Με το δεξί μπήκε το 2018 για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία, όπως όλα δείχνουν, παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας, με «ατμομηχανή» κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο δείκτης ΡΜΙ της Markit που δείχνει την πορεία των παραγγελιών και της απασχόλησης στις βιομηχανίες παρουσίασε τον Ιανουάριο νέα αύξηση, φτάνοντας τις 58,6 μονάδες από 58,1 τον Δεκέμβριο. Από τα στοιχεία αυτά ουσιαστικά προκύπτει το συμπέρασμα ότι η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ έχει φτάσει το 1% στο διάστημα του τελευταίου τριμήνου. Η τάση αυτή δημιουργεί επίσης προσδοκίες και για αύξηση του πληθωρισμού.

Η θετική πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης έχει εξάλλου οδηγήσει σε νέα άνοδο του ευρώ. Η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έχει φτάσει τα 1,2345 δολάρια και είναι η υψηλότερη της τελευταίας τριετίας.

Ολες αυτές οι εξελίξεις αναμένεται ότι θα αυξήσουν τις φωνές των «γερακιών» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ζητούν αλλαγή νομισματικής πολιτικής με σταδιακή κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού τους.

Κινητήρια δύναμη της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία, η οικονομία της οποίας κινείται προς τα εμπρός με ασταμάτητους ρυθμούς. Η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει κάποιο σήμα και για την ισοτιμία του ευρώ, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά και αρχίζει να ανησυχεί τα στελέχη της επειδή μειώνει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Στη Γερμανία η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξάνονται συνεχώς δημιουργώντας αισιοδοξία ότι το 2018 θα είναι ακόμη καλύτερο έτος από το 2017 όσον αφορά τις εξαγωγές, την εσωτερική κατανάλωση και τελικά την ανάπτυξη. Η Γερμανία εξακολουθεί να κάνει πολύ μεγάλες εξαγωγές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία, καθώς τα προϊόντα «made in Germany» εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση.

Αυξημένες είναι επίσης οι παραγγελίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό για προϊόντα και στις βιομηχανίες της Γαλλίας, σημάδι που δείχνει ευρωστία της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν ότι ο δείκτης PMI στη Γαλλία διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στις 59,7 μονάδες.

Οταν ο δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες, σηματοδοτεί αύξηση των παραγγελιών και ανάπτυξη. Τα ίδια στοιχεία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη χώρα παρέμεινε αυξημένη και πως η απασχόληση συνέχισε να αυξάνεται.Η θετική συνολικά εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας δημιουργεί αισιοδοξία για ακόμη μεγαλύτερη παγκόσμια ανάπτυξη.