«Το θέμα της Αφρίν θα ρυθμιστεί, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», διακήρυξε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά τη διεθνή ανησυχία που προκαλεί η συνεχιζόμενη τουρκική στρατιωτική επιχείρηση σε αυτόν τον κουρδικό θύλακο της Βόρειας Συρίας. Ο τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» διεξάγεται με τη σύμφωνη γνώμη της Μόσχας. Οι Κούρδοι της Συρίας, από την πλευρά τους, απαίτησαν τη στήριξη της Ουάσιγκτον. Αλλά στη Συρία, έναν τόπο όπου επτά χρόνια τώρα επιδίδονται σε έναν πόλεμο επιρροής περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις, προωθώντας πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα, κανένα στρατόπεδο δεν είναι ποτέ ξεκάθαρα οροθετημένο.
Η Μόσχα έχει επιβεβαιώσει πως ήταν -όπως άλλωστε και η Ουάσιγκτον –ενήμερη για την πρόθεση των Τούρκων να επιτεθούν διά ξηράς και αέρος στην κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας που ελέγχει την Αφρίν, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), δεν έχει ωστόσο αναγνωρίσει πως έδωσε τη συγκατάθεσή της. Μάλιστα κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση». Πολλοί αναλυτές ωστόσο εκτιμούν πως μια επιχείρηση τέτοιου εύρους δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία ελέγχει τον εναέριο χώρο της Βόρειας Συρίας και απέσυρε την περασμένη εβδομάδα τα στρατεύματα που είχε ανεπτυγμένα στην Αφρίν.
Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε χθες λάβρος κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τες πως ενθαρρύνουν τον κουρδικό αυτονομισμό με το σχέδιό τους να εκπαιδεύσουν στη Βόρεια Συρία μία «μεθοριακή δύναμη» αποτελούμενη κυρίως από κούρδους μαχητές. Η «συμπαιγνία» ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία στην Αφρίν καθιστά «άνευ νοήματος» το Συνέδριο Ειρήνης για τη Συρία που διοργανώνει η Μόσχα στις 30 Ιανουαρίου στο Σότσι δήλωσε ηγετικό στέλεχος των Κούρδων της Συρίας.
«Αυτοσυγκράτηση» έχουν ζητήσει από την Αγκυρα και οι ΗΠΑ. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ωστόσο, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε χθες πως η κυβέρνησή του ελπίζει να συνεργαστεί με την Τουρκία για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη Βορειοδυτική Συρία ώστε «να ικανοποιηθούν οι αιτιολογημένες ανάγκες της για ασφάλεια». Αν θέλουν να συνεργαστούν με την Τουρκία στη Συρία οι ΗΠΑ θα πρέπει να τερματίσουν τη στήριξή τους στις YPG, διεμήνυσε στον Τίλερσον ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγκ. Η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση θα συνεχιστεί «μέχρι να εκκαθαριστεί από την περιοχή και ο τελευταίος τρομοκράτης», δήλωσε.
Η τουρκική πλευρά υποστήριζε χθες πως οι τούρκοι στρατιώτες και οι μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που τους συνεπικουρούν «είχαν αρχίσει να προελαύνουν στην ανατολική πλευρά της Αφρίν». Οι YPG, από την πλευρά τους, επέμεναν πως είχαν απωθήσει επιτυχώς τις τουρκικές δυνάμεις. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μιλούσε για 26 μαχητές νεκρούς στην κουρδική πλευρά, άλλους 19 στο αντίπαλο στρατόπεδο και 22 αμάχους. Η Αγκυρα αρνείται τον θάνατο αμάχων και υποστήριξε χθες πως κανένας τούρκος στρατιώτης δεν έχει χάσει τη ζωή του. Ολα δείχνουν πως παράλληλα κλιμακώνει τον πόλεμο και σε ένα άλλο μέτωπο: οι Αρχές εξέδωσαν χθες εντάλματα σύλληψης 35 υπόπτων στα σόσιαλ μίντια για «τρομοκρατική προπαγάνδα» εναντίον της επιχείρησης στην Αφρίν.