Το ραντεβού δόθηκε φέτος για 48η φορά. Ηγέτες από 70 χώρες, μεγιστάνες του πλούτου, επιχειρηματίες, επιστήμονες και καλλιτέχνες –περίπου 3.000 τον αριθμό –παίρνουν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός, που ξεκίνησε χθες το βράδυ με πάρτι και βραβεύσεις της Κέιτ Μπλάνσετ και του Ελτον Τζον για το κοινωνικό τους έργο, ενώ σήμερα θα αρχίσουν επισήμως οι εργασίες. Φέτος όμως στις χιονισμένες πλαγιές του ελβετικού χωριού των 11.000 κατοίκων, οι κουβέντες έχουν φουντώσει. Η πιθανή άφιξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς βρέθηκε λύση χθες στην αμερικανική Γερουσία για το θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού, και η προγραμματισμένη για την Παρασκευή ομιλία του, έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον.

«Το Νταβός», γράφει ο αναλυτής των «Financial Times» Εντουαρντ Λιους, «είναι το τελευταίο μέρος που θα περίμενε να δει κάποιος τον Τραμπ. Εδώ είναι το πνευματικό σπίτι της νεοφιλελεύθερης παγκόσμιας ατζέντας που ο αμερικανός πρόεδρος λατρεύει να μισεί. Θα έρθει προκειμένου να μιλήσει για την αγαπημένη του πολιτική, τον οικονομικό εθνικισμό και εναντίον των συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου».

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, φέτος η σύνοδος, η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία γυναικών. Επτά γυναίκες θα προεδρεύσουν στις συζητήσεις –μεταξύ τους η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ και η διευθύνουσα σύμβουλος της ΙΒΜ Βιρτζίνια Ρομέτι. Η διοργάνωση στο παρελθόν έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις καθώς η συμμετοχή των γυναικών είναι μικρή και μάλιστα έχει δημιουργηθεί και ο όρος «Davos Man», ως αναφορά στα μέλη της οικονομικής και επιχειρηματικής ελίτ που παίρνουν μέρος και είναι στη συντριπτική πλειονότητα άνδρες. Φέτος, σχολιάζουν κάποιοι σαρκαστικά, εκλήθησαν επτά γυναίκες για να προεδρεύσουν στις συζητήσεις των ανδρών.

Η παρουσία όμως αυτών των επιφανών γυναικών δεν αλλάζει την πραγματικότητα –έτσι μάλιστα όπως διατυπώνεται και στη φετινή έρευνα του Φόρουμ: το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην εργασία –τόσο σε μισθό όσο και θέσεις –τείνει να διευρυνθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπισθεί η ανισότητα σε τομείς που αναπτύσσονται γοργά, όπως η τεχνολογία και η πληροφορική. Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, 57% των θέσεων εργασίας που θα εξαλειφθούν λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων έως το 2026 ανήκουν σε γυναίκες.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη έρευνα που ταράζει –όσο τις ταράζει –τις βουνοπλαγιές του Νταβός που είναι καλυμμένες με φρέσκο χιόνι, καθώς τις τελευταίες ημέρες χιονίζει πολύ. Για άλλη μια χρονιά η Oxfam επέλεξε να δημοσιοποιήσει την ετήσια έκθεσή της στην έναρξη του Παγκόσμιου Φόρουμ και τα συμπεράσματά της υπενθυμίζουν τις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν στον πλανήτη: τέσσερα σε κάθε πέντε δολάρια πλούτου το 2017 κατέληξαν στις τσέπες των πλουσίων, που ανήκουν στο 1% του πληθυσμού, ενώ το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας δεν πήρε τίποτα. Οι πιο εύποροι 42 άνθρωποι κατέχουν όσα και 3,7 δισεκατομμύρια φτωχοί. Η διεθνής οργάνωση παρατηρεί ότι πέρυσι δημιουργείτο ένας δισεκατομμυριούχος κάθε δύο ημέρες –ρυθμός ρεκόρ. Το 87% του παγκόσμιου πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 πήγε στο πιο πλούσιο 1% –«κάτι που είναι απαράδεκτο και μη βιώσιμο», όπως αναφέρεται.

Παρότι τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δεν είναι ενθαρρυντικά, φέτος για πρώτη φορά τα στελέχη των μεγάλων επιχειρήσεων δηλώνουν αισιόδοξα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και της ανάπτυξης. Ανησυχούν βέβαια, σύμφωνα με την έρευνα του Φόρουμ, για τη γεωπολιτική αστάθεια, τις κυβερνοεπιθέσεις και την τρομοκρατία, το 57% όμως των ερωτηθέντων αναμένει η παγκόσμια ανάπτυξη να βελτιωθεί το 2018 –ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρυσι.