Δομικές αλλαγές στους κανόνες του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αναμένεται να προκαλέσει το Οικονομικό Ευ Αγωνίζεσθαι 2.0 (FFP 2.0) που συντάσσουν αυτόν τον καιρό οι γραφειοκράτες της UEFA και αναμένεται να εφαρμοστεί από την επόμενη σεζόν.
Η επίδειξη οικονομικής ισχύος της Παρί Σεν Ζερμέν κατά πρώτο λόγο, αλλά και της Μάντσεστερ Σίτι στην τελευταία θερινή μεταγραφική περίοδο, είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των βαρόνων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (Μπάγερν, Γιουβέντους, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα), που πίεσαν την UEFA να πάρει μέτρα.
Η Παρί δαπάνησε 422 εκατ. ευρώ για δύο παίκτες, τους Νεϊμάρ και Εμπαπέ, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών Αρχών.
Τα αποτελέσματα της διαδικασίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί, ωστόσο φαίνεται πως οι πιέσεις προς τους γραφειοκράτες της Νιόν έφεραν αποτελέσματα.
Μέγιστη απόκλιση τα 100 εκατ. ευρώ
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του FFP 2.0, που θα τεθούν προς ψήφιση κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA στις 24 Μαΐου, οι σύλλογοι δεν θα μπορούν να έχουν άνοιγμα άνω των 100 εκατ. ευρώ στις μεταγραφές.
Για παράδειγμα, αν η Παρί δαπανήσει 400 εκατ. ευρώ για την απόκτηση νέων παικτών, πρέπει ταυτόχρονα να πουλήσει παίκτες αξίας τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.
Με την ασφαλιστική δικλίδα που τοποθετείται, ο στόχος της UEFA είναι προφανής: ο περιορισμός των φαραωνικών μεταγραφών τύπου Νεϊμάρ.
Ο φάκελος που ετοιμάζεται στη Νιόν θα περιλαμβάνει περίπου 100 σελίδες με προτάσεις. Μία από αυτές αφορά τον Φόρο Πολυτελείας. Πρόκειται για την παρακράτηση ενός ποσοστού επί των συμφωνιών που θα επιστρέφει στο «σύστημα» για να διανέμεται για την ενίσχυση των ασθενεστέρων του ποδοσφαίρου. Μία ακόμα πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι το Σάλαρι Καπ, αν και στην ουσία κάτι τέτοιο ισχύει, καθώς δεν επιτρέπεται στους συλλόγους να δαπανούν πάνω από το 70% των εσόδων τους σε συμβόλαια.
Μεταγραφές και δανεισμοί
Τέλος, το FFP 2.0 θα προσπαθήσει να βάλει τάξη στην κίνηση των παικτών. Η UEFA θα προτείνει, πρώτον, περιορισμό του αριθμού των μεταγραφών, δεύτερον, κανονισμούς στον δανεισμό των παικτών, και τέλος, περιορισμό στους 25 στον αριθμό των παικτών που μπορεί να έχει ένας σύλλογος. Η τελευταία περίπτωση αφορά κυρίως αγγλικές ομάδες όπως η Τσέλσι και η Λίβερπουλ, για τις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν 60 και 70 παίκτες τους οποίους έχουν μοιράσει στις τέσσερις γωνιές του κόσμου.
Για την οριστικοποίηση των προτάσεων θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις με όλες τις πλευρές του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Συλλόγων θα συνεδριάσει σήμερα για τον σκοπό αυτόν, ενώ αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση στη Νιόν από το Συμβούλιο Στρατηγικής του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, στο οποίο εκπροσωπούνται άπαντες που συμμετέχουν σ’ αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.