Ενα νέο μέλος αποκτά ουσιαστικά από σήμερα η οικογένεια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνών, οι αγώνες του οποίου θα αντικαταστήσουν τα αδιάφορα φιλικά παιχνίδια.

Τα 55 μέλη της UEFA γνωρίζουν ήδη σε ποια από τις τέσσερις κατηγορίες του πρωταθλήματος θα συμμετάσχουν. Στη Λωζάννη, στο SwissTech Convention Center (13.00 ώρα Ελλάδας) θα μάθουν σήμερα και τους αντιπάλους που θα αντιμετωπίσουν σε διπλούς αγώνες από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο. Τι είναι όμως ακριβώς το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνών, πόσο θα βοηθήσει τις εθνικές ομάδες και τι προσφέρει η UEFA για να διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο την ανταγωνιστικότητά του;
Ποια είναι η βασική μορφή του;

Οι 55 εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερα πρωταθλήματα σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στην κατάταξη της UEFA, όπως αυτή ήταν στις 11 Οκτωβρίου 2017. Στη σημερινή κλήρωση θα αναδειχθούν οι όμιλοι των πρωταθλημάτων. Οι πρώτες του κορυφαίου πρωταθλήματος θα προκριθούν στο φάιναλ φορ, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019. Οι τελευταίες θα υποβιβαστούν στη δεύτερη κατηγορία. Οι πρώτες από τη δεύτερη κατηγορία θα προβιβαστούν και οι τελευταίες θα υποβιβαστούν και ούτω καθεξής.
Ποιες ομάδες συγκροτούν τα πρωταθλήματα;

Στην 1η κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία (ισχυρές), Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία (δεύτερο γκρουπ), Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία και Ολλανδία (τρίτο γκρουπ). Θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ των τριών. Μία από τις χώρες που θα κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις στους τέσσερις ομίλους θα αναλάβει να διοργανώσει το φάιναλ φορ.

Στη 2η κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία (ισχυρές), Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη (δεύτερο γκρουπ), Β. Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

Σύμφωνα με την απόφαση της UEFA Ρωσία και Ουκρανία δεν θα κληρωθούν μεταξύ τους.

Στην 3η κατηγορία θα συμπεριληφθούν οι Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία (ισχυροί), Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία (δεύτερο γκρουπ), Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία (τρίτο γκρουπ), Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία (τέταρτο γκρουπ).

Οι ομάδες θα συγκροτήσουν έναν όμιλο των τριών και τρεις των τεσσάρων.

Στην 4η κατηγορία βρίσκονται οι Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία (ισχυροί), Αρμενία, Λετονία, Νησιά Φερόες, Λουξεμβούργο (δεύτερο γκρουπ), Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα (τρίτο γκρουπ), Ανδόρα, Κόσοβο, Αγιος Μαρίνος και Γιβραλτάρ (τέταρτο γκρουπ). Οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων.
Τι διακυβεύεται από τους αγώνες;

Η UEFA προσφέρει μία θέση σε κάθε κατηγορία πρωταθλήματος για τα τελικά του Euro 2020. Θα τη διεκδικούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες των ομίλων μέσω πλέι οφ. Αν στο μεταξύ κάποια από αυτές προκριθεί μέσω των προκριματικών που θα ακολουθήσουν, τότε θα αντικαθίσταται από την επόμενη καλύτερη βάσει της βαθμολογίας.

Επίσης, η τελική βαθμολογία στα τέσσερα πρωταθλήματα θα ληφθεί υπόψη στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του Euro 2020 που θα ακολουθήσει μετά το τέλος των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνών.
Πότε θα διεξαχθούν οι αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εθνών;

Εχουν δεσμευθεί από την UEFA έξι αγωνιστικές ημέρες τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, ενώ το φάιναλ φορ θα διεξαχθεί τον Ιούνιο 2019.

Τα πλέιφ οφ, από τα οποία θα προκύψουν ποιες ομάδες θα πάρουν τα τέσσερα τελευταία εισιτήρια για το Euro 2020, θα διεξαχθούν τον Μάρτιο 2020.
Αλλάζει η προκριματική φάση του Euro 2020;

Ουσιαστικά όχι. Η κλήρωση θα γίνει μετά το πέρας των αγώνων του Πρωταθλήματος Εθνών. Οι ομάδες θα χωριστούν σε δέκα γκρουπ και οι δύο πρώτες θα πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά. Οι υπόλοιπες τέσσερις θα προκριθούν μέσω των πλέι οφ.

Στο «διά ταύτα», η UEFA προσδοκά από τη νέα διοργάνωση, έσοδα 2 δισ. ευρώ.