Ως «καλή βάση» για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό την επίλυση του Μακεδονικού θα πρέπει να θεωρηθούν τα πέντε ονόματα που έδωσε στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς προχθές στη Νέα Υόρκη. Η σλαβική γραφή των ονομάτων, η αναφορά σε erga omnes (παρά τις συγκεχυμένες ερμηνείες που έχει προσλάβει ο εν λόγω όρος), αλλά και οι αναφορές σε γλώσσα και υπηκοότητα κρίνονται ως «καλή βάση» για διαπραγμάτευση σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ». Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι η διαπραγμάτευση θα είναι περίπατος, καθώς μόλις τώρα αρχίζει η ουσιαστική φάση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συνάντηση των Πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ την επόμενη εβδομάδα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός μοιάζει να έχει έλθει πολύ κοντά και κατά ορισμένες πηγές χαρακτηρίζεται ως κλεισμένη.
Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο προσωπικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε πέντε ονομασίες στους Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόσκι. Πρόκειται για τα «Republika Nova Makedonija» (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), «Republika Severna Makedonija» (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), «Republika Gorna Makedonija» (Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας), «Republika Vardarska Makedonija» (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και «Republika Makedonija (Skopje)» [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]. Το νέο όνομα θα αφορά σε διεθνή χρήση, τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και στις διμερείς σχέσεις των Σκοπίων με τρίτες χώρες.
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje). Ο Νίμιτς περιλαμβάνει στην πρότασή του διαζευκτικές ιδέες περί γλώσσας και υπηκοότητας, ήτοι «makedonski» ή π.χ. «official language of Republika Nova Makedonija» και «makedonska» ή «nationality Republika Nova Makedonija» αντιστοίχως. Ολα τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι δεν υπάρχουν γκρίζα σημεία. Δεν είναι ακόμη σαφές αν στις προτάσεις Νίμιτς περιλαμβάνεται η «ρήτρα μη αποκλειστικότητας» (non exclusivity clause), ώστε να μην μπορεί μία πλευρά να μονοπωλεί τον όρο «Μακεδονία». Πρόκειται για ένα σημείο στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η σκοπιανή πλευρά. Επίσης, το ζήτημα της αλλαγής της συνταγματικής ονομασίας θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην κυβέρνηση Ζάεφ.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε χθες για περισσότερο από μία ώρα τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επί της δέσμης ιδεών Νίμιτς. Η ελληνική πλευρά αποφεύγει τις δηλώσεις και αναμένει να εκδηλωθούν τα Σκόπια, ώστε να μετρήσει τις αντιδράσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστημα να βρουν κοινό βηματισμό μέσα από τη σύσταση ομάδων εργασίας από κάθε πλευρά που θα συζητήσουν επί των προτάσεων του διαμεσολαβητή. Δεδομένης της επιθυμίας που υπάρχει να κινηθεί γρήγορα η διαδικασία, ουδείς θα πρέπει να αποκλείσει νέα αιφνίδια συνάντησή τους το προσεχές διάστημα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε χθες ότι οι προτάσεις Νίμιτς έθεσαν ένα πλαίσιο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η λύση που θα βρεθεί δεν θα θίγει τα εθνικά συμφέροντα. Παράλληλα, κάλεσε τη ΝΔ να σταματήσει να ομιλεί για «διγλωσσία» της κυβέρνησης στο ονοματολογικό, αν και είναι σαφές ότι οι συνεχείς ελιγμοί του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, άλλοτε με τη μη αποδοχή του όρου «Μακεδονία» και άλλοτε με την πρόταση περί δημοψηφίσματος, δοκιμάζουν την υπομονή κυβερνητικών στελεχών. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος της ΝΔ Μαρία Σπυράκη είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για έλλειψη ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι εφόσον συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να έχουν προδιαμορφώσει ενιαία θέση.
Ο ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ. Παράλληλα, χθες, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην ΠΓΔΜ. Πέραν από τις συναντήσεις του με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, μίλησε και στη Βουλή της χώρας όπου επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού ώστε τα Σκόπια να προσκληθούν στο ΝΑΤΟ.