Δύο είναι τα σημαντικά θέματα φέτος στο Νταβός: πρώτον, οι άσχημες καιρικές συνθήκες που δυσκολεύουν την άφιξη των 3.000 επιφανών συμμετεχόντων στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ –η χιονόπτωση ήταν τόσο έντονη ώστε πολλοί δεν μπορούσαν να βρουν το κτίριο για να πάρουν τις κάρτες συμμετοχής. Οι ταμπέλες θάφτηκαν στο χιόνι και το κατάλευκο κτίριο δεν διακρινόταν εύκολα, δημιουργώντας ένα σουρεαλιστικό λευκό σκηνικό. Δεύτερον, ο κοινός στόχος, όπως ήδη διαφαίνεται, όλων των επίσημων ομιλιών που δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναμένεται στην ελβετική πόλη αύριο.
Σε υπεράσπιση της παγκοσμιοποίησης και προτροπή για κοινές ενέργειες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας, εξελίχθηκε η ομιλία του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η πρώτη ομιλία στο φετινό επίσημο πρόγραμμα του Νταβός. Τα βέλη του στράφηκαν προς τον αμερικανό πρόεδρο που αναμένεται να μιλήσει την τελευταία ημέρα, την Παρασκευή.
Ο Μόντι, ο πρώτος ινδός ηγέτης που μιλά στο Νταβός εδώ και 21 χρόνια, χωρίς να κατονομάσει τον Τραμπ, επιτέθηκε στην πολιτική του προστατευτισμού που προωθεί και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις «να περιορίσουν τις αντιπαραθέσεις» που δημιουργούν κοινωνικούς αλλά και πυρηνικούς κινδύνους. «Πρόκειται για απειλές προς τον παγκόσμιο πολιτισμό» τόνισε. Μάλιστα, δίνοντας ξεχωριστό τόνο, προώθησε στην ομιλία του την πρακτική της γιόγκα, ως τρόπου σύνδεσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων. «Εάν θέλετε ευεξία και υγεία, πρέπει να έρθετε στην Ινδία» ανέφερε. Την ίδια ώρα, βέβαια, προσκάλεσε και επενδύσεις από όλο τον κόσμο, τονίζοντας τη δυναμική της ινδικής οικονομίας. Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό που ανέβηκε στο βήμα μετά τον Μόντι δήλωσε πως η χώρα του «εργάζεται πολύ σκληρά» προκειμένου να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ ότι η εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) είναι προς το συμφέρον των κρατών που συμμετέχουν σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης ότι μόλις ολοκληρώθηκαν στο Τόκιο οι συζητήσεις μεταξύ της χώρας του και άλλων δέκα κρατών για τη λεγόμενη Συμφωνία Συνεργασίας του Ειρηνικού, μια εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, από την οποία επίσης αποσύρθηκαν οι ΗΠΑ τη χρονιά που πέρασε, έπειτα από απόφαση του αμερικανού προέδρου. Τόνισε και τους κινδύνους απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας από την αυτοματοποίηση. «Φανταστείτε πώς αισθάνονται οι εργάτες, άνθρωποι που δεν βλέπουν τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης. Θεωρούν την τεχνολογία απειλή για τις δουλειές τους. Εμείς πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση». Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ισότητας, τονίζοντας ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν επιτύχει πολλά. «Οι γυναίκες είναι πολύ περισσότερες από τους άνδρες στη μερική απασχόληση ή την απλήρωτη εργασία. Τι κάνουμε γι’ αυτό;».
Χθες, πάντως, δόθηκαν και τα βραβεία καινοτομίας του Νταβός. Τεχνολογία που θα «γλιτώνει» το αντίστοιχο από 100 σακούλες γεμάτες πλαστικά σκουπίδια κέρδισε το βραβείο χρηματοδότησης. Αφορά πλαστικά περιτυλίγματα που είναι πολύ μικρά ή πολύ περίπλοκα για να ανακυκλωθούν –όπως συσκευασίες για σάλτσες ή σνακ –και συχνά καταλήγουν στους ωκεανούς. Οι νικητές που κατέθεσαν πέντε διαφορετικές προτάσεις πάνω στο θέμα θα μοιραστούν το χρηματικό βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων και θα συνεργαστούν για τον επόμενο χρόνο με ειδικούς ώστε να κάνουν τις καινοτομίες τους προσιτές στις αγορές.

«Είμαστε όλοι προνομιούχοι»

«Οσοι βρισκόμαστε σε αυτό το δωμάτιο είμαστε πολύ προνομιούχοι» είπε ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. «Το χρωστάμε στην κοινωνία να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα προνόμια, για το καλό. Ας αναρωτηθούμε: Θέλουμε έναν κόσμο όπου οι πλούσιοι θα κρύβονται σε αυστηρά φρουρούμενες κοινότητες, ενώ όλοι γύρω τους παλεύουν για να επιβιώσουν, ή επιθυμούμε έναν κόσμο χτισμένο στην έννοια της δικαιοσύνης;».