Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνοςπου οι ελληνικές δικαστικές Αρχές θα κρίνουν το νέο αίτημα της Αγκυρας για την έκδοση των 8 τούρκων αξιωματικών οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα το καλοκαίρι του 2016.

Ο φάκελος με τα νέα στοιχεία που έστειλαν οι τουρκικές Αρχές αναμένεται να διαβιβαστεί στο Εφετείο της Αθήνας μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες οπότε και θα δρομολογηθούν οι δικαστικές εξελίξειςγια την αξιολόγηση του δεύτερουκατά σειράν αιτήματος έκδοσης.

Ωστόσο, δικαστικές πηγές, χωρίς διάθεση να προκαταβάλουν την κρίση των συναδέλφων τους, εκτιμούν ότι και το αίτημα αυτότης Τουρκίας δεν μπορεί να έχει άλλη τύχη από την απόρριψη, όπως ακριβώς συνέβη και την πρώτη φορά. Κι αυτό γιατί υπάρχει η απόφαση του Αρείου Πάγου, δηλαδή του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, πουοριστικά και αμετάκληταέχει σφραγίσει την υπόθεση της έκδοσης των τούρκων αξιωματικών.

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Οι ανώτατοι δικαστές, που η κρίση τους αποτελεί πλέον «νομολογιακή πυξίδα» για τους συναδέλφους τους, δεν μπήκαν καν στην ουσία των αξιοποίνων πράξεων που φέρεται σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές να έχουν διαπράξει στην αλλοδαπή οι8 αξιωματικοί. Οι αρεοπαγίτεςκινούμενοι αυστηρά εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου(ΕΣΔΑ) είπαν όχι στην έκδοση των 8Τούρκων με το σκεπτικό πως αν επιστρέψουν στην πατρίδα τους και δικαστούν δεν θα έχουν μία δίκαιη δίκη. Δικαίωμα που προστατεύεται από την ευρωπαϊκής νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες. Επιπλέον, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί στάθμισαν τον κίνδυνο ενδεχόμενων βασανιστηρίωνγια τους 8, προτάσσοντας και πάλι τις διατάξεις της ΕΣΔΑ που προστατεύουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και απαγορεύουν ρητά την απάνθρωπη μεταχείριση.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα, όπως λένε νομικοί κύκλοι, η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι ξεκάθαρη, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, και δεν επιδέχεταιερμηνείες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως το αίτημα δεν θα εξεταστεί αρμοδίως σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις περί εκδόσεων.

ΠΟΡΤΑ ΚΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΟΝΗ. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά την προχθεσινή εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι ο Αρειος Πάγος έχει γράψει τον επίλογο στην υπόθεση της έκδοσης των 8 Τούρκων. Απόφαση που αυτονοήτως είναι σεβαστή από όλους και πρώτα πρώτα από την ίδια την κυβέρνηση όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Σταύρος Κοντονής.

«Την απόφασηαυτή (σ.σ. τουΑρείου Πάγου που είπε όχι στην έκδοση) πρέπει να λάβει υπόψιν της η τουρκική κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειές της» διεμήνυσε ο έλληνας υπουργός Δικαιοσύνηςπρος την Αγκυρα δείχνονταςμε τον πλέονεπίσημο τρόποότι δεν μπορεί να ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή που χάραξετο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ετσι, για άλλη μία φορά, ο κλήρος πέφτει στη Δικαιοσύνη, που θα κρίνει την υπόθεση των 8 Τούρκων και σε επίπεδο έκδοσης και σε επίπεδο χορήγησης ασύλου.

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ

Ανεβάζουν τους τόνους οι Τούρκοι

Στον απόηχο του νέου αιτήματος για την έκδοση των οκτώ αξιωματικών, η Αγκυρα συνεχίζει να οικοδομεί μια προκλητική ρητορική και να συντηρεί ένα σκηνικό έντασης σχεδόν σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ άνοιξε χθες νέο κύκλο απειλών με αφορμή τη συμπλήρωση 22 ετών από την κρίση των Ιμίων, ενώ ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, που είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες ημέρες την Αθήνα, αμφισβήτησε το δικαίωμα των ελληνικών δικαστικών Αρχών να κρίνουν το τουρκικό δικαστικό σύστημα και να αμφισβητούν ότι οι οκτώ εκζητούμενοι αξιωματικοί θα έχουν μια «δίκαιη δίκη».

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ. Με δηλώσεις του σε τούρκους δημοσιογράφους ο Ουτσάρ επέκρινε την απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέροντας ότι η Τουρκία έδωσε εγγυήσεις ότι θα τους δικάζει δίκαια. «Δεν είναι δουλειά του Δικαστηρίου να πει ότι εγώ δεν εμπιστεύομαι τις εγγυήσεις σας. Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να εμπιστευτεί αυτή τη δήλωση της Τουρκίας», ήταν το βασικό επιχείρημά του.

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν νεότερα στοιχεία στο νέο αίτημα για έκδοση, ενώ πρόσθεσε ότι για τέσσερις από τους οχτώ υπάρχουν στοιχεία για «δολοφονία από πρόθεση» και «απόπειρα δολοφονίας». Επίσης δήλωσε ότι η Τουρκία ζητεί την έκδοση ακόμη επτά ατόμων που έχουν διαφύγει στην Ελλάδα και κατηγορούνται από την Αγκυρα ως μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ. Την ίδια ώρα, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ εμφανίστηκε ακόμη πιο προκλητικός, αναφέροντας ουσταστικά ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει νέα Ιμια: «Εχουμε μέτρα στη διάθεσή μας για την αντιμετωπίσουμε τις ελληνικές προκλήσεις… Δεν είναι σωστό να προσπαθούν οι γείτονες μας να “ψαρέψουν” σε θολά νερά την ώρα που εμείς είμαστε απασχολημένοι με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δεν θα το αντιμετωπίσουμε με θετικό τρόπο… Σε περίπτωση που συμβεί κάτι παρόμοιο, έχουμε πάντα μέτρα στη διάθεσή μας. Κανείς να μην ανησυχεί», ήταν η απάντηση του τούρκου πρωθυπουργού για τα επεισόδια που συνεχίζονται στην περιοχή των Ιμίων. Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ομόλογό του από τον Νίγηρα που επισκέπτεται την Αγκυρα, ο Γιλντιρίμ κατέληξε πως «δεν συμβαδίζουν με την καλή γειτονία η μεταφορά της κρίσης των Ιμίων του 1996 στο σήμερα ούτε και ενέργειες για τη δημιουργία νέας κρίσης».