Πυκνός καπνός αναδυόταν χθες από το ξενοδοχείο InterContinental στην Καμπούλ, όταν αφγανικές και δυτικές δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του κτιρίου ύστερα από 14 ώρες πολιορκίας. Μέσα υπήρχαν δεκάδες όμηροι.
Σκηνές τρόμου είχαν προηγηθεί το βράδυ του Σαββάτου, όταν πέντε ένοπλοι με στολές παραλλαγής εισέβαλαν στο ξενοδοχείο και άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Οι πελάτες έτρεχαν να σωθούν, ενώ ολόκληροι όροφοι είχαν παραδοθεί στις φλόγες. Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, ωστόσο αναμένεται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι 19 σoροί έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής· δεκατέσσερις ανήκουν σε αλλοδαπούς, οι έξι σε Ουκρανούς, ενώ οι δράστες έπεσαν από αστυνομικά πυρά.
Επικαλούμενο εκπρόσωπο της αστυνομίας, το BBC είχε μεταδώσει ότι ένα από τα θύματα είναι Ελληνας. Οπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, οι δύο έλληνες πιλότοι που βρίσκονταν στην αφγανική πρωτεύουσα είναι απολύτως καλά στην υγεία τους.
Η αφγανική αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι στο ξενοδοχείο έμεναν 40 υπάλληλοί της, δέκα εκ των οποίων συγκαταλέγονται στα θύματα, ενώ πολλοί ακόμη αγνοούνται. Περισσότεροι από 150 πελάτες, ανάμεσά τους 41 αλλοδαποί, κατάφεραν να ξεφύγουν μέσα από τις φλόγες, με κάποιους εξ αυτών να κατεβαίνουν από τα παράθυρα δένοντας σεντόνια.
Ενας ρεπόρτερ του αφγανικού πρακτορείου ειδήσεων Tolo ανέφερε ότι είδε «δεκάδες σoρούς», ενώ άλλοι μάρτυρες έκαναν λόγο για «σφαγή». «Προσευχηθείτε για μένα, μπορεί να πεθάνω», έγραψε στο facebook ο Αζίζ Ταγέμπ, στέλεχος αφγανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ενώ κρυβόταν πίσω από μία κολόνα. Αφού κατάφερε να διαφύγει, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse: «Ενώ όλοι διασκέδαζαν, ξαφνικά άρχισαν να τρέχουν ουρλιάζοντας και κλείστηκαν στα δωμάτιά τους. Κάποιοι έπεφταν κάτω χτυπημένοι από σφαίρες. Οι χειροβομβίδες έπεφταν βροχή».
«Μην αφήσετε κανέναν ζωντανό, καλό ή κακό! Σκοτώστε τους όλους!», φώναζαν οι ένοπλοι, όπως ανέφερε στο Reuters ο Αμπντούλ Ράμαν Νασερί, πελάτης και αυτός ο οποίος βρισκόταν στο φουαγιέ του ξενοδοχείου την ώρα της εισβολής. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν που είχαν επιτεθεί στο ίδιο ξενοδοχείο το 2011, σκοτώνοντας 21 ανθρώπους. Το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο, αποδίδει την ευθύνη στο δίκτυο Χακάνι που συνδέεται με τους Ταλιμπάν και είναι διαβόητο για επιθέσεις σε αστικούς στόχους.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι πριν από τρεις εβδομάδες ανέλαβε την φύλαξη του κτιρίου σε ιδιωτική εταιρία και ότι θα ακολουθήσει έρευνα, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ομάδα εγκατέλειψε αμαχητί το κτίριο. Και αυτό λίγες μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής πρεσβείας για πιθανές επιθέσεις σε ξενοδοχεία στην αφγανική πρωτεύουσα.
Ο διευθυντής του ξενοδοχείου δήλωσε ότι οι ένοπλοι διείσδυσαν μέσω μιας κουζίνας. Ανέβηκαν από τον πρώτο όροφο απευθείας στον τέταρτο και τον πέμπτο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη.
Μολονότι, σύμφωνα με τις αμερικανικές και αφγανικές Αρχές, οι Ταλιμπάν έχουν χάσει έδαφος έπειτα από την ενίσχυση των αεροπορικών επιθέσεων και της παροχής βοήθειας από τις ΗΠΑ στις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, η τάξη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Χθες σημειώθηκαν δύο διαφορετικά αιματηρά περιστατικά: οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ 18 μέλη της τοπικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν σε μπλόκο.
Οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι όσο αυξάνεται η πίεση στο πεδίο της μάχης τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος επιθέσεων σε προβεβλημένους στόχους στην Καμπούλ και σε άλλα αστικά κέντρα.