Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση με το Μακεδονικό ξένοι διπλωμάτες των Αθηνών μετά και το ογκώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Οι πιθανές επιπτώσεις του συζητήθηκαν εκτενώς σε συνδυασμό τόσο με τις δυνατότητες επίλυσης του ονοματολογικού όσο και με την επίδραση που θα μπορούσε να έχει στη συμπεριφορά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ξένους παρατηρητές, παραμένει εντυπωσιακό πόσο ίδια έχει μείνει σε σχέση με τα συλλαλητήρια του 1992 η επιχειρηματολογία σε σημαντικό μέρος της κοινής γνώμης αλλά και της πολιτικής ελίτ στην Ελλάδα εναντίον της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από το γειτονικό κράτος. Προβληματισμό εξέφραζαν επίσης για τη γενικότερη κατάσταση στη ΝΔ, στο εσωτερικό της οποίας διακρίνουν διαφορετικές τάσεις και απόψεις επί του ονοματολογικού. Την ίδια στιγμή, αδυνατούσαν να κατανοήσουν όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα Σκόπια αποτελούν απειλή, ιδιαίτερα δε εδαφική, για μία χώρα όπως η Ελλάδα. Ορισμένοι διπλωμάτες μάλιστα εξέφραζαν σοβαρή ανησυχία ότι ίσως χαθεί μία σημαντική ευκαιρία να επιλυθεί η εκκρεμότητα αυτή. Κάτι τέτοιο εκτιμούν δεν θα είχε μόνο αρνητική επίπτωση στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ, αλλά και στη φιλοδοξία της Αθήνας να στείλει ένα μήνυμα «επιστροφής» της στην περιοχή. Ενδεικτική της άποψης του δυτικού παράγοντα ήταν και η προσεκτική τοποθέτηση του αμερικανού πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ από τη Θεσσαλονίκη ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για μία λύση.

ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ. Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός με τη συμμετοχή και των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ξένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι μια θετική κίνηση από τους δύο ηγέτες (π.χ. η ανακοίνωση κάποιων νέων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) θα λειτουργούσε κάπως ανασχετικά στην αρνητική δυναμική που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Πάντως, η παρουσία των υπουργών Εξωτερικών είναι δηλωτική ότι οι συζητήσεις δεν θα περιοριστούν σε συμβολικές κινήσεις.