Στο Μεξικό καταγράφηκαν 25.339 ανθρωποκτονίες το 2017, εξαιτίας κυρίως του αυξανόμενου κύματος βίας το οποίο συνδέεται με τη δράση συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, κατέδειξαν κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.
Επιβεβαιώθηκε έτσι ότι το 2017 ήταν η πιο πολυαίμακτη χρονιά αφότου άρχισαν να τηρούνται επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις δολοφονίες στη χώρα, το 1997.
Η γενική γραμματεία δημόσιας ασφάλειας, που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα το βράδυ του Σαββάτου τα στοιχεία για τις ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο, οι οποίες ανήλθαν σε 2.219, καθώς και για όλη τη χρονιά: τουλάχιστον 25.339 δολοφονίες, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με το 2016.
Η βία που συνδέεται με τα καρτέλ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2006, όταν οι μεξικανικές ομοσπονδιακές αρχές εξαπέλυσαν αμφιλεγόμενη επιχείρηση με τη συμμετοχή των ένοπλων δυνάμεων για να πατάξουν την εμπορία ναρκωτικών.
Για τους επικριτές αυτής της πολιτικής, ο λεγόμενος πόλεμος εναντίον των ναρκωτικών το μόνο που πέτυχε ήταν να πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις και τις δολοφονίες.
Ο χάρτης των δολοφονιών και τα αίτια
Οι περισσότερες ανθρωποκτονίες καταγράφονται στις Πολιτείες όπου η δράση των καρτέλ των ναρκωτικών είναι εντονότερη, όπως η Γκερέρο, στον νότο, ή η Βερακρούς, στα ανατολικά, σημειώνουν ειδικοί.
Το 2017, Πολιτείες οι οποίες είχαν συγκριτικά γλιτώσει από τη βία, όπως η Μπάχα Καλιφόρνια, η Κολίμα (βορειοανατολικά), ή το Γουαναχουάτο (κεντρικά) άρχισαν να πλήττονται πολύ περισσότερο από εγκληματικές ενέργειες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο αριθμός των ανθρωποκτονιών είχε υποχωρήσει κάτω από τις 20.000 μεταξύ του 2013 και του 2015, αλλά αυξήθηκε φθάνοντας τις 20.545 το 2016.
Ειδικοί αποδίδουν την αναζωπύρωση της βίας στην εμφάνιση διαφόρων νέων συμμοριών ή πυρήνων συμμοριών μετά τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών των καρτέλ.
Οι ειδικοί επίσης σημειώνουν τη διαφοροποίηση της δραστηριότητας των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που επιδίδονται πλέον πολύ περισσότερο στο λαθρεμπόριο κλεμμένων καυσίμων, τις εκβιάσεις εμπόρων, ή ακόμη στην εμπορία ανθρώπων.