Σε επιχείρηση αναζήτησης ενιαίας φωνής της Εκκλησίας για το Σκοπιανό έχει αποδυθεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς η Ιεραρχία εμφανίζεται διχασμένη μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Γι’ αυτό τον λόγο, μεθαύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) με βασικό θέμα τη γραμμή που θα κρατήσει η Εκκλησία για το συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου στο Σύνταγμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος είδε ότι η παραίνεσή του να αποφευχθεί η συμμετοχή ιεραρχών σε συλλαλητήρια δεν έτυχε καθολικής αποδοχής. Και είναι επίσης γνωστό πως γενικά είναι αντίθετος με τέτοιες εκδηλώσεις –λαοσυνάξεις, δηλαδή –της Εκκλησίας και των μητροπολιτών. Ετσι, εκτιμάται πως στη ΔΙΣ της Παρασκευής θα ζυγίσει τις αντιδράσεις των συνοδικών, επιχειρώντας να βρει τη χρυσή τομή. Να υιοθετήσει μία πρόταση που να λέει «πάμε όλοι μαζί στο συλλαλητήριο της Αθήνας» θεωρείται απίθανο. Ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Δύσκολο είναι επίσης να προτείνει μία κατηγορηματική απαγόρευση. Θα μπορούσε όμως να υποστηρίξει μια πιο συμβιβαστική λύση, πως κάθε μητροπολίτης είναι ελεύθερος να πράξει όπως επιθυμεί, αλλά καλό θα ήταν να αποφύγει ακραίες εκδηλώσεις ή ομιλίες στο συλλαλητήριο. Πάντως, αν αποφάσιζε να θέσει σε ψηφοφορία την τρίτη εκδοχή μάλλον δεν θα είχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Στη συγκεκριμένη ΔΙΣ δεν συμμετέχουν «σκληροί» μητροπολίτες. Μέλη είναι οι χαμηλών τόνων Σύρου Δωρόθεος και Χαλκίδος Χρυσόστομος. Επιπλέον, συμμετέχουν τέσσερις Βορειοελλαδίτες –Δράμας Παύλος, Σισανίου Παύλος, Λαγκαδά Ιωάννης, Κιλκισίου Εμμανουήλ -, οι οποίοι όμως επέλεξαν να μην παραστούν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης.

Οι θετικοί. Ανεξαρτήτως της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν μητροπολίτες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του Συντάγματος. Ο Μεσογαίας Νικόλαος (ο οποίος στην ιστοσελίδα της μητρόπολής του έχει αναρτήσει εκτενές αφιέρωμα για τη Μακεδονία) και ο Σεραφείμ Πειραιώς είχαν ταχθεί υπέρ του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης. Επίσης, αν παρατηρηθεί ρεύμα μαζικής συμμετοχής δεν αποκλείεται να εκδηλώσουν την επιθυμία να παραστούν ο συνήθως συντηρητικών απόψεων Γλυφάδας Παύλος και ο Νέας Σμύρνης Συμεών, που προσφάτως αντέδρασε για τον γλυπτό «άγγελο» στο Παλαιό Φάληρο.