Η επιστήμη στην υπηρεσία της… ατμόσφαιρας. Ο δανός πυροτεχνουργός Τόμι Κόρσντεν υποστηρίζει πως η ευρεσιτεχνία του θα φέρει επανάσταση στις εξέδρες των γηπέδων.
Πρόκειται για πυρσούς που εκπέμπουν λιγότερο καπνό, παράγουν μικρότερη θερμότητα και ως εκ τούτου είναι λιγότερο επικίνδυνοι για τους φιλάθλους.
«Αναζητούσα μια ιδέα για την εξέλιξη του πυρσού για πολλά χρόνια, αλλά οι τεχνολογίες των προηγούμενων χρόνων δεν μας επέτρεπαν να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα», εξηγεί ο Κόρσντεν. «Τελικά, το 2015 ανακάλυψα πως τα συγκεκριμένα χημικά που είναι γνωστά στον κόσμο των πυροτεχνουργών δεν εκπέμπουν πυκνό καπνό, ενώ δεν ανεβάζουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με τους πυρσούς που χρησιμοποιούνται σήμερα στα γήπεδα».
Η θερμότητα που ανεβάζουν οι κοινοί πυρσοί φτάνει τους 1.500-2.000 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο πυρσός του Κόρσντεν δεν ξεπερνά τους 180 βαθμούς Κελσίου.
Το Tifontaine, όπως ονόμασε το δημιούργημά του ο δανός πυροτεχνουργός, προκάλεσε το ενδιαφέρον του επικεφαλής της ένωσης φιλάθλων της Δανίας, αλλά και της Μπρόντμπι που έχει τιμωρηθεί δεκάδες φορές λόγω των πυρσών που ανάβουν οι οπαδοί της.
Πρόσφατα ο διευθυντής της σουηδικής λίγκας ταξίδεψε στη Δανία για να δοκιμάσει το Tifontaine, το οποίο έχει λάβει ευρωπαϊκή πιστοποίηση και μπορεί να πωλείται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στη Γαλλία, πάντως, η λίγκα αρνείται να ανοίξει διάλογο για τη νομιμοποίηση της χρήσης των πυρσών στις εξέδρες, ακόμα κι αν αυτοί είναι Tifontaine.