Πλήγμα στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποτελεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 30% σε εισαγόμενο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται στα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επιβάλει τους δασμούς αυτούς σε όλα τα ξένα προϊόντα που σχετίζονται με την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, ανοίγοντας ουσιαστικά μέτωπο με την Ευρώπη και την Ασία –κυρίως την Κίνα και τη Νότια Κορέα –που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμπορικό πόλεμο. Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε να αντιδράσει ανάλογα εάν πληγούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Το σκεπτικό του Τραμπ είναι ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονται οι αμερικανικές βιομηχανίες του κλάδου. Ομως ήδη εκφράζονται φόβοι ότι η κίνηση αυτή μπορεί τελικά να μειώσει τις αμερικανικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα και να οδηγήσει σε απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Reuters, η ένωση βιομηχανιών παραγωγής προϊόντα για φωτοβολταϊκά, η Solar Energy Industries Association, με έδρα τις ΗΠΑ, ανέφερε ότι από τους δασμούς αυτούς αναμένεται να χαθούν φέτος 23.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και σημαντική μείωση των επενδύσεων στον κλάδο.
Ο Τραμπ ενέκρινε την επιβολή των δασμών αυτών στα ηλιακά πάνελ και άλλα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε φωτοβολταϊκά συστήματα. Μετά από τέσσερα χρόνια οι δασμοί θα μειωθούν στο 15%. Κάθε χρόνο μπορούν να εισάγονται στις ΗΠΑ χωρίς δασμούς εξαρτήματα για φωτοβολταϊκά που θα μπορούν να παράγουν ενέργεια έως 2,5 γιγαβάτ.
Από την κίνηση αυτή της Ουάσιγκτον αναμένεται να δεχτούν πλήγμα ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η γερμανική SMA, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στη χώρα. Ηδη οι νέοι δασμοί προκάλεσαν την αντίδραση του Βερολίνου και ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ υποσχέθηκε ότι θα συζητήσει το θέμα με την αμερικανική κυβέρνηση.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ και άλλων εξαρτημάτων για φωτοβολταϊκά συστήματα που εδρεύουν στην Ασία πωλούν στις ΗΠΑ τα προϊόντα τους σε τεχνητά χαμηλές τιμές για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς. Από τους δασμούς αυτούς αναμένεται να πληγούν περισσότερο οι μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες. Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έκανε λόγο για πλήγμα στο διεθνές εμπόριο. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το πότε θα εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι έχουν δημιουργηθεί 260.000 θέσεις εργασίας γύρω από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Οι δασμοί αυτοί αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα του Τραμπ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως σχολιάζει το Bloomberg. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποχωρήσει από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και έχουν κάνει αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία που δεν ευνοούν τις χρηματοδοτήσεις αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων.
Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ.