Πριν από καμιά εβδομάδα σάς έγραφα ότι αν ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θέλει μια βοήθεια για να μην αρχίσουν συλλαλητήρια με αφορμή τις συζητήσεις για το όνομα της δημοκρατίας των Σκοπιανών, δεν χρειάζεται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αλλά με τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη. Ο Πρωθυπουργός δεν το έκανε. Ισως γιατί περισσότερο και από το να βρεθεί λύση στο πρόβλημα με τους Σκοπιανούς ονειρεύεται να δει να δημιουργείται ένα νέο δεξιό κόμμα υπό την ηγεσία του στρατηγού κ. Φραγκούλη Φράγκου. Που συμβαίνει να νιώθει κι αυτός ένα είδος λατρείας για τον Σαββίδη.

Λατρεία

Τον «Στρατηγό», όπως τον αποκαλούν όλοι στη Θεσσαλονίκη, διότι υπήρξε εκτός από υπουργός Εθνικής Αμυνας και αρχηγός του ΓΕΣ, δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις αποκαλώντας τον «καιροσκόπο». Δεν είναι ένας από τους πολλούς που τελευταία προσπαθούν να μπουν στην αυλή του Σαββίδη. Ισχυρίζεται ότι τον Ιβάν τον γνωρίζει από το 2008. Τελευταία, απλά υπενθυμίζει την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ και τη λατρεία του για τον Σαββίδη λίγο συστηματικότερα παρεμβαίνοντας στα τοπικά ραδιόφωνα της Θεσσαλονίκης. Θα σας φέρω μερικά παραδείγματα.

Γήπεδο

Στις 20 του περασμένου Ιουνίου, ο Στρατηγός, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Metrosport, ανήγγειλε την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ. «Το γήπεδο είναι το νέο μεγάλο βήμα και είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τον μεγαλομέτοχο να το κάνει. Το έχει στο μυαλό του, το ανέφερε και όταν βρέθηκε στη Νέα Υόρκη μιλώντας στους ομογενείς φιλάθλους του ΠΑΟΚ και εκτιμώ πως σύντομα θα έχουμε εξελίξεις. Είναι ευκαιρία για τον Σαββίδη να υλοποιήσει τον μεγάλο στόχο που έχει θέσει. Το 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την Επανάσταση του 1821, και πρέπει ο εορτασμός τους να συνδυαστεί με την κατασκευή του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ» τόνισε, χωρίς να προσθέσει αν θα γίνουν και παρελάσεις γύρω από το γήπεδο επί της ευκαιρίας. Στην ίδια συνέντευξη μας καθησύχασε λέγοντας ότι «ο Σαββίδης είναι παθιασμένος με τον ΠΑΟΚ», ότι «η κατάκτηση του Κυπέλλου τού έδωσε μεγάλη χαρά», και ότι «θα πρέπει να τρέξει το θέμα του νέου γηπέδου γρήγορα, αφού άλλωστε και στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της ΠΑΕ, συνεργάτες του Σαββίδη είπαν στους μετόχους πως εξετάζονται όλες οι προοπτικές για την κατασκευή του νέου σταδίου».

Καναλάρχης

Εκτός από γήπεδο φυσικά, πάντα σύμφωνα με τον Στρατηγό, ο Σαββίδης είναι βέβαιο ότι θα κατακτήσει τουλάχιστον δύο πρωταθλήματα σε τέσσερα χρόνια από τη στιγμή που ανέλαβε τον ρόλο του προέδρου της ομάδας: αν αρχικά δεν είχε τοποθετήσει άλλον στη θέση αυτή θα το είχε κάνει ήδη –το δήλωσε στις 4 Οκτωβρίου του 2016 πάλι σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Στην ίδια τόνισε ότι «ο Ιβάν δεν είναι καναλάρχης, αλλά άνθρωπος που απέκτησε ένα τηλεοπτικό σταθμό» (σ.σ.: το καναλάρχης μάλλον για τον Στρατηγό είναι κάποιο είδος συμφοράς…) ενώ, υπογράμμισε πως ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για κάποιον «που στις επιχειρήσεις του απασχολούνται δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι». Ενα μόνο παράπονο έχει από τον Ιβάν ο Στρατηγός: ότι δεν ασχολείται με το μπάσκετ στο οποίο ο ΠΑΟΚ έχει ιστορία. Το γράφω ελπίζοντας ότι, αν ο Στρατηγός κάνει πέτρα την καρδιά του για να σώσει την Ελλάδα, ο Σαββίδης θα συγκινηθεί από την απόφασή του και θα του πάρει τρεις καλούς μπασκετμπολίστες τουλάχιστον.

Γαϊδούρια

Σήμερα που μιλάμε ο Στρατηγός είναι ο αγαπημένος του Σαββίδη: λέγεται ότι ο ΠΑΟΚ έβγαλε ανακοίνωση στήριξης του συλλαλητηρίου μόνο όταν ο Ιβάν έμαθε πως ο Στρατηγός θα είναι ο κεντρικός του ομιλητής. Λέγεται επίσης στη Θεσσαλονίκη ότι ειδικά η τοπική οργάνωση των ΑΝΕΛ προτιμά να τον δει στην ηγεσία του κόμματος (ναι, στη θέση του Πάνου του Καμμένου…) εκτιμώντας ότι αν κάνει κόμμα και μάλιστα με τις ευλογίες του Σαββίδη θα τους οδηγήσει σε εξαφάνιση. Ισως, όμως, αυτά να τα διαδίδουν και κάτι παλιόπαιδα που απλά θέλουν να τρελάνουν τον νυν υπουργό Εθνικής Αμυνας –κανείς δεν το ξέρει. Το βέβαιο είναι ότι με τον Καμμένο, ο Στρατηγός δεν μοιράζεται ούτε το πάθος για τον ΠΑΟΚ (ο νυν υπουργός είναι ΑΕΚτζής…), αλλά ούτε και την αγάπη για τον ΣΥΡΙΖΑ: τον Μάρτιο του 2016, ο Στρατηγός είχε χαρακτηρίσει σε μεταμεσονύκτια ραδιοφωνική εκπομπή τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εθνομηδενιστές» και «γαϊδούρια».

UEFA

Βέβαιο είναι επίσης ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε στα ελληνικά γήπεδα τα πανό που μιλάνε για εθνικές προδοσίες κ.τ.λ. Η UEFA τα απαγορεύει, αλλά σιγά μην τολμήσει η ΕΠΟ να κάνει αυτό που είναι υποχρέωσή της. Για να μη θυμώσει ο Στρατηγός θέλω να πω ότι η UEFA τα απαγορεύει όχι γιατί διοικείται από εχθρούς της Ελλάδας, αλλά γιατί δεν θέλει στα γήπεδα πολιτικά μνήματα. Ο εμφύλιος της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας τη δίδαξε πολλά. Εμάς πάλι όχι.