Με τίτλο «Η Γερμανία επιθυμεί να αναλάβει τον έλεγχο της ΕΚΤ», ο αρθογράφος Jean Quatremer αναφέρει στη Liberation πως ήδη διαφαίνεται η απαρχή νέας διαμάχης μεταξύ των άκρα ορθοδόξων Γερμανών και των πραγματιστών του Νότου για τη διαδοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του οποίου η θητεία λήγει στις 30 Ιουνίου.
Η Μέρκελ ονειρεύεται να τοποθετήσει τον ευνοούμενό της επικεφαλή της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, στην προεδρία της ΕΚΤ για να τελειώσει με τη «χαλαρότητα» του Μάριο Ντράγκι, του οποίου η θητεία θα λήξει στις 31/10/2019.
Προοπτική που προκαλεί κρύο ιδρώτα στη Γαλλία και στις χώρες του Νότου στην ευρωζώνη, αλλά επίσης και στις αγορές που δεν επιθυμούν να δουν την επιστροφή των άκρα ορθοδόξων της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Αυτή η διαμάχη, αν και φαίνεται μακρινή, στην ουσία ξεκινά αυτή τη Δευτέρα, με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων για τη διαδοχή του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο.
«Το δράμα»
Πολλοί φοβούνται ότι η τοποθέτηση εκπροσώπου από χώρα του Νότου ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προεδρία της ΕΚΤ το 2019 στη Γερμανία. Oμως, για την ώρα ο μόνος δηλωμένος υποψήφιος είναι ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.
Ο Μάριο Ντράγκι, χωρίς αμφιβολία, έσωσε το ευρώ λόγω του πραγματισμού του, ενώ για τους ορθόδοξους Γερμανούς η ΕΚΤ έχει μόνο ως αποστολή τη σταθερότητα των τιμών και όχι τη διάσωση των κρατών ή του ευρώ.
Σύμφωνα με την Bundesbank, η ΕΚΤ ξεπέρασε την αποστολή της παρεμβαίνοντας στην αγορά του δημόσιου χρέους για να αποφύγει τη χρεοκοπία της Ελλάδας και άλλων χωρών, σε σημείο που σήμερα κατέχει 1.889 δισ. ευρώ δημόσιου χρέους, ισοδύναμο με το 15% του ΑΕΠ της ευρωζώνης – κάτι που φαντάζει ως εφιάλτης για τον ορθόδοξο Γερμανό.
Το «δράμα» είναι ότι η ονειρεμένη ομάδα που έβγαλε το κοινό νόμισμα από την αποτελμάτωση θα αποδεκατισθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες: μετά την αποχώρηση του Constancio, θα ακολουθήσουν ο Βέλγος Πέτερ Πράετ, ο Ντράγκι και τέλος ο Γάλλος Μπενουά Κερέ τον Δεκέμβριο του 2019.
Με νέα διευθυντική ομάδα γερακιών, η επόμενη κρίση θα μπορούσε να είναι τελειωτική, έστω και αν η ευρωζώνη έχει ενισχυθεί πολύ από το 2010, ιδιαίτερα χάρη στην τραπεζική ένωση. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι όλες οι χώρες του Νότου θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν την εκλογή του Βάιντμαν στην κεφαλή της ΕΚΤ.