Ως χρονιά ορόσημο «βλέπει» το υπουργείο Υγείας το 2018 τον κλάδο του φαρμάκου, με τον Αύγουστο να αποτελεί τον μήνα που σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας, λόγω της επικείμενης εξόδου από τα μνημόνια.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός εμφανίστηκε αισιόδοξος στη χτεσινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι η τρέχουσα χρονιά αναμένεται να φέρει θετικές εξελίξεις.
«Θα είναι μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της ‘σφιχτής’ δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους ‘βαθμούς’ ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την εκδήλωση.
Συμφώνα με τον υπουργό Υγείας, ο οποίος σημειωτέον για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του αποδέχτηκε την πρόσκληση του ΣΦΕΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως ο μηχανισμός αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας, η αναβαθμισμένη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και μητρώα, «τα οποία θα οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μείγμα πολιτικής, πιο βιώσιμο αλλά και πιο αποτελεσματικό για τους πολίτες».
Εντούτοις ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά που πέρασε «χαμένη».
Ο ίδιος δε προέβλεψε ότι και το 2018 φαίνεται ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία με αναπόφευκτες και οδυνηρές επιπτώσεις για όλους, «με καθυστέρηση από 2 έως και 4 χρόνια εισόδου των νέων φαρμάκων, καθώς εφαρμόζεται 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τίθενται εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και βρίσκεταιυπό σύσταση η επιτροπή ΗΤΑ που σε συνδυασμό με την επιτροπή διαπραγμάτευσης, θεσπίζει σαν βάση έκπτωσηςτο 39% χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε ότι «οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους». Αναφερόμενος ωστόσο, στο μήνα «ορόσημο» – δηλαδή, τον ερχόμενο Αύγουστο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε ότι «εμείς εδώ θα είμαστε και μπορούμε να αλλάξουμε την πολιτική του φαρμάκου. Είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, από την πλευρά του κάλεσε τον υπουργό Υγειάς να αξιοποιήσει τα γενόσημα φάρμακα, με στόχο να «ανασάνει» το σύστημα υγειάς υπέρ της φαρμακευτικής καινοτομίας.
Με αιχμές στην ομιλία της έκλεισε τον κύκλο των χαιρετισμών στην ίδια εκδήλωση η πρόεδρος του ΕΟΦ, Κατερίνα Αντωνίου. «Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εκβιασμοί στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου”, σχολίασε ή ίδια, αναφερόμενη στην τοποθέτηση του κ. Αποστολίδη όπου επεσήμανε ότι ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής του φαρμάκου.
«|Αν ο στόχος είναι ο ασθενής τότε έχουμε έναν διαφορετικό τρόπο ελέγχου της συνταγογράφησης και σε αυτό φαίνεται να εμπλεκόμαστε όλοι. Αν ο στόχος μας είναι ο ασθενής τότε δουλεύουμε όλοι απο κοινού για να έχουμε ανάπτυξης της εφαρμοσμένης και κλινικής έρευνας στην Ελλάδα», σημείωσε η ίδια.