Σε ασκήσεις ηρεμίας επιδίδεται το Μαξίμου, προκειμένου να διαχειριστεί επικοινωνιακά το ηχηρό μήνυμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία κι ενώ το ραντεβού ανανεώθηκε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες (την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει ουσιαστικά με «δεμένα χέρια» στο Νταβός, όπου θα συναντήσει αύριο τον σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Οπως διαμηνύεται από το κυβερνητικό επιτελείο, εάν υπάρξει λύση, αυτή θα είναι πακέτο και θα συμπεριλαμβάνει την αφαίρεση των αλυτρωτικών στοιχείων και αναφορών από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, προκειμένου η προωθούμενη λύση για την ονομασία να ισχύσει πράγματι έναντι όλων (erga omnes). Ετσι, ο Πρωθυπουργός –κατά τις ίδιες πηγές –θα εμμείνει στη λογική της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes. Τα παραπάνω ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος πέρασε στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μια προσπάθεια να μετατεθεί για επικοινωνιακούς λόγους το πρόβλημα από την πλευρά της κυβέρνησης σε αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εκφράζοντας τη θέση της κυβέρνησης και επιχειρώντας να διασκεδάσει την έκδηλη αμηχανία της μετά το συλλαλητήριο, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «ακραίες αντιλήψεις και εθνικιστικές τάσεις» που αφενός, όπως είπε, υποσκέλισαν την ευαισθησία χιλιάδων πολιτών για το εν λόγω εθνικό ζήτημα και αφετέρου εγκλωβίζουν –κατά την ανάγνωση του Μαξίμου –τον πρόεδρο της ΝΔ. Ηταν, ωστόσο, εμφανώς πιο ήπιος σε σχέση με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ταύτιζε την πλειονότητα των διαδηλωτών της Θεσσαλονίκης με ακροδεξιούς και χρυσαυγίτες.
«ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ.
Σε ό,τι αφορά τη στάση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου, στην κυβέρνηση κατανοούν πως μετά το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και ενόψει του νέου στην Αθήνα –ο όγκος του οποίου θα κρίνει τις εξελίξεις –αλλά και της θέσης που προκρίνει η κυβέρνηση για χρήση του όρου Μακεδονία μόνο σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, ελάχιστα περιθώρια επαφής έχουν μείνει στις δύο πλευρές για συναίνεση. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά την μπάλα και να επισημάνει πως δεν δημιουργείται –ακόμη και στο χειρότερο σενάριο –ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, πόσω μάλλον απώλειας της δεδηλωμένης, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση. Προς τούτο μάλιστα, η κυβέρνηση απορρίπτει οριστικά και τα σενάρια δημοψηφίσματος, ενώ διευκρινίζεται πως ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών θα υπάρξει μόνον εάν γίνει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας – ΠΓΔΜ μετά την αυριανή συνάντηση κορυφής στο Νταβός.
«Εκφραση της βούλησης των πολιτών στο πλαίσιο της δημοκρατίας» χαρακτήρισε το συλλαλητήριο από τις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο υπουργός πρόσθεσε πως κακώς επιχειρείται ταύτιση του ονοματολογικού με άλλα ζητήματα και εκτίμησε πως, ως προς την καταδίκη του αλυτρωτισμού, το συλλαλητήριο είχε θετική συνεισφορά. Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίλυση του ονοματολογικού, ενώ διέψευσε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για άμεση επίλυση από την ΕΕ ή από τις ΗΠΑ.
«ΛΑΪΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ». Διαφορετική άποψη για το συλλαλητήριο εξέφρασε, ωστόσο, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως «ήταν γνήσια λαϊκή κινητοποίηση και σίγουρα δεν υποκινήθηκε από ακραία και εθνικιστικά στοιχεία, παρά τη συμμετοχή τους σε αυτό». Επίσης, δήλωσε ότι θα προτιμούσε «να μην υπάρχει ο όρος Μακεδονία» στο προτεινόμενο όνομα για τη γειτονική χώρα.
Σημειώνεται ότι στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και εκτός του σκοπιανού πρωθυπουργού, ο Τσίπρας θα έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τους κοινοτικούς επιτρόπους Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί και Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, αλλά και τους πρωθυπουργούς Αλβανίας, Κροατίας και τον ρώσο αναπληρωτή Πρωθυπουργό. Επίσης θα έχει επαφές στο ελβετικό θέρετρο με επιχειρηματίες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
Τα χρόνια πέρασαν, το πάθος όχι!
Τα ογκώδη συλλαλητήρια για το Σκοπιανό, όπως απαθανατίζονται στα δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα, απέχουν μεταξύ τους 26 ολόκληρα χρόνια – όσα χωρίζουν τη 14η Φεβρουαρίου 1992 και την 21η Ιανουαρίου 2018. Η ιστορία όμως ίδια και το επίδικο των δύο συλλαλητηρίων κοινό: η ελληνικότητα της Μακεδονίας. Κοινό επίσης το πλήθος και το πάθος στις δύο συγκεντρώσεις, αλλά και το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην πολιτική ηγεσία, καθώς και στο εξωτερικό. Χιλιάδες είναι όσοι βρίσκονταν και στις δύο συγκεντρώσεις – που ενώνουν πλέον ακόμη περισσότερες γενιές. Η νέα λαοθάλασσα στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης (400.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την καταμέτρηση των διοργανωτών) παίρνει τη σκυτάλη και συνεχίζει έναν αγώνα που βασίζεται και αναδεικνύει τη δύναμη των πολιτών. Πρόκειται για μια αμετάβλητη κατάσταση που, προφανώς, είχε υποτιμήσει και η παρούσα κυβέρνηση, η οποία έσπευσε να χρεώσει τους χιλιάδες συγκεντρωμένους σε «ακραίους κύκλους».