Σε στενότερη συνεργασία για οικονομικά θέματα έπειτα από τη συμφωνία τους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου σκοπεύουν να προχωρήσουν και μετά το 2018 η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία, όπως αποκάλυψε στο CNBC ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ, μιλώντας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ από το Νταβός.

Από τις αρχές του προηγούμενου έτους η Σαουδική Αραβία, η οποία παράγει περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη χώρα που είναι μέλος του ΟΠΕΚ και η Ρωσία, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, χωρίς όμως να είναι μέλος του Οργανισμού, κατέληξαν σε συμφωνία. Να μειώσουν τις ποσότητες μαύρου χρυσού που ρίχνουν στην παγκόσμια αγορά ώστε να αυξηθούν οι τιμές.

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Μέχρι στιγμής η συνεργασία αυτή φαίνεται ότι αποδίδει, με τις τιμές του πετρελαίου Brent να διαμορφώνονται κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών.

Το Ριάντ και η Μόσχα θεωρούν ότι ένα από τα σημεία-κλειδιά στην επιτυχία των χωρών αυτών να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία με πετροδολάρια είναι η συνεργασία μεταξύ τους. Από τα μέσα του 2015 μέχρι σήμερα οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 50%. Οι περικοπές στην παραγωγή όλων των χωρών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2018. Στη συνέχεια δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο ντιλ σε κορυφαίο επίπεδο.

Τώρα, η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία σκέφτονται να επεκτείνουν τη συνεργασία τους και στο εμπόριο, αφού ήδη οι πολιτικές σχέσεις τους φαίνεται ότι είναι πολύ καλές ακόμη και σε κορυφαίο επίπεδο. Η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία έχουν βελτιώσει πολύ τις σχέσεις τους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε κόντρα για πολιτικούς λόγους. Η Μόσχα υποστήριζε παραδοσιακά τη Συρία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ενώ η Σαουδική Αραβία υποστήριζε την αντιπολίτευση της χώρας. Τώρα όμως φαίνεται ότι οι πολιτικές διαφορές έχουν εξομαλυνθεί.