Η Νότια Κορέα συνέχισε να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας του Bloomberg με τις χώρες που ευνοούν περισσότερο την καινοτομία. Στη δεύτερη θέση παρέμεινε η Σουηδία και ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιαπωνία, η Φινλανδία, η Δανία, η Γαλλία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.

Η Ελλάδα βρέθηκε στην 31η θέση σε σύνολο 50 χωρών για τις οποίες έδωσε στοιχεία το Bloomberg. Η χώρα μας έχασε μία θέση σε σύγκριση με την κατάταξη της λίστας του 2017. Στην τελευταία θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Μαρόκο και ακολουθούν το Ιράν, η Νότια Αφρική, η Κύπρος, η Ουκρανία, η Ταϊλάνδη, η Σερβία, η Τυνησία, η Κροατία και η Βουλγαρία.

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ. Η λίστα συντάσσεται με βάση αρκετά διαφορετικά κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται η έρευνα και η τεχνολογία, οι δαπάνες για καινοτομία και η ύπαρξη ή όχι μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της τεχνολογίας.

Μεγάλη άνοδο στη σχετική λίστα κατέγραψε η Σιγκαπούρη, η οποία κατάφερε φέτος να ξεπεράσει χώρες όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Φινλανδία. Πέρυσι η Σιγκαπούρη είχε βρεθεί στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Οι ΗΠΑ υποχώρησαν από την ένατη θέση στην ενδέκατη. Η Νότια Κορέα εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά στη σχετική λίστα για μια ακόμη χρονιά κυρίως λόγω εταιρειών όπως η Samsung Electronics, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στη χώρα. Ψηλά βρίσκεται και η Ιαπωνία, η οποία έχει μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως η Sony και η Toyota, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Κίνα κατάφερε να ανέβει δύο θέσεις στη σχετική λίστα και βρίσκεται πλέον στην 19η θέση, καθώς κερδίζει συνεχώς έδαφος στους τομείς της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών. Η Ιαπωνία ανέβηκε μια θέση στη σχετική λίστα, ενώ η Γαλλία ανέβηκε στην ένατη θέση από την ενδέκατη. Η Τουρκία ανέβηκε τέσσερις θέσεις και έφτασε στην 33η θέση.