Το αυριανό συνέδριο του SPD στη Βόννη θα είναι καθοριστικό για το μέλλον της Γερμανίας. Δεν αποκλείεται όμως να σφραγίσει και το μέλλον της Ανγκελα Μέρκελ και του Μάρτιν Σουλτς. Οι 600 σύνεδροι θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού ή στην προσφυγή στην κάλπη, καθώς το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας είναι μάλλον απίθανο. Το κόμμα είναι βαθιά διχασμένο, γι’ αυτό είναι ελάχιστοι οι αναλυτές που τολμούν να κάνουν προβλέψεις.
Η αυριανή ψηφοφορία συνιστά ένα ακραίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η αποδυνάμωση της μετριοπαθούς Αριστεράς προκαλεί αναταράξεις στην πολιτική ολόκληρης της Ευρώπης. Στην περίπτωση της Γερμανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε άδοξο τέλος ακόμη και την εντυπωσιακά μακρά πολιτική διαδρομή της καγκελαρίου Μέρκελ, η οποία για δεύτερη φορά δεν θα έχει καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση, γράφει η Αντρεα Τόμας στη «Wall Street Journal».
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινσιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL και N-TV, το ποσοστό του SPD έχει πέσει στο 18%, 2,5 ποσοστιαίες μονάδες πιο κάτω από το ιστορικό χαμηλό των εκλογών του Σεπτεμβρίου, ενώ τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών –αν και παραμένουν από τα χαμηλότερα στην ιστορία τους –σημείωσαν άνοδο μιας μονάδας.
Οι υποστηρικτές του Ναι, λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνουν ότι το μόνο που θα καταφέρει το SPD με νέα προσφυγή στην κάλπη είναι να βρεθεί εκ νέου μπροστά στο ενδεχόμενο συγκρότησης μεγάλου συνασπισμού όντας όμως σε ακόμη πιο μειονεκτική θέση. Ο Φραντς Μίντεφερινγκ, πρώην επικεφαλής του SPD, σε άρθρο του στην «Tagesspiegel», προειδοποιεί: «Το κόμμα θα βυθιστεί στην ασημαντότητα. Θα έχει μηδενική επιρροή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η πολιτική επιβίωση του Μάρτιν Σουλτς και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του θα είναι αμφίβολη σε περίπτωση επικράτησης του Οχι. «Οι σύνεδροι πρέπει να αναλογιστούν εάν θέλουν να δώσουν τα παπούτσια στο χέρι σε ολόκληρη την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος», τονίζει ο Οσκαρ Νίντερμαϊερ, ομότιμος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου σε συνέντευξή του στη «Süddeutsche Zeitung», εξηγώντας ότι απόρριψη της πρότασης της Κεντρικής Επιτροπής σημαίνει και απόρριψη της ίδιας.