Φωτιά έχουν πάρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Μέση Ανατολή μετά το πρώτο tweet που μαρτυρούσε ότι το παράρτημα του Λούβρου στο Αμπου Ντάμπι έχει σβήσει από τον χάρτη το Κατάρ!

Για ανακρίβεια και παράλειψη κάνουν λόγο οι ιθύνοντες σε ανακοίνωσή τους, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που διακρίνουν πολιτική σκοπιμότητα πίσω από το γεγονός, δεδομένου ότι τον περασμένο Ιούνιο η Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το κράτος κατηγορώντας το ως «υποστηρικτή των τρομοκρατών». Ο χάρτης φιλοξενείται στο τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, και πάνω του χαράσσεται η διαδρομή ενός αρχαίου αγγείου.

Την απουσία του Κατάρ από τον χάρτη επεσήμανε πρώτος ο ερευνητής του αμερικανικού πανεπιστημίου Ράις, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, Κρίστιαν Ούλριχσεν, ο οποίος έκανε και την πρώτη ανάρτηση στο twitter στις 18 Ιανουαρίου. Στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης μπήκε και η αδελφή του ηγέτη του Κατάρ και διευθύντρια των μουσείων της χώρας, η οποία έγραψε στο τwitter «Παρά το γεγονός ότι η έννοια του μουσείου είναι καινούργια στο Αμπου Ντάμπι, είναι βέβαιο ότι το Μουσείο του Λούβρου νιώθει ικανοποιημένο με κάτι τέτοιο (σ.σ. τον χάρτη);».