Η παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έδρασε καταλυτικά υπέρ της συνοχής του Κινήματος Αλλαγής. Τα στελέχη του χώρου αναγνωρίζουν στην επικεφαλής ότι διαμορφώνει ένα καθαρό τοπίο με την απόφασή της να μιλήσει για το θέμα μία μέρα μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και την επιμονή της στην εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία erga omnes, «με εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας όσων συμφωνηθούν». Παράλληλα, το Κίνημα Αλλαγής κλιμακώνει την κριτική του προς την κυβέρνηση. Η θέση η οποία εκφράστηκε χθες και από τον εκπρόσωπο του κόμματος Παύλο Χρηστίδη είναι πως στο Σκοπιανό «η ηγεσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι χαμηλότερη των προσδοκιών, παίζοντας με τα εθνικά συμφέροντα και ανοίγοντας το θέμα εκ νέου, με λάθος τρόπο».
Σ’ αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται μια σειρά συγκλήσεων στο εσωτερικό του νέου φορέα, με τη Χαριλάου Τρικούπη να τονίζει πως το Κίνημα Αλλαγής θα τοποθετηθεί επισήμως μόνο όταν η κυβέρνηση φέρει τη λύση στη Βουλή –«θα στηρίξουμε μόνο μια εθνικά επωφελή λύση, που θα αποκλείει οποιονδήποτε αλυτρωτισμό από την πλευρά της ΠΓΔΜ και φυσικά θα εγγυάται μια ειρηνική γειτονία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χρηστίδης. Από Το Ποτάμι, βέβαια, αλλά και από τη ΔΗΜΑΡ διαμηνύουν πως η θέση τους, σε ενδεχόμενη ψήφιση μιας λύσης στη Βουλή, δεν θα εξαρτηθεί από τη στάση του Πάνου Καμμένου –με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο να επισημαίνει τη διγλωσσία του κυβερνητικού σχηματισμού: «Από τη μια ο υπουργός Αμυνας, που λέει “όχι” στη σύνθετη ονομασία, την ώρα που στελέχη των ΑΝΕΛ έδιναν το “παρών” στο συλλαλητήριο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Η διαφοροποίηση που καταγράφεται στις θέσεις, έστω και περιορισμένη, θα αποτελέσει βασικό αντικείμενο των εσωκομματικών συσκέψεων έως τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, μεθαύριο Παρασκευή, όπου αναμένεται να κλείσουν και τα εκκρεμή θέματα, πολιτικά και οργανωτικά, καθ’ οδόν προς το Συνέδριο του Μαρτίου.