, όπως αναγνωρίζουν και στον ΣΥΡΙΖΑ, να αντιστραφεί το κλίμα και να ανακάμψει και ο ίδιος.
Ο Πρωθυπουργός έχει επενδύσει πολλά στο οριστικό τέλος των Μνημονίων και αυτό είναι το κεντρικό του αφήγημα και άρα οτιδήποτε λειτουργεί ως εμπόδιο τον ενοχλεί σφόδρα. Από ψυχολόγους αλλά και από γραφολόγους που έχουν αναλύσει τον γραφικό του χαρακτήρα, χαρακτηρίζεται άνθρωπος ορθολογιστής και αντικειμενικός που δεν επιτρέπει στα συναισθήματα ή τις πεποιθήσεις του να επηρεάσουν την κρίση του. Εντούτοις, υπάρχουν στιγμές που δείχνει έλλειψη ψυχραιμίας, αν και γρήγορα ανασυντάσσεται, ανακτά την αυτοκυριαρχία του και προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση.
Η κριτική που τον επηρεάζει ιδιαίτερα στο ψυχολογικό πεδίο και συνδέεται και με το ιδεολογικό του προφίλ είναι αυτή περί οπορτουνισμού και προδοσίας που ακούγεται εξ αριστερών. Παράλληλα δεν δέχεται με τίποτα την κατηγορία ότι εξαπάτησε και είπε ψέματα. Η φράση «δεν είμαι ψεύτης» ακούγεται όλο και πιο έντονα, ενώ μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός η σύζυγός του, η Μπέττυ Μπαζιάνα, στην πρώτη της συνέντευξη, είπε ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν πρόδωσε και δεν εξαπάτησε, δεν είπε ψέματα και δεν οπισθοχώρησε, αλλά έκανε έναν συμβιβασμό, όχι ταπεινωτικό.
Απαισιοδοξία. Το κρίσιμο όμως σημείο είναι ότι η πλειοψηφία των πολιτών, περίπου οι οκτώ στους δέκα, είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον και μεταδίδεται μια μελαγχολία.