Μήπως ανήκετε σε αυτούς που υποφέρουν, μετρώντας δεκάδες άυπνες νύχτες, από το ροχαλητό του συντρόφου τους; Πριν όμως, αποφασίσετε να τον / την «εξορίσετε» στον καναπέ, επισκεφτείτε έναν γιατρό καθώς μερικές φορές το ροχαλητό προειδοποιεί για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Είτε πρόκειται για ήπιο ρουθούνισμα ή για δυνατούς θορύβους, το ροχαλητό αποτελεί συχνή πηγή ηχορύπανσης για το διπλανό μαξιλάρι. Υπολογίζεται ότι το 45% των ενηλίκων ροχαλίζουν πού και πού, ενώ ένα επιπλέον 25% του ενήλικου πληθυσμού ροχαλίζει συστηματικά.

Ομως γιατί ροχαλίζουν οι άνθρωποι; Το ροχαλητό είναι ο ήχος που προκαλείται όταν υπάρχουν εμπόδια στην ελεύθερη ροή του αέρα κατά την αναπνοή, που κατά κανόνα προκαλούνται από κάποιους συνήθεις παράγοντες όπως ο κακός μυϊκός τόνος, η μεγάλη και παχιά μαλακή υπερώα ή σταφυλή αλλά οι ογκώδεις ιστοί στην περιοχή του λαιμού.

Εντούτοις, οι θόρυβοι που μας «βασανίζουν» κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν είναι πάντα αθώοι. «Το ροχαλητό –ιδίως όταν ο ιδιαίτερα δυνατός ήχος που παράγεται διακόπτεται από μικρές παύσεις της αναπνοής –είναι πιθανόν να αποτελεί σημάδι υπνικής άπνοιας», σημειώνει ο ειδικός ιατρός ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Johns Hopkings Alan Schwartz. Σημειώνει δε ότι «η συγκεκριμένη πάθηση αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Κατά τη διάρκεια μιας νύχτας ο αριθμός ακούσιων μικρών διακοπών της αναπνοής ή αλλιώς «απνοϊκών γεγονότων» μπορεί να είναι από 20 έως 30 ή περισσότερες ανά ώρα. Αυτές οι μικρές διακοπές αναπνοής ευθύνονται για την πτώση των επίπέδων οξυγόνου στο αίμα με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να «τραβάει» βίαια τον ασθενή από τον βαθύ ύπνο ώστε να πάρει ανάσα.

«Το αίσθημα αυτό είναι σαν να σε ξυπνάει κάποιος ανά πέντε λεπτά, διαταράσσοντας τον νυχτερινό ύπνο. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά και το καρδιαγγειακό σύστημα γενικά καλούνται να δουλέψουν σκληρά, ενώ παράλληλα ο νυχτερινός ύπνος παύει να είναι ώρα ανάπαυσης», προσθέτει ο ειδικός.

Μοιραία, η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει:

– Καρδιακές αρρυθμίες

– Υπέρταση

– Υψηλό κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό

– Αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

– Υψηλό ρίσκο αυτοκινητικού ατυχήματος λόγω κόπωσης και υπνηλίας

Τα καλά νέα, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, είναι ότι υπάρχει λύση για την αντιμετώπιση της νόσου. Ειδικότερα, η πιο συχνή και αποτελεσματική είναι η συνεχής συσσώρευση ροής αέρα υπό πίεση κατευθείαν στη μύτη (CPAP). Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο ασθενής φορά μια μάσκα στη μύτη και μέσω των αεραγωγών εισέρχεται αέρας υπό πίεση.

Η σημασία του καλού ύπνου

Το αθώο ροχαλητό δεν παύει να δημιουργεί συχνά προβλήματα τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα του ύπνου. Ομως η ξεκούραση στη διάρκεια της νύχτας αποτελεί το κλειδί για την καλή υγεία. Για παράδειγμα, ένας καλός ύπνος βοηθά τον οργανισμό να αναρρώσει από ασθένεια ή τραυματισμό. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Πέρα όμως από το σώμα, ο ύπνος τρέφει και το μυαλό. Το στρες για απλά πράγματα της καθημερινότητας και η αναποτελεσματικότητα είναι συχνές παρενέργειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα προβλήματα ύπνου οδηγούν συχνά στην κατάθλιψη. Ερευνα έδειξε ότι εκείνοι που στερούνται ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως κενά μνήμης, μαθησιακές δυσκολίες ή δυσκολίες στο να ολοκληρώσουν μία εργασία.

Σημειώνεται, ότι οι ανάγκες αναφορικά με την ποσότητα του ύπνου διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες οι ενήλικοι πρέπει να κοιμούνται 7-9 ώρες κάθε βράδυ.